Apothekersorganisatie KNMP: breng vervuilde valsartan terug naar de apotheek

Apothekersorganisatie KNMP: breng vervuilde valsartan terug naar de apotheek

Trefwoord
naar actueel

Apothekersorganisatie KNMP: breng vervuilde valsartan terug naar de apotheek

Apothekersorganisatie KNMP roept patiënten op vervuilde valsartan terug te brengen naar de apotheek. De KNMP komt tot dit advies op basis van nieuwe informatie over de kwaliteit van dit medicijn tegen hoge bloeddruk, hartfalen en na een hartinfarct.

‘De apotheker in Nederland staat voor een veilig en effectief gebruik van geneesmiddelen’, stelt voorzitter Gerben Klein Nulent van de KNMP. ‘Onze geneesmiddelen moeten van onberispelijke kwaliteit zijn en daar moeten we op kunnen vertrouwen. Bij twijfel rest in het belang van de patiënt alleen de keuze om het terug te brengen.’

Terugroepactie

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) besloten op 5 juli tot een terugroepactie bij de apotheek. In de valsartan van verschillende fabrikanten was een stof aangetroffen die er niet in hoort: NDMA. Deze stof is mogelijk kankerverwekkend. Patiënten konden volgens IGJ en CBG hun voorraad valsartan opgebruiken.

Recente berichten van de Amerikaanse Food and Drug Administration en het centrale laboratorium van Duitse apothekers hebben de KNMP tot een dieper inzicht gebracht. ‘Iedere patiënt die ziek wordt door het gebruik van valsartan is er één te veel’, zegt Klein Nulent. ‘We realiseren ons dat we met ons standpunt afwijken van de zienswijze van IGJ en het CBG. Maar we vinden ook dat we een eigen verantwoordelijkheid dragen. Vandaar dit advies.’ 

Advies voor valsartan-gebruikers

Gebruikt u vervuilde valsartan? Breng dit dan terug naar uw apotheek. Daar kunt u met de apotheker of de assistenten overleggen over een ander medicijn. Mogelijk heeft u wel een nieuw recept van uw (huis)arts nodig.

Let op: niet alle medicijnen met valsartan bevatten de vervuiling. De KNMP biedt een lijst van alle vervuilde merken

Stop in ieder geval nooit zonder overleg met uw medicijn.

Lees het bericht op de website van de KNMP

Meer informatie over valsartan op Apotheek.nl

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.