Klachten & ZiektesCOVID-19 (corona)

COVID-19 (corona)

Klachten & ZiektesCOVID-19 (corona)

COVID-19 (corona)

Wat is covid-19 (corona)?Hoe herken ik covid-19 (corona)?In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij covid-19 (corona)?
 • Het coronavirus kan verkoudheid geven. De meeste mensen krijgen weinig klachten en worden snel beter. Sommige mensen krijgen ergere klachten, zoals longontsteking.

  Het virus is besmettelijk. Via druppeltjes kan het virus van de een naar de ander gaan, bijvoorbeeld door hoesten of niezen.

  Een corona-test kan laten zien dat u corona heeft.

  Kijk voor meer informatie over covid-19 (corona) op www.thuisarts.nl
  • Klachten die vaak voorkomen bij corona zijn:

   • koorts (38 graden of hoger) of verhoging (37,5 graden tot 38 graden)
   • hoesten
   • moeilijk of snel ademen, bijvoorbeeld bij het lopen
   • opeens minder goed ruiken of proeven
   • verkoudheid, keelpijn, niezen

   Corona kan ook veel andere klachten geven, bijvoorbeeld:

   • spierpijn of gewrichtspijn
   • hoofdpijn
   • pijn in de borstkas
   • moeheid
   • diarree
   • misselijk zijn of overgeven
   • in de war zijn
   • buikpijn
   • geen zin om te eten

   U krijgt de klachten niet meteen als u het virus heeft. Het duurt meestal 5 tot 6 dagen voordat de klachten beginnen. U kunt ook na 2 dagen al klachten krijgen.  
   Het duurt nooit langer dan 14 dagen voordat de klachten beginnen.

   Kijk voor meer informatie over covid-19 (corona) op www.thuisarts.nl
   • Bel direct de huisarts of huisartsenpost als 1 of meer van deze punten voor u kloppen:

    • U wordt in een paar uren of dagen steeds zieker.
    • U ademt steeds sneller of moeilijker (bijvoorbeeld bij het lopen).
    • U bent al moe als u weinig doet (bijvoorbeeld opstaan uit uw stoel).
    • U bent in de war.
    • U krijgt opnieuw koorts nadat de koorts 1 of meer dagen weg was.
    • U bent ouder dan 70, u heeft een chronische ziekte of minder weerstand en u krijgt koorts (38 graden of hoger).

    Ga niet naar de huisarts toe. De huisarts of assistent zal u aan de telefoon vragen stellen.
    Als het nodig is, onderzoekt de huisarts u. De huisarts zorgt dat dit veilig kan, in de praktijk of bij u thuis. De huisarts draagt een bril, een mondkapje, handschoenen en een beschermende jas of schort.

    Kijk voor meer informatie over covid-19 (corona) op www.thuisarts.nl
      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Coronavaccins
       Coronavaccins beschermen u tegen een infectie met het coronavirus. Ze bevatten een stukje code voor het maken van de spijkereiwitten. Dit zijn de uitsteeksels op de buitenkant van het coronavirus SARS-CoV-2. Na de vaccinatie maakt uw lichaam deze eiwitten. Uw afweer herkent deze eiwitten als indringers en maakt daar afweerstoffen tegen. Als u dan in contact komt met levende virussen, kan uw lichaam dit virus doodmaken. Zo voorkomen coronavaccins dat u ziek wordt.

       Remdesivir
       Remdesivir wordt gebruikt bij erge zieke COVID-19 patiënten die met longontsteking in het ziekenhuis liggen en extra zuurstof krijgen. En bij COVID-19 patiënten die een grotere kans hebben op een ernstig verloop van de infectie. Remdesivir zorgt ervoor dat ze mensen sneller beter kunnen worden. Ook kan het de kans verlagen dat deze mensen aan COVID-19 overlijden.

       Dexamethason
       Dexamethason wordt gebruikt bij mensen die minimaal 1 week ernstig ziek zijn door COVID-19 en die extra zuurstof nodig hebben. Het kan de kans verlagen dat patiënten met COVID-19 aan de ziekte overlijden.

       Nadroparine en enoxaparine
       Bij mensen met een infectie met COVID-19 is gezien dat ze mogelijk meer kans hebben op longembolie en trombose. De antistollingsmiddelen nadroparine en enoxaparine worden in het ziekenhuis gebruikt om de kans te verkleinen dat patiënten een longembolie of trombose krijgen.

       Tocilizumab
       Tocilizumab wordt gebruikt bij mensen die een ernstige longontsteking hebben door COVID-19. Tocilizumab remt de ontstekingsreactie in het lichaam. Het wordt vaak samen met dexamethason gebruikt en kan de kans verlagen dat patiënten met COVID-19 overlijden.

       Casirivimab met imdevimab
       Casirivimab met imdevimab wordt gebruikt bij kinderen en volwassenen vanaf 12 jaar met corona die geen extra zuurstof nodig hebben, maar wel een grote kans hebben om erg ziek te worden. Bijvoorbeeld als ze een verzwakte afweer hebben. Casirivimab met imdevimab helpt ook om de infectieziekte corona te voorkomen en het verlaagt de kans op het overlijden door COVID-19.

       Tixagevimab met cilgavimab
       Tixagevimab met cilgavimab wordt gebruikt bij kinderen vanaf 12 jaar en volwassenen. Artsen schrijven het voor om de infectieziekte COVID-19 (corona) te voorkomen nog voordat u contact heeft gehad met een besmet persoon.

       Budesonide inhalatie
       Budesonide inhalatie wordt gebruikt bij mensen vanaf 65 jaar met COVID-19 die minder dan 14 dagen klachten hebben en bij mensen tussen 50 tot 64 jaar bij wie verwacht wordt dat ze ernstig ziek worden door COVID-19. Budesonide inhalatie kan er waarschijnlijk voor zorgen dat u gemiddeld 3 dagen korter last heeft van de COVID-19-klachten. Ook kan het mogelijk de kans verlagen dat u in het ziekenhuis wordt opgenomen of dat u aan COVID-19 overlijdt.

       Pneumokokkenvaccin
       Een infectie met COVID-19 kan de longen beschadigen. Hierdoor kan een infectie met pneumokok-bacteriën gevaarlijker zijn, vooral bij ouderen. Het pneumokokkenvaccin maakt de kans kleiner dat kwetsbare patiënten overlijden aan een longinfectie door pneumokok-bacteriën. Het pneumokokkenvaccin biedt geen bescherming tegen het coronavirus zelf.

       Anakinra
       Anakinra wordt gebruikt bij mensen ernstig ziek zijn, een longontsteking hebben en en die extra zuurstof nodig hebben door COVID-19. Het kan de kans verlagen dat u aan COVID-19 overlijdt.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 23-06-2022

       Laatst bijgewerkt NHG: 30-11-2022

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: