Zorg van de ApothekerMedicijnen & actualiteitMedicijntekorten

Medicijntekorten

Zorg van de ApothekerMedicijnen & actualiteitMedicijntekorten

Medicijntekorten

Medicijntekorten

Waarom niet beschikbaar?Wat kan uw apotheker doen?Wat kunt u zelf doen?

Door leveringsproblemen zijn medicijnen er helaas steeds vaker niet. Lees hier hoe dit komt. En lees wat u zelf kunt doen.

 • Soms is een medicijn niet te krijgen in de apotheek. Dit kan kort of lang duren. Soms gaat uw medicijnen helemaal uit de handel. In deze gevallen kan uw apotheker het medicijn dan ook niet voor u bestellen. Mogelijke oorzaken zijn:

  • De fabrikant wil het medicijn niet meer maken omdat de fabrikant hieraan te weinig verdient.
   De fabrikant kan niet genoeg medicijnen maken voor de apotheken. Zorgverzekeraars kiezen een bepaald merk van een medicijn. Alleen dit merk wil de zorgverzekeraar vergoeden. De apotheek moet dit merk dan verplicht afleveren aan deze verzekerden. Als dit merk er niet is, kan de apotheek het voorkeursmerk van uw verzekeraar niet leveren. Soms wijst de verzekeraar een merk aan maar kan de fabrikant hiervan niet genoeg maken.
  • Het is tijdelijk niet mogelijk om een middel te maken omdat een bestanddeel moeilijk leverbaar is. Dit kan ontstaan door vertraging in de productie. Er zijn strenge Europese normen om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de grondstoffen van medicijnen goed is. Het kan veel tijd kosten om deze normen te halen.
  • In uw medicijn kan iets zitten wat er niet in hoort. Een voorbeeld hiervan is een kankerverwekkende stof. Men heeft helaas in sommige medicijnen kankerverwekkende stoffen gevonden. In dat geval moet de fabrikant eerst dit medicijn kunnen maken zonder de kankerverwekkende stof. Of met heel weinig kankerverwekkende stof.
  • Als uw medicijn er niet is, zoekt uw apotheker naar een vervanger, een alternatief. Het liefst kiest de apotheker een medicijn met dezelfde werkzame stof. Als dit niet kan, kiest de apotheker een ander medicijn met bijna dezelfde werking. U kunt dan een ander medicijn krijgen dan u gewend bent. Dit kan lastig voor u zijn. Bij een verandering van merk of medicijn zal uw apotheker hierover uitleg geven.

   Soms kan de apotheker het medicijn uit het buitenland halen of het zelf bereiden. Dit is soms duurder en deze kosten betaalt uw zorgverzekeraar niet altijd. Uw apotheker zal dit met u overleggen en aangeven wat de kosten zijn. Heel soms lukt het de apotheek niet om een vervanger te vinden. Dan moet u het tijdelijk zonder een geschikt medicijn doen. Gelukkig gebeurt dit bijna nooit.

   Het gebeurt steeds vaker dat medicijnen er niet zijn. Apothekers spreken daarom met fabrikanten en de overheid over een oplossing. Het zou helpen als de fabrikant tijdig meldt als zij een medicijn niet kunnen maken. Of als de apotheek gemakkelijker medicijnen kan importeren en de zorgverzekeraar deze ook vergoedt.

   • Natuurlijk bent u ook zelf verantwoordelijk voor uw eigen gebruik van medicijnen. U weet zelf hoeveel medicijnen u in huis hebt. Vraag op tijd nieuwe medicijnen aan.

    Veel apotheken bieden een herhaalservice. Hiermee weet de apotheker precies welke medicijnen u gebruikt en wanneer u deze nodig hebt. Als één van de medicijnen er niet is, heeft de apotheker meer tijd om naar een oplossing zoeken. Vraag naar de herhaalservice bij uw apotheek.

    • Laatst bijgewerkt op 29-11-2022

     Disclaimer

     description

     Vind een apotheek

     Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
     Vind een apotheek blob

     Vraag het de webapotheker

     Vraag het de webapotheker

     Vraag het de webapotheker

     Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
     Informatie wordt bijgewerkt: