23 januari 2024
Het aantal medicijntekorten in Nederland over 2023 is hoger dan ooit. In 2023 waren er 2292 tekorten, tegenover 1514 tekorten in 2022. Zo'n 5 van de 13 miljoen medicijngebruikers in Nederland hebben te maken gehad met de gevolgen van tekorten.
Voorzitter Aris Prins van de apothekersorganisatie KNMP: “Halverwege het jaar zagen we al dat dit eraan zit te komen. Dit zijn aantallen waar je toch van schrikt. Voor de patiënt is het niet langer normaal dat de gewenste medicatie beschikbaar is. Dat vinden wij jammer om te zien.”
Veel patiënten zijn in 2023 geraakt door de medicijntekorten. Bijvoorbeeld mensen die te maken hebben met angst, spanning en niet kunnen slapen. Zij hebben gemerkt dat medicijnen als diazepam en temazepam niet op voorraad waren. Ook was er een tekort aan verschillende antibiotica en aan medicijnen voor hartklachten.
Apothekers doen elke dag met hun team hun uiterste best om de patiënt te helpen. Dat gebeurt aan de balie in de apotheek, maar ook in het ziekenhuis. Zij zoeken oplossingen door een ander medicijn met dezelfde werkzame stof of een ander medicijn aan te bieden, uit het buitenland in te voeren, of zelf te bereiden.
Voor de apothekersorganisatie brengt KNMP Farmanco de medicijntekorten in kaart. Als een medicijn in het hele land niet te krijgen is, en dit duurt minimaal veertien dagen, dan noteert KNMP Farmanco een nieuw tekort voor het jaarlijkse overzicht. Meldingen door apothekers gaat KNMP Farmanco altijd na bij de fabrikanten. Farmanco houdt al twintig jaar statistieken bij over medicijntekorten in Nederland.