Fenomeen van Raynaud

Fenomeen van Raynaud

naar klachten & ziektes

Fenomeen van Raynaud

Wat is fenomeen van raynaud?

Bij het fenomeen van Raynaud zijn de vingers en tenen tijdelijk slecht doorbloed. Dit treedt op in korte aanvallen van slechts enkele minuten. Hierna neemt de doorbloeding weer toe en is de aanval over. Kou of emotie lokken vaak een aanval uit, maar ook langdurige trillingen (bijvoorbeeld machinewerkzaamheden) kunnen een aanval veroorzaken.

Het fenomeen van Raynaud komt voor bij gezonde mensen, maar het kan ook een symptoom zijn van een andere (reumatische) ziekte.

De oorzaak is onbekend. Roken verergert de klachten.

Kijk voor meer informatie over Fenomeen van Raynaud op www.thuisarts.nl

Hoe herken ik fenomeen van raynaud?

Bij kou of afkoeling, bij emoties, spanningen of trillingen kunt u aanvallen krijgen van:

 • Koude, dove en soms pijnlijke vingers of tenen.
 • Dit kan één vinger of teen zijn, of meerdere.
 • Ze zien eerst wit.
 • Na enkele minuten, als de doorbloeding weer toeneemt, worden de vingers of tenen blauw en later weer rood.
 • Dan ontstaat er een tintelend gevoel in de vingers of tenen en soms zwelling.

Een aanval is meestal na enkele minuten over.

De klachten zijn vervelend, maar kunnen geen kwaad.

Kijk voor meer informatie over Fenomeen van Raynaud op www.thuisarts.nl

Kan ik er zelf iets tegen doen?

 • Zorg voor warme handen en voeten. Afkoeling of koude kan een aanval uitlokken. Draag handschoenen en warme sokken.
 • Stop met roken.
 • Probeer erachter te komen wat bij u de aanvallen uitlokt. Dan kunt u proberen die situaties te vermijden.
 • Er zijn veel medicijnen die u beter niet kunt gebruiken als u het fenomeen van Raynaud heeft. Als u (nieuwe) medicijnen gebruikt, vraag dan of ze een aanval kunnen uitlokken.
Kijk voor meer informatie over Fenomeen van Raynaud op www.thuisarts.nl

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Algemeen

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

Welke medicijnen worden gebruikt bij fenomeen van raynaud?

Calciumblokkers
Calciumblokkers verwijden de verkrampte bloedvaten. Hierdoor zal het aantal, de ernst en de duur van de aanvallen van pijnlijke, koude vingers en tenen verminderen. Voorbeelden zijn amlodipine en nifedipine.

Alfablokkers
Alfablokkers verwijden de verkrampte bloedvaten en verminderen het aantal, de ernst en de duur van de aanvallen. Ze werken echter niet bij iedereen even goed. Voorbeeld is prazosine.

Losartan
Losartan verwijdt de verkrampte bloedvaten en kan het aantal en de ernst van de aanvallen verminderen. De werking is echter nooit goed aangetoond.

Xantinolnicotinaat
Xantinolnicotinaat verwijdt de verkrampte bloedvaten in de huid van de bovenste helft van het lichaam. De werking is echter nooit echt aangetoond.

Sildenafil
Sildenafil verwijdt de verkrampte bloedvaten. De werking is echter nooit goed aangetoond.

Fluoxetine
Fluoxetine kan het aantal en de ernst van de aanvallen verminderen. De werking is echter nooit goed aangetoond.

Laatst bijgewerkt NHG: 03-07-2012

Disclaimer

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Thuisarts.nl

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

Naar thuisarts.nl

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.