Logo voor internetaanbieders van medicijnen

Logo voor internetaanbieders van medicijnen

Trefwoord
naar actueel

Logo voor internetaanbieders van medicijnen

vergroot
terug naar boven

Meer dan de helft van de medicijnen gekocht op internet is nep en dat kan zeer gevaarlijk zijn voor uw gezondheid. Om te voorkomen dat u uw gezondheid in gevaar brengt, kunt u om een medicijn af te halen het beste naar uw eigen apotheker gaan. Hij kan u het beste begeleiden met uw medicatie en uw vragen beantwoorden. Indien u toch liever via internet bestelt, kijk dan of de aanbieder op internet het keurmerk heeft.

Om de veiligheid te garanderen heeft de EU besloten dat vanaf, 1 juli 2015 voor het online aanbieden van medicijnen extra regels gelden. Websites die medicijnen via internet te koop aanbieden, moeten met ingang van deze datum aangemeld zijn en vermeld staan op het overzicht van online aanbieders medicijnen op de website van de overheid (in Nederland het CIBG - www.aanbiedersmedicijnen.nl). Verder moeten ze beschikken over onderstaand logo op hun website.

Uw eigen apotheek, kan zonder dit Europese logo, uw herhaalrecepten aan u leveren. Hij kent uw persoonlijke situatie en kan wanneer nodig uw vragen beantwoorden in een gesprek. Als u via de website van een onlineapotheek of -verkoper een aankoop wilt doen, controleer dan altijd de betrouwbaarheid.

Er zijn diverse handvatten waarmee u kunt controleren of een online aanbieder legaal handelt:

  • Het is veiligste om geneesmiddelen bij uw eigen apotheek te halen: uw apotheker kan u bij de ter handstelling van het medicijn de juiste begeleiding geven. Ook houdt hij uw medicatieoverzicht actueel. Een dergelijk overzicht heeft u nodig als u een specialist bezoekt of moet worden opgenomen in het ziekenhuis. Wet en regelgeving zorgen ervoor dat de kwaliteit en veiligheid gegarandeerd zijn. In de geneesmiddelen informatiebank van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en op deze website kunt u belangrijke informatie over geneesmiddelen vinden. Onder andere of een geneesmiddel enkel op recept verkrijgbaar is.
  • Receptgeneesmiddelen mogen enkel door apotheken afgegeven worden. Medicijnen waarvoor u een recept nodig heeft, mogen NOOIT geleverd worden zonder recept. (Een goede vuistregel is: alles wat u ook bij de drogist kunt kopen of bijvoorbeeld bij de supermarkt, is geen receptgeneesmiddel). Kijk of er een adres op de website staat en check of de postcode voorkomt in de lijst van erkende apothekers. Komt de aanbieder niet voor, ga dan op zoek naar een andere aanbieder die wel in de lijst genoemd staat.
  • Ga in het BIG-register na of de medisch specialist of dokter die op een website wordt genoemd ook echt een erkend medisch specialist is.

Op internetpillen.nl vindt u alle tips om veilig te bestellen.

 

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!