ActueelMedicijnteksten specifiek over gebruik bij kinderen op Apotheek.nl

Medicijnteksten specifiek over gebruik bij kinderen op Apotheek.nl

ActueelMedicijnteksten specifiek over gebruik bij kinderen op Apotheek.nl

Medicijnteksten specifiek over gebruik bij kinderen op Apotheek.nl

  01 september 2015

  Bron: KNMP, 1 september 2015

  Apotheek.nl is uitgebreid met zo'n 150 medicijnteksten over gebruik bij kinderen. Hiermee komt voor het eerst specifieke en betrouwbare informatie over medicijngebruik voor publiek beschikbaar. Informatie in de bijsluiter sluit vaak niet goed aan bij het gebruik van medicijnen door kinderen.

  Naast informatie over geregistreerde indicaties zijn ook off-label-indicaties van het Kinderformularium in de teksten opgenomen. De teksten zijn bedoeld voor ouders van kinderen die medicijnen gebruiken. Daarnaast zijn ze geschikt voor zelfstandig gebruik door kinderen vanaf 12 jaar.

  Betrouwbare informatie

  Kinderen gebruiken medicijnen vaak off-label, en hierover staat in de bijsluiter geen informatie. Bovendien bevat de bijsluiter veel informatie die voor kinderen niet van belang is. Het KNMP Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) is daarom samen met het Nederlands Kenniscentrum voor Farmacotherapie bij Kinderen (NKFK) en met hulp van ZonMW-subsidie een project gestart om op Apotheek.nl aparte medicijnteksten te schrijven over medicijngebruik bij kinderen. Deze teksten zijn een aanvulling op de bijsluiter en beantwoorden praktische vragen van de patiënt.

  Ook informatie over off-label-gebruik

  De ‘kinderteksten’ gaan uitgebreid in op eventueel off-label-gebruik van het desbetreffende medicijn. Zo staat in de rubriek ‘Ervaring bij kinderen’ in begrijpelijke taal uitgelegd of het middel geregistreerd is of niet, en of het in het laatste geval dan toch veilig is om door kinderen te laten gebruiken.

  Kinderteksten per 31 augustus online   

  De ca. 150 kinderteksten zijn sinds 31 augustus beschikbaar. Het gaat om teksten over zelfzorgmiddelen en medicijnen die kinderen het meest gebruiken. Via een tabblad kunt makkelijk switchen tussen de volwassen- en de kindertekst. Het GIC breidt het aantal teksten de komende maanden geleidelijk verder uit.

  Bekijk bijvoorbeeld de 'kindertekst' over paracetamol

Informatie wordt bijgewerkt: