ActueelVragen over genen en medicijngebruik? Uw apotheker helpt u graag

Vragen over genen en medicijngebruik? Uw apotheker helpt u graag

ActueelVragen over genen en medicijngebruik? Uw apotheker helpt u graag

Vragen over genen en medicijngebruik? Uw apotheker helpt u graag

    25 april 2023

    Vandaag is het Wereld-DNA-dag. Op deze dag staan we stil bij de ontdekking van het DNA en het ontrafelen van onze genetische code. Hierdoor zijn we achter veel oorzaken van ziektes gekomen. En begrijpen we beter hoe wij als mens in elkaar zitten. Het DNA heeft ook invloed op hoe goed sommige medicijnen werken.

    Het DNA bepaalt hoe goed bepaalde stofjes werken die medicijnen omzetten en afbreken. Deze stoffen heten enzymen. Sommige mensen hebben enzymen die medicijnen sneller omzetten. Of juist langzamer. Hierdoor heeft u misschien meer of juist minder van een bepaald medicijn nodig.  Soms is het beter om een ander medicijn te kiezen. Dit geldt niet voor alle medicijnen. Met de informatie over uw genen kunnen arts en apotheker u beter behandelen.  

    Van een aantal medicijnen is bekend welke DNA-varianten invloed hebben op de werking van het medicijn. Het is de bedoeling dat deze informatie in de toekomst steeds meer gebruikt zal worden. Op deze manier is de behandeling veiliger én effectiever voor iedere patiënt.  

    Bekijk meer informatie over genen en medicijngebruik

Informatie wordt bijgewerkt: