ActueelMedicijngebruik verhoogt kans op uitdroging bij hitte

Medicijngebruik verhoogt kans op uitdroging bij hitte

ActueelMedicijngebruik verhoogt kans op uitdroging bij hitte

Medicijngebruik verhoogt kans op uitdroging bij hitte

  09 juni 2023

  Gebruik van medicijnen, zoals plaspillen tegen hartfalen, verhoogt de kans op uitdroging bij hitte als patiënten onvoldoende drinken. Hitte kan ook invloed hebben op de houdbaarheid van bepaalde medicijnen. Zo kunnen zetpillen door de hitte smelten bij temperaturen boven de 25 graden. Apothekers roepen medicijngebruikers op om extra te drinken en eventueel langs te komen bij vragen over medicijngebruik en hitte.

  • Als de temperatuur voor een lange tijd hoog is, neemt de kans op uitdroging en andere klachten toe. Het risico op uitdroging bij hitte is extra hoog als bijvoorbeeld uw nieren minder goed werken of als u bepaalde medicijnen gebruikt bijvoorbeeld plaspillen tegen hartfalen. Patiënten die last hebben van diarree en patiënten die medicijnen gebruiken voor ernstige psychiatrische ziektes doen er ook goed aan extra te drinken. Ook ouderen en kinderen hebben een verhoogd risico op klachten. 

   • Klachten bij hitte zijn bijvoorbeeld: spierkramp, hoofdpijn, concentratieverlies, misselijk zijn, diarree, flauwvallen of zelfs coma. Apotheker Annemieke Horikx van apothekersvereniging KNMP: “Hitte verstoort de water- en zouthuishouding in het lichaam. Hierdoor ontstaat kans op uitdroging, te weinig zweten en onwel worden. Mensen die plaspillen tegen hartfalen gebruiken, zijn er extra gevoelig voor. De medicijnen zorgen dat ze vaker plassen en zo vocht en zouten verliezen. Dat is nodig bij hartfalen, maar bij hitte kan het verlies te veel zijn. Dan ontstaat uitdroging. Deze groep moet dus extra drinken. Ook andere kwetsbare groepen doen er goed aan meer te drinken. Houd vooral ouderen, baby’s en jonge kinderen in de gaten.” 

    • Apothekers adviseren in de bijsluiter te lezen hoe medicijnen bewaard moeten worden. Zetpillen bijvoorbeeld smelten door hitte. Voor de meeste medicijnen is een droge kast waar het niet warmer wordt dan 25°C, een goede bewaarplaats. Laat medicijnen tijdens hitte nooit in de auto liggen.  

     Heeft u twijfels over hoe u uw medicijnen moet bewaren als het erg warm wordt? Overleg hierover dan gerust met uw apotheker.  

      • Drink voldoende (minstens 2 liter). 
      • Zoek de koelte op. 
      • Eet of drink af en toe iets zouts. 
      • Drink liever geen alcohol. Dit heeft een uitdrogend effect. 

      Lees meer praktische informatie over hitte en medicijngebruik op deze website

     Informatie wordt bijgewerkt: