Klachten & ZiektesKrentenbaard bij kinderen

Krentenbaard bij kinderen

Klachten & ZiektesKrentenbaard bij kinderen

Krentenbaard bij kinderen

Wat is krentenbaard bij kinderen?Hoe herken ik krentenbaard bij kinderen?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij krentenbaard bij kinderen?
 • Krentenbaard (impetigo) is een besmettelijke ontsteking van de huid.

  De ontsteking zit meestal rond de neus of mond, maar kan op het hele lichaam voorkomen.

  Krentenbaard komt het meest voor bij kinderen onder de 12 jaar, maar ook volwassenen kunnen het krijgen. 

  Krentenbaard wordt veroorzaakt door een bacterie. Het gaat meestal om de stafylokok.

  Kinderen en volwassenen kunnen deze bacterie bij zich dragen (bijvoorbeeld in hun neus). De meeste mensen zijn maar tijdelijk drager, sommigen zijn blijvend drager. De meeste mensen krijgen geen klachten als ze drager zijn.

  De bacterie gaat meestal van de een naar de ander via handen of besmette voorwerpen. Bijvoorbeeld speelgoed.
  Soms raakt iemand besmet als iemand anders hoest of niest.  

  Krentenbaard is besmettelijk totdat de wondjes zijn ingedroogd of genezen. Vaak krijgen anderen in het gezin of op school ook krentenbaard, omdat krentenbaard zo besmettelijk is.

  Kijk voor meer informatie over krentenbaard bij kinderen op www.thuisarts.nl
   • Krentenbaard begint vaak op een plaats waar de huid al beschadigd is (een schaafplekje, krabplekje of eczeem).
   • Er ontstaan enkele wondjes, rode plekjes en soms blaasjes met gele pus. Deze ontstoken plekjes kunnen samenvloeien en zich uitbreiden.
   • Een opengebarsten blaasje droogt in. Daardoor ontstaat een honinggele of geelbruine korst. 
   • Als er veel wondjes, blaasjes en gele korstjes rond de neus en mond zitten, dan kan het eruitzien als een baard van krenten. Daar komt de naam vandaan.
   • Krentenbaard kan jeuken.
   • Soms zijn er bij krentenbaard in het gezicht zwellingen in de hals te voelen. Dit zijn klieren die opzwellen als reactie op de infectie.
   Kijk voor meer informatie over krentenbaard bij kinderen op www.thuisarts.nl
   • Met de volgende maatregelen kunt u proberen te voorkomen dat krentenbaard erger wordt en dat anderen de bacterie krijgen:

    • Probeer te voorkomen dat uw kind de plekjes aanraakt of eraan krabt. Als uw kind oud genoeg is, kunt u uitleggen dat de plekjes door aanraken erger kunnen worden.
    • Zorg dat uw kind regelmatig de handen wast met gewone zeep. Droog de handen goed af.
    • Houd de nagels schoon en kort.
    • Laat uw kind een eigen handdoek gebruiken en elke dag een schone.
    • Baden of een nat verband helpen niet om de huid sneller te laten genezen.
    • Vertel aan mensen in de omgeving van uw kind dat ze regelmatig hun handen moeten wassen (informeer de klas of het kinderdagverblijf).
    • Eventueel kunt u de dingen die uw kind vaak aanraakt (speelgoed, deuren, trapleuning) één keer per dag schoonmaken met zeep.
    • Gebruik geen ontsmettingsmiddelen. Niet voor de huid en ook niet voor voorwerpen. Bij onderzoek bleken deze middelen niet beter te werken dan zeep.

    Ondanks deze maatregelen is besmetting onder kinderen bijna niet te voorkomen.

    Uw kind thuishouden?

    Medisch gezien is er geen reden om uw kind thuis te houden. Meestal hebben meer kinderen in de groep (school of dagverblijf) de bacterie al bij zich, ook al is er niets bijzonders aan ze te zien. 
    Het heeft dus weinig zin om uw kind thuis te houden om besmetting van anderen voorkomen.

    Het kan wel zo zijn dat de school of het kinderdagverblijf andere afspraken heeft over kinderen met krentenbaard.

    Kijk voor meer informatie over krentenbaard bij kinderen op www.thuisarts.nl
      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Fusidinezuur op de huid
       Fusidinezuur is een antibioticum dat verschillende soorten bacteriën doodt. De infectieverschijnselen zullen hierdoor afnemen.

       Mupirocine op de huid
       Mupirocine is een antibioticum dat bacteriën doodt, met name stafylokokken en streptokokken. Dit zijn bacteriën die vooral op huid en slijmvliezen voorkomen. Mupirocine wordt pas voorgeschreven wanneer andere antibiotica op de huid, zoals fusidinezuur niet voldoende hebben geholpen.

       Penicilline-antibiotica om in te nemen
       Penicilline-antibiotica doden vele soorten bacteriënen. Penicilline-antibiotica worden pas voorgeschreven wanneer de infectie te uitgebreid is en een behandeling met een crème of zalf met antibiotica onvoldoende werkt en als het kind ook koorts heeft door de infectie. Voorbeelden zijn flucloxacilline of feneticilline.

       Macrolide-antibiotica om in te nemen
       Macrolide-antibiotica doden veel soorten bacteriën. Het wordt alleen gebruikt bij krentenbaard bij kinderen, als een zalf of crème met antibiotica onvoldoende werkt en flucloxacilline niet gebruikt kan worden, bijvoorbeeld vanwege allergie.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 10-05-2017

       Laatst bijgewerkt NHG: 02-05-2017

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: