‘Antibiotica zijn écht een laatste redmiddel’

‘Antibiotica zijn écht een laatste redmiddel’

Trefwoord
naar actueel

‘Antibiotica zijn écht een laatste redmiddel’

vergroot
terug naar boven

'Antibiotica zijn geen snoepjes. Het is écht een laatste redmiddel.' Daarvoor waarschuwt apotheker Aris Prins in de VWS-campagne tegen antibioticaresistentie. In filmpjes op Twitter, Facebook, Instagram en LinkedIn vertelt hij: 'Als we resistentie krijgen dan hebben we over een jaar of 10 geen antibiotica meer.'

Antibioticaresistentie betekent dat een bacterie zich aanpast en dat daardoor het antibioticum de bacterie niet meer kan doden. Dit antibioticum helpt dan niet meer tegen deze bacterie, ook niet bij andere patiënten. De kans op resistentie wordt groter voor bepaalde soorten antibiotica als veel patiënten deze niet goed of onnodig gebruiken. Bijvoorbeeld als ze geen last hebben van een bacterie maar van een virus.

Lees meer over antibioticagebruik en antibioticaresistentie 

In de maand juni waarschuwen verschillende zorgverleners voor de gevaren van antibioticaresistentie. Ze leggen uit wat zij doen om dit te voorkomen. Naast de apotheker komen de dierenarts en de verpleegkundige aan bod. Samen met andere zorgverleners zetten zij hun handtekening tegen antibioticaresistentie.

Bekijk het filmpje met apotheker Aris Prins:

 

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!