Klachten & ZiektesCOVID-19 (corona)

COVID-19 (corona)

Klachten & ZiektesCOVID-19 (corona)

COVID-19 (corona)

Wat is covid-19 (corona)?Hoe herken ik covid-19 (corona)?In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij covid-19 (corona)?
 • Het coronavirus kan verkoudheid geven. Sommige mensen krijgen ergere klachten, zoals longontsteking.

  Het virus is besmettelijk. Via druppeltjes in de lucht kan het virus van de een naar de ander.

  Een corona-test kan laten zien dat u corona heeft.

  Kijk voor meer informatie over covid-19 (corona) op www.thuisarts.nl
  • Klachten die vaak voorkomen bij het nieuwe coronavirus zijn:

   • koorts (38 graden of hoger) of een koortsig gevoel 
   • hoesten (met of zonder slijm)
   • moeheid 
   • moeilijk of snel ademen, bijvoorbeeld bij het lopen 
   • opeens minder goed ruiken of proeven
   • verkoudheid, keelpijn

   Klachten die iets minder vaak voorkomen zijn:

   • spierpijn of gewrichtspijn 
   • hoofdpijn 
   • pijn in de borstkas

   U krijgt de klachten niet meteen als u het virus heeft. Het duurt meestal 5 tot 6 dagen voordat de klachten beginnen. U kunt ook na 2 dagen al klachten krijgen.  Het duurt nooit langer dan 14 dagen voordat de klachten beginnen.

   Bent u zwanger? Voor zover we nu weten, kan corona geen kwaad voor de baby in de buik. U wordt zelf ook niet extra ziek door corona als u zwanger bent.

   Kijk voor meer informatie over covid-19 (corona) op www.thuisarts.nl
   • Bel direct de huisarts of huisartsenpost als 1 of meer van deze punten voor u kloppen:

    • U wordt in een paar dagen steeds zieker.
    • U ademt steeds sneller of moeilijker (bijvoorbeeld bij het lopen).
    • U raakt steeds meer in de war.
    • U heeft meer dan 3 dagen koorts (38 graden of hoger).
    • U bent ouder dan 70, u heeft een chronische ziekte of minder weerstand EN u krijgt koorts (38 graden of hoger).

    Ga NIET naar de huisarts toe. De huisarts of assistente zal u aan de telefoon vragen stellen. Als het nodig is, onderzoekt de huisarts u. De huisarts zorgt dat dit veilig kan, in de praktijk of bij u thuis. De huisarts draagt een bril, een mondkapje, handschoenen en een beschermende jas of schort. Heeft u een zwakke gezondheid, dan is er meer kans om te overlijden aan corona. Bespreek met uw huisarts of u thuis wilt blijven of naar het ziekenhuis kunt en wilt.  

    Kijk voor meer informatie over covid-19 (corona) op www.thuisarts.nl
      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Coronavaccins
       Coronavaccins beschermen u tegen een infectie met het coronavirus. Ze bevatten een stukje code voor het maken van de spijkereiwitten. Dit zijn de uitsteeksels op de buitenkant van het coronavirus SARS-CoV-2. Na de vaccinatie maakt uw lichaam deze eiwitten. Uw afweer herkent deze eiwitten als indringers en maakt daar afweerstoffen tegen. Als u dan in contact komt met levende virussen, kan uw lichaam dit virus doodmaken. Zo voorkomen coronavaccins dat u ziek wordt.

       Remdesivir
       Remdesivir wordt gebruikt bij erge zieke COVID-19 patiënten die met longontsteking in het ziekenhuis liggen en extra zuurstof krijgen. Remdesivir zorgt ervoor dat ze mensen sneller beter kunnen worden. Ook kan het de kans verlagen dat deze mensen aan COVID-19 overlijden.

       Dexamethason
       Dexamethason wordt gebruikt bij mensen die minimaal 1 week ernstig ziek zijn door COVID-19 en die extra zuurstof nodig hebben. Het kan de kans verlagen dat patiënten met COVID-19 aan de ziekte overlijden.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 29-04-2021

       Laatst bijgewerkt NHG: 23-03-2021

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: