ActueelGebruikt u metformine? Uw apotheker checkt uw medicijn

Gebruikt u metformine? Uw apotheker checkt uw medicijn

ActueelGebruikt u metformine? Uw apotheker checkt uw medicijn

Gebruikt u metformine? Uw apotheker checkt uw medicijn

  25 november 2020

  De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft op 25 november 2020 besloten tot een terugroepactie van een aantal medicijnen met metformine. Het gaat om sommige partijen van het merk Teva, Centrafarm of Goodlife Pharma (Glucient SR). Uw apotheker zal controleren welk merk u gebruikt en bij u melden of het nodig is om het terug te brengen naar de apotheek.

  In sommige medicijnen met metformine is een stof gevonden die er niet in hoort: NDMA. Deze stof is mogelijk kankerverwekkend. De kans dat u kanker krijgt omdat u een met NDMA vervuild medicijn heeft ingenomen, is heel klein. Maar natuurlijk wil uw apotheker niet dat u dat risico neemt.

  Niet alle partijen metformine tabletten van de fabrikanten Teva, Centrafarm en Goodlife Pharma (Glucient SR) zijn vervuild. Het kan zijn dat u metformine van een veilige partij heeft gehad. Stop in ieder geval nooit met uw medicijnen zonder overleg.

  Meerdere fabrikanten controleren op dit moment medicijnen op NDMA. Dit is op verzoek van het Europees medicijnagentschap (EMA). 

  Heeft uw apotheker contact met u opgenomen, omdat u metformine gebruikt? Overleg dan in de apotheek over een ander medicijn. Mogelijk heeft u wel een nieuw recept van uw (huis)arts nodig.

  Lees het bericht van IGJ

Informatie wordt bijgewerkt: