Soepeler regels autorijden bij psychiatrische aandoening

Soepeler regels autorijden bij psychiatrische aandoening

Trefwoord
naar actueel

Soepeler regels autorijden bij psychiatrische aandoening

vergroot
terug naar boven

Mensen die zijn behandeld voor een psychiatrische aandoening hoeven sinds 7 juli 2016 minder lang te wachten voordat zij weer mogen autorijden. Dit heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu besloten op advies van de Gezondheidsraad.

Mensen die een succesvolle behandeling hebben gekregen voor bipolaire stoornis of depressie mogen in veel gevallen meteen weer rijden. Voorheen gold een wachttijd van 1 jaar.

Ook als iemand een psychose heeft gehad, mag hij sneller weer achter het stuur. Na herstel van de psychose geldt geen wachttijd meer van 2 jaar, maar van 6 maanden. Iemand die eenmalig een psychose heeft gehad, mag onder bepaalde voorwaarden ook weer beroepsmatig rijden (bijvoorbeeld in vrachtwagen of taxi). Dit was vroeger niet mogelijk.

Een arts beoordeelt of iemand weer rijgeschikt is. Dit hoeft sinds 7 juli niet altijd meer de psychiater te zijn. Bij mensen die zijn behandeld voor een bipolaire of een depressieve stoornis mag de huisarts dit ook doen.

Melden aandoening of medicijngebruik

Heeft u een aandoening, zoals depressie of ADHD? Of slikt u medicijnen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden? Meld dit bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Dat bepaalt of u mag autorijden. Zo nodig stuurt het CBR u door naar een arts voor een medische keuring.

Meer informatie over rijgeschiktheid bij het CBR

Medicijnen in het verkeer op Apotheek.nl

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!