Apothekers moeten jaarlijks 10 miljoen recepten aanpassen

Apothekers moeten jaarlijks 10 miljoen recepten aanpassen

Trefwoord
naar actueel

Apothekers moeten jaarlijks 10 miljoen recepten aanpassen

vergroot
terug naar boven

Apothekers passen jaarlijks 10 miljoen recepten aan, waardoor zij medische problemen en zelfs ziekenhuisopnames voorkomen. Dat is de boodschap in de campagne 'De eerste keer', die apothekers 1 januari 2016 lanceren om uit te leggen wat apotheekzorg inhoudt en om agressie aan de balie tegen te gaan.

De campagne valt samen met de wijziging op de apotheeknota waartoe de Nederlandse Zorgautoriteit dit najaar besloot nadat bleek dat patiënten niet begrepen waarom ze circa 6 euro moesten betalen voor het ‘begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel’. Dit gesprek moest sinds 1 januari 2014 apart op de nota vermeld worden wanneer een medicijn voor het eerst werd meegegeven. Daarvoor maakte het gesprek deel uit van de totale apotheekzorg bij een eerste medicijnverstrekking. Vanaf 1 januari 2016 is dat opnieuw het geval.

‘We zijn blij dat de Nederlandse Zorgautoriteit de splitsing in het tarief heeft teruggedraaid’, aldus voorzitter Gerben Klein Nulent van apothekersorganisatie KNMP. ‘Het tarief voor apotheekzorg viel niet meer uit te leggen. Apothekers verdienen hun brood al lang niet meer met de verkoop van medicijnen, maar met de zorg die zij leveren. Die zorg is essentieel, vooral de eerste keer dat een patiënt het middel mee krijgt. Dan checkt de apotheker of de dosering klopt, of het middel veilig is bij deze specifieke patiënt en of er geen wisselwerkingen optreden met andere medicijnen. Dat leidt tot 40.000 receptaanpassingen per dag. Die eerste keer geeft de apotheker of de apothekersassistent ook mondeling informatie, in het zogenoemde begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel. Dat gesprek is verplicht. Als een patiënt het weigert, zal een apotheker het medicijn in principe niet meegeven.’

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!
Scan uw medicijn

Plaats de streepjescode binnen het kader. De streepjescode staat op de verpakking van uw medicijn.

Plaats de streepjescode in het kader. De code kunt u vinden op de verpakking. De barcodescanner werkt alleen met medicatie van een apotheek.

Barcode Scanner Logo
Gelukt
We hebben meerdere medicijnteksten gevonden. Bekijk hieronder de gevonden resultaten.
Barcode Scanner Logo
Helaas
Het scannen van de barcode is niet gelukt.
Barcode Scanner Logo
Probeer het opnieuw
Of zoek handmatig naar uw medicijn
Medicijn, klacht, ziekte of trefwoord
Barcode Scanner Logo

Helaas.

De barcode is niet bekend.

Heeft u dit medicijn niet in een apotheek gekocht? Maar bijvoorbeeld bij een drogist of supermarkt? Dan kan het zijn dat de barcode van dit medicijn niet bij ons bekend is.

Staan er meerdere barcodes op de verpakking van uw medicijn? Probeer dan de andere barcode te scannen.

Barcode Scanner Logo
Probeer het opnieuw
Of zoek handmatig naar uw medicijn
Medicijn, klacht, ziekte of trefwoord