Klachten & ZiektesCOVID-19 (corona)

COVID-19 (corona)

Klachten & ZiektesCOVID-19 (corona)

COVID-19 (corona)

Wat is COVID-19 (corona)?Kan ik er zelf iets tegen doen?In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij COVID-19 (corona)?
  • Door het coronavirus kun je klachten krijgen, zoals verkoudheid, hoesten of koorts. De meeste mensen krijgen weinig klachten en worden snel beter. 

    Het virus is besmettelijk. Als iemand met corona bijvoorbeeld hoest of niest, komen er druppeltjes met het virus in de lucht. Als je deze inademt, kun je besmet raken. 

    Een coronatest kan laten zien dat je corona hebt.

    Soms ernstig ziek

    Soms wordt iemand ernstig ziek door corona. Bijvoorbeeld door longontsteking, sepsis of bloedproppen in het bloed (trombose).

    Kijk voor meer informatie over COVID-19 (corona) op www.thuisarts.nl
    • Als je corona hebt, volg dan de adviezen hieronder: voor je gezondheid en om anderen niet te besmetten.

      Adviezen voor je gezondheid

      Zorg goed voor jezelf als je corona hebt:

      • Drink 2 liter per dag.
        Bij koorts zweet je veel. Je moet daarom genoeg drinken, anders droog je uit. Hou een glas of een flesje water in de buurt. Neem regelmatig een slok.
      • Eet genoeg.
        Je lichaam heeft voeding nodig om (snel) te herstellen. Lukt het niet om zelf brood te smeren of te koken? Vraag anderen om hulp.
      • Rust genoeg.
        Lig je veel op bed? Probeer er wel regelmatig even uit te komen. Want dan krijg je geen bloedproppen in je bloed (trombose). Probeer in ieder geval 3 keer per dag 5 tot 10 minuten uit bed te zijn.
      • Bij koorts: doe dunne kleding aan die losjes om je lichaam zit.
        In bed is alleen een laken vaak al genoeg als je het warm hebt. Zo kan je lichaam de warmte kwijt.
        Leg geen koude of natte doek op je huid. Spoel of spons je huid ook niet af met koud water.
      • Voor adviezen bij hoesten, kijk bij hoesten.
      • Als je rookt: stop met roken.
        Mensen die roken hebben waarschijnlijk een grotere kans om erg ziek te worden door corona.
      • Gebruik je medicijnen die je afweer minder maken? Zoals medicijnen tegen reuma? Stop nooit zomaar met deze medicijnen. Bespreek dit altijd eerst met je arts.
      Adviezen om anderen niet te besmetten

      Zorg dat je anderen niet besmet met corona:

      • Blijf thuis als je je ziek voelt.
      • Bij minder erge klachten: bespreek met je werkgever of je thuis kunt werken.
      • Ga niet naar mensen die kwetsbaar zijn. Als dit toch nodig is: draag een mondkapje.
      • Hoest en nies in je elleboog. Was vaak je handen goed met water en zeep.
      • Zet een aantal keer per dag 30 minuten een raam open. Zo kan er steeds verse lucht naar binnen en vieze lucht naar buiten.
      • Heb je een afspraak bij een arts of andere zorgverlener? Bel vooraf om te vertellen dat je corona hebt.
      Kijk voor meer informatie over COVID-19 (corona) op www.thuisarts.nl
      • Bel direct de huisarts of huisartsen-spoedpost als je 1 of meer van deze dingen merkt:

        • Je wordt in een paar uren of dagen steeds zieker.
        • Je ademt steeds sneller of moeilijker. Bijvoorbeeld als je loopt.
        • Je bent al benauwd als je weinig doet. Bijvoorbeeld als je opstaat uit je stoel.
        • Je bent in de war.
        • Je krijgt opnieuw koorts nadat de koorts 1 of meer dagen weg was.

        Bel ook direct de huisarts of huisartsen-spoedpost als je ouder dan 70 bent, koorts hebt en 1 of meer van deze dingen:

        • een chronische ziekte
        • minder afweer

        Bel dezelfde dag je arts in het ziekenhuis, huisarts of huisartsen-spoedpost als je corona krijgt en een heel slechte afweer hebt. Bijvoorbeeld als je een orgaan van iemand anders hebt gekregen (transplantatie).

        Kijk voor meer informatie over COVID-19 (corona) op www.thuisarts.nl
            • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

              • Receptcontrole

              De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

              • Overzicht van uw medicijnen

              Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

              • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

              Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

              • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

              Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

              • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

              De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

              • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

              Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

              • Medicatiebeoordeling

              Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

              • Zelfzorg

              Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

              • Bezorgservice

              Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

            • Coronavaccins
              Coronavaccins beschermen u tegen een infectie met het coronavirus. Ze bevatten een stukje code voor het maken van de spijkereiwitten. Dit zijn de uitsteeksels op de buitenkant van het coronavirus SARS-CoV-2. Na de vaccinatie maakt uw lichaam deze eiwitten. Uw afweer herkent deze eiwitten als indringers en maakt daar afweerstoffen tegen. Als u dan in contact komt met levende virussen, kan uw lichaam dit virus doodmaken. Zo voorkomen coronavaccins dat u ziek wordt.

              Remdesivir
              Remdesivir wordt gebruikt bij erge zieke COVID-19 patiënten die met longontsteking in het ziekenhuis liggen en extra zuurstof krijgen. En bij COVID-19 patiënten die een grotere kans hebben op een ernstig verloop van de infectie. Remdesivir zorgt ervoor dat ze mensen sneller beter kunnen worden. Ook kan het de kans verlagen dat deze mensen aan COVID-19 overlijden.

              Dexamethason
              Dexamethason wordt gebruikt bij mensen die minimaal 1 week ernstig ziek zijn door COVID-19 en die extra zuurstof nodig hebben. Het kan de kans verlagen dat patiënten met COVID-19 aan de ziekte overlijden.

              Antistollingsmiddelen
              Bij mensen met een infectie met COVID-19 is gezien dat ze mogelijk meer kans hebben op longembolie en trombose. De antistollingsmiddelen dalteparine, enoxaparine en nadroparine worden in het ziekenhuis gebruikt om de kans te verkleinen dat patiënten een longembolie of trombose krijgen.

              Tocilizumab
              Tocilizumab wordt gebruikt bij mensen die een ernstige longontsteking hebben door COVID-19. Tocilizumab remt de ontstekingsreactie in het lichaam. Het wordt vaak samen met dexamethason gebruikt en kan de kans verlagen dat patiënten met COVID-19 overlijden.

              Casirivimab met imdevimab
              Casirivimab met imdevimab wordt gebruikt bij kinderen en volwassenen vanaf 12 jaar met corona die geen extra zuurstof nodig hebben, maar wel een grote kans hebben om erg ziek te worden. Bijvoorbeeld als ze een verzwakte afweer hebben. Casirivimab met imdevimab helpt ook om de infectieziekte corona te voorkomen en het verlaagt de kans op het overlijden door COVID-19.

              Tixagevimab met cilgavimab
              Tixagevimab met cilgavimab wordt gebruikt bij kinderen vanaf 12 jaar en volwassenen. Artsen schrijven het voor om de infectieziekte COVID-19 (corona) te voorkomen nog voordat u contact heeft gehad met een besmet persoon.

              Pneumokokkenvaccin
              Een infectie met COVID-19 kan de longen beschadigen. Hierdoor kan een infectie met pneumokok-bacteriën gevaarlijker zijn, vooral bij ouderen. Het pneumokokkenvaccin maakt de kans kleiner dat kwetsbare patiënten overlijden aan een longinfectie door pneumokok-bacteriën. Het pneumokokkenvaccin biedt geen bescherming tegen het coronavirus zelf.

              Anakinra
              Anakinra wordt gebruikt bij mensen ernstig ziek zijn, een longontsteking hebben en en die extra zuurstof nodig hebben door COVID-19. Het kan de kans verlagen dat u aan COVID-19 overlijdt.

              Laatst bijgewerkt KNMP: 11-01-2024

              Laatst bijgewerkt NHG: 28-11-2023

              Disclaimer

              Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

              Vond u deze informatie nuttig?

              Thuisarts.nl

              De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

              Thuisarts.nl

              Vraag het de webapotheker

              Vraag het de webapotheker

              Vraag het de webapotheker

              Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
              Informatie wordt bijgewerkt: