Praluent

Praluent

Werkzame stof: alirocumab

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof alirocumab.

Trefwoord
naar medicijnen

alirocumab

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over alirocumab

 • Alirocumab vermindert de hoeveelheid cholesterol en andere vetten in het bloed.
 • Bij een te hoog cholesterol en andere vetten, als een dieet of andere medicijnen onvoldoende werken of teveel bijwerkingen geven.
 • Binnen 2 weken vermindert de hoeveelheid cholesterol en andere vetten in het bloed.
 • Bij start van de behandeling leert u hoe u de injecties bij u zelf moet toedienen.
 • U gebruikt de injectie 1 keer per 2 weken of 1 keer per maand. Kies steeds een vast tijdstip. Dan vergeet u minder snel een dosis.
 • U kunt last krijgen van pijn, roodheid en zwelling op de plek van injectie. Kies daarom steeds een andere injectieplaats, bijvoorbeeld in de dij, de buik, heup of achterkant van de bovenarm.
 • Andere bijwerkingen: pijnlijke mond- en keelslijmvliezen, een loopneus en niezen.

Wat doet alirocumab en waarbij gebruik ik het?

Alirocumab vermindert de hoeveelheid cholesterol en andere vetten in het bloed.

Artsen schrijven het voor bij te veel cholesterol en vet in het bloed, als een dieet of andere medicijnen niet voldoende helpen of te veel bijwerkingen geven.

Te hoog cholesterol- en/of vetgehalte

 • Verlaagt het cholesterol

Verschijnselen

Cholesterol is een vetachtige stof die het lichaam gebruikt om cellen, hormonen en gal te maken. Cholesterol is ook nodig om vetten te verwerken en door ons lichaam te vervoeren. Vetten (triglyceriden) zijn belangrijk voor de energievoorziening en voor de opbouw van cellen. 

De lever maakt cholesterol, maar het wordt ook via voedsel opgenomen. Het bloed vervoert het cholesterol samen met vet als kleine bolletjes naar de lichaamscellen. Sommige bolletjes zijn nogal kleverig. Het cholesterol in deze bolletjes heet LDL-cholesterol. Als er teveel LDL-cholesterol in het bloed is, blijft dit aan de binnenkant van de bloedvaten plakken. Hierdoor kunnen de vaten vernauwen of verstopt raken. Dit heet atherosclerose (aderverkalking).

Atherosclerose vergroot de kans op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte (herseninfarct of hersenbloeding).

 

Oorzaak

Te veel slecht cholesterol of vet in ons bloed kan ontstaan als ons lichaam te veel cholesterol aanmaakt of als we te vet eten, of beide. Ook bestaat er een erfelijke vorm van te hoog cholesterol, die vooral in bepaalde families voorkomt.

 

Behandeling

Bij teveel cholesterol of vet in het bloed adviseert uw arts u om een vet- en cholesterolverlagend dieet te houden. U kunt hiervoor ook een diëtist raadplegen.

Als een dieet niet voldoende is, schrijft uw arts meestal een ‘statine’ voor om het cholesterol en vet in uw bloed te verlagen. Als dit niet voldoende werkt, kan uw arts alirocumab voorschrijven.

 

Werking

Alirocumab vermindert de hoeveelheid cholesterol en de hoeveelheid van andere vetten in het bloed. Hierdoor heeft u minder kans op hart- en vaatziekten.

 

Effect

Binnen 2 weken vermindert de hoeveelheid cholesterol en andere vetten in uw bloed.  

Zelf merkt u niet veel van de werking van dit medicijn. U weet pas of het werkt bij een bloedonderzoek. Toch is het belangrijk dat u dit medicijn blijft gebruiken. Alleen dan vermindert alirocumab de kans op hart- en vaatziekten.

Lees meer over te hoog cholesterol- en/of vetgehalte

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Pijnlijke mond- en keelslijmvliezen, een loopneus en niezen. Overleg met uw arts als uw klachten niet overgaan of als deze ernstig zijn.
 • Pijn, zwelling en roodheid op de plek van injectie. Wissel de plek van injectie af om dit te voorkomen. U kunt alirocumab in uw buik, bovenbeen of in de buitenkant van uw bovenarm spuiten. Overleg met uw arts bij zwellingen op de huid.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Griepachtige verschijnselen, zoals koorts, hoofdpijn, spierpijn en koude rillingen. Overleg met uw arts als uw klachten na een paar dagen niet overgaan of als de klachten zeer ernstig zijn.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten of jeuk. Overleg dan met uw arts. In zeldzame gevallen kunt u ook last krijgen van een ernstige overgevoeligheid. Dit merkt u aan benauwdheid, flauwvallen of een opgezwollen gezicht, keel of tong. Of een ontsteking van de bloedvaten. Dit merkt u aan diarree met huiduitslag of paarse vlekken op de huid. In deze gevallen moet u onmiddellijk een arts waarschuwen of naar de Eerste-hulpdienst gaan. Als u overgevoelig bent voor alirocumab, mag u het niet meer gebruiken. Geef dit daarom aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Bij starten van de behandeling met alirocumab leert u van uw arts of verpleegkundige hoe u de injectie bij uzelf onder de huid moet spuiten.
 • Lees ook de instructies in de bijsluiter.
 • Kies elke keer een andere injectieplaats, dat verkleint de kans op pijn en zwelling van de injectieplaats.

Wanneer?

Meestal gebruikt u dit medicijn 1 keer per 2 weken of 1 keer per maand. U mag dit medicijn op elk moment van de dag gebruiken. Het beste kunt u een vaste dag met een vast tijdstip kiezen. Dan vergeet u het medicijn minder snel.

Hoelang?

Als dit medicijn uw cholesterol en andere vetten in uw bloed voldoende verlaagt, kunt u dit medicijn langdurig gebruiken.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Bent u de injectie vergeten? Spuit de injectie dan zodra u eraan denkt. De volgende dosis kunt u op het gebruikelijke moment toedienen.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

U mag autorijden en drinken zoals u normaal doet.

Alles eten?

Met dit medicijn kunt u in principe alles eten of drinken. Dit medicijn werkt wel het beste als u een vet- en cholesterolverlagend dieet volgt. Overleg hierover met uw arts of een diëtist.

Mag ik alirocumab gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap

Gebruik dit medicijn niet als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Het is niet bekend of dit middel schadelijk is voor het ongeboren kind. Gebruikt u dit medicijn en denkt u erover om zwanger te worden? Overleg dan met uw arts.

Borstvoeding

Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik dit medicijn gebruiken als de werking van mijn nieren of lever minder is?

Nier

Het is niet bekend of dit medicijn veilig kan worden gebruikt door mensen met een verminderde werking van de nieren of mensen die dialyseren. Overleg met uw arts als uw nieren minder goed werken of als u dialyseert.

Lever

Het is niet bekend of mensen met levercirrose dit medicijn veilig kunnen gebruiken. Overleg met uw arts als u levercirrose heeft.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema “Verminderde nierfunctie en medicijnen” lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de invloed van een verminderde nierfunctie is op uw medicijnen. En leest u hoe uw apotheker u kan helpen bij veilig medicijngebruik als uw nieren niet goed werken.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dit medicijn. De hoeveelheid cholesterol- en vet in uw bloed zal dan wel weer omhoog gaan. Bovendien zal uw kans op hart- en vaatziekten ook weer toenemen. Stop daarom alleen in overleg met uw arts.

Onder welke namen is alirocumab verkrijgbaar?

De werkzame stof alirocumab zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Alirocumab is sinds 2015 internationaal op de markt. Het is op recept als injectie verkrijgbaar onder de merknaam Praluent.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 19-08-2020

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

alirocumab is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

11 March 2019

Sinds het gebruik kom ik enorm aan in gewicht

14 March 2018

Na gebruik van 150mg een enorme verlaging van ldl . i.v.m het zeer lage ldl en het feit dat het lichaam ook ldl nodig heeft heb ik mijn cardioloog/lipiden ...

6 February 2018

Na 5 dagen spierpijn in benen rug en hals. Verder erg last van moeheid.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!