Klachten & ZiektesDoorligwonden

Doorligwonden

Klachten & ZiektesDoorligwonden

Doorligwonden

Wat zijn Doorligwonden?Kan ik er zelf iets tegen doen?In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Doorligwonden?
 • Een drukplek is een stukje huid dat kapot gaat door te lang zitten of liggen.

  U kunt een drukplek krijgen als u lang op bed ligt (doorliggen). Of als u in een rolstoel zit. U krijgt sneller een drukplek als u niet goed zelf anders kunt gaan liggen of zitten. Of als u veel schuift in uw stoel of bed. Er komt dan te veel druk op de huid waarop u zit of ligt.

  Als de druk te lang duurt, gaat de huid kapot. U krijgt dan op die plek een blaar of een wond. Een drukplek kan veel ongemak en pijn geven.

  Een drukplek moet behandeld worden. Zonder behandeling wordt de plek vaak groter en dieper. Het duurt soms lang voor de huid weer geneest.

  Artsen noemen een drukplek vaak decubitus.  

  Hiel met decubitus

   

  Een drukplek ontstaat door te veel druk op de huid.

  Normaal gaan we regelmatig even anders zitten of liggen. Dit doen we vaak zonder dat we het merken, ook als we slapen. Zo komt nergens te veel druk op onze huid.

  Soms kunt u zelf niet goed anders gaan zitten of liggen. Er komt dan te veel druk op de huid waarop u zit of ligt. Kleine bloedvaten worden dichtgedrukt en uw huid gaat kapot. Ook het vet, de spieren, de pezen en het bot onder uw huid kunnen stuk gaan.   

  Iedereen kan een drukplek krijgen. U heeft meer kans op een drukplek als 1 of meer van deze dingen voor u kloppen:

  • U bent 65 jaar of ouder.
  • U ligt veel op bed of zit in een rolstoel. Bijvoorbeeld door een ziekte, operatie of ongeluk.
  • U kunt zelf moeilijk anders gaan zitten of liggen. Bijvoorbeeld door pijn, zwakte, een verlamming of coma.
  • U voelt niet dat uw huid stuk gaat.
  • U zakt of schuift vaak onderuit als u zit of ligt.
  • Uw huid is dun en droog.
  • Uw huid is lange tijd erg nat. Bijvoorbeeld doordat u erg zweet door warm weer of koorts. Of doordat u uw plas en poep niet goed kunt ophouden.
  • U heeft weinig spieren of vet. Bijvoorbeeld als u ondervoed bent of door een ziekte.
  • U heeft problemen met uw gezondheid. Bijvoorbeeld door ziekten zoals diabetes, hartfalen of COPD.
  Kijk voor meer informatie over Doorligwonden op www.thuisarts.nl
  • Bel uw huisarts voor een afspraak als u een drukplek heeft. Bespreek samen welke behandeling het beste is voor uw drukplek. En wat u kunt doen om te zorgen dat u geen nieuwe drukplekken krijgt. 

   U kunt veel doen om drukplekken te voorkomen. Deze adviezen blijven belangrijk, ook als u al een drukplek heeft. Uw huid wordt er sneller beter door.

   Kijk voor meer informatie over Doorligwonden op www.thuisarts.nl
   • Bel uw huisarts voor een afspraak als 1 of meer van deze dingen voor u kloppen:

    • U heeft een plek op uw huid die warm is of pijn doet.
    • U voelt een bult of harde plek op uw huid.
    • U ziet een rode plek op uw huid en de rode kleur gaat niet weg als u op de plek drukt.
    • U krijgt al 2 weken een behandeling, maar de drukplek wordt niet beter.
    • U heeft een blaar of een wond.
    • U heeft een drukplek met een wond die groter of dieper wordt of vies ruikt.
    • U heeft een drukplek die veel pijn doet.

    Heeft u een drukplek en ook koorts? Bel dan nog dezelfde dag de huisarts.

    Kijk voor meer informatie over Doorligwonden op www.thuisarts.nl
      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Zinkoxide
       Zinkoxidesmeersel (zinkolie) wordt gebruikt om de randen van een doorligwond te beschermen.

       Ontsmettingsmiddelen
       Crème of verband met zilversulfadiazine wordt gebruikt om infecties van doorligwonden te bestrijden.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 10-01-2017

       Laatst bijgewerkt NHG: 03-06-2021

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: