ActueelMedicijntekorten in 2022 naar recordhoogte gestegen

Medicijntekorten in 2022 naar recordhoogte gestegen

ActueelMedicijntekorten in 2022 naar recordhoogte gestegen

Medicijntekorten in 2022 naar recordhoogte gestegen

  17 januari 2023

  Het aantal medicijntekorten in Nederland is in 2022 gestegen naar een recordhoogte. In 2022 waren er 1514 tekorten, tegenover 1007 tekorten in 2021. Dat is een stijging van maar liefst 50 procent.

  Voorzitter Aris Prins van de apothekersorganisatie KNMP noemt deze stijging schrikbarend. ‘Patiënten, apothekers en andere zorgverleners hebben hier elke dag veel last van.’ Prins is ook hoopvol, omdat de overheid nu eist dat fabrikanten extra voorraden hebben. Dit moet de tekorten minder maken. Prins maakte de cijfers over de medicijntekorten zaterdag 14 januari bekend tijdens het tv-programma Kassa. Ook was hij te zien in het NOS-journaal van 20.00 uur. 

  Tekorten die in 2022 de aandacht trokken, waren bijvoorbeeld: 

  • Methylfenidaat tabletten. Dit is een medicijn dat veel kinderen met ADHD gebruiken. 
  • Benzbromaron tabletten. Benzbromaron is een van de laatste behandelopties bij jicht. Een tekort zorgde voor veel problemen bij patiënten.  
  • Oxytocine injectievloeistof. Verloskundigen en gynaecologen geven dit, als het nodig is, bij bevallingen om weeën te geven.  
  • Andere tekorten waren er bij medicijnen tegen ooginfecties en tegen angst en epilepsie.  

  Apothekers doen elke dag met hun team hun uiterste best om de patiënt te helpen. Zij zoeken oplossingen door een ander medicijn met dezelfde werkzame stof of een ander medicijn aan te bieden, uit het buitenland in te voeren, of zelf te bereiden. In de meeste gevallen lukt het de Nederlandse apothekers om een oplossing te bedenken voor de patiënt. 

  Voor de apothekersorganisatie brengt KNMP Farmanco de medicijntekorten in kaart. Als een medicijn in het hele land niet te krijgen is, en dit duurt minimaal veertien dagen, dan noteert KNMP Farmanco een nieuw tekort voor het jaarlijkse overzicht. Meldingen door apothekers gaat KNMP Farmanco altijd na bij de fabrikanten. Farmanco houdt al negentien jaar statistieken bij over medicijntekorten in Nederland. 

  Kijk naar de Kassa-uitzending waarin Prins over medicijntekorten verteld 
  Kijk naar het NOS Journaal van 14 januari met een item over medicijntekorten 
   
  Zie voor meer informatie het thema Medicijntekorten op deze website

Informatie wordt bijgewerkt: