Aluminiumhydroxychloride oplossing of crème FNA

Aluminiumhydroxychloride oplossing of crème FNA

Werkzame stof: aluminiumzouten op de huid

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof aluminiumzouten op de huid.

Trefwoord
naar medicijnen

aluminiumzouten op de huid

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over aluminiumzouten op de huid

 • Aluminiumzouten op de huid zorgen ervoor dat u minder zweet.
 • Bij overmatige transpiratie. U heeft dan voortdurend vochtige oksels, handen of voeten, ook zonder dat u inspanning verricht.
 • Aluminiumzouten in een sterkte van 15-20% en aluinpoeder worden gebruikt bij forse klachten. Als gewone deodorants niet voldoende helpen.
 • De 15-20%-producten: breng 's avonds aan op een droge en schone huid. Was 's ochtends weer af. In het begin elke avond, na 5 dagen om de dag of enkele keren per week.
 • Aluinpoeder : strooi op de schone en droge huid en laat het enkele uren zitten. Daarna de huid goed afwassen met water en zeep
 • Laat aluminium niet in de ogen, mond of neus komen. Dit veroorzaakt irritatie.
 • U kunt last krijgen van huidirritatie. Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.
 • Aluminiumzouten kunnen metalen voorwerpen en kleding verkleuren of aantasten.

Wat doet aluminiumzouten op de huid en waarbij gebruik ik het?

Aluminiumzouten op de huid verminderen het zweten.

Ze worden gebruikt bij overmatige transpiratie (overmatig zweten).

Overmatige transpiratie

Verschijnselen
U heeft last van overmatige transpiratie als u, ook zonder inspanning, last heeft van veel zweten. Soms gaat het om  continu vochtige oksels, handen of voeten, soms is het hele lichaam vochtig. Op uw kleding zijn vaak vochtplekken zichtbaar, vooral op de rug en onder de oksels.

Door groei van schimmels en bacteriën in de vochtige omgeving ontstaat de indringende zweetgeur.

Behandeling
U kunt u het best regelmatig wassen zonder al te veel zeep te gebruiken. Trek dagelijks schone kleren aan, en kies dan goed ventilerende kleding, zoals van katoen. Bij zweetvoeten is het belangrijk zo veel mogelijk op blote voeten te lopen en alleen leren schoeisel te gebruiken.

De meeste deodorants bevatten een kleine hoeveelheid aluminiumzout en veel alcohol. Beide middelen remmen de zweetproductie, meestal voor een korte periode.

Ook kunt u een poeder met een kleine hoeveelheid aluminium-kalium-sulfaat (aluin) gebruiken bijvoorbeeld tussen de tenen bij zweetvoeten.

Als bovenstaande producten niet voldoende werken, kunt u een sterker product tegen zweten gebruiken, zoals een lotion, crème of spray met 15 tot 20% aluminiumzout.

Werking
Aluminiumzout laat de bloedvaatjes in de huid samentrekken, zodat de afscheiding van vocht wordt geremd. Bovendien verstopt het de zweetkliertjes in de huid, zodat de huid minder zweet kan afgeven. Dit gaat ook de zweetgeur tegen. De sterke producten werken krachtiger en langer dan een gewone deodorant.

Lees meer over overmatige transpiratie

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De bijwerkingen zijn afhankelijk van het soort aluminiumzout, de hoeveelheid ervan in het product en van de eventuele toevoegingen, zoals alcohol.

De belangrijkste bijwerking is de volgende.

 • Irritatie van de huid, zoals jeuk en branderig gevoel. Irritatie van de huid ontstaat, doordat aluminiumzouten met vocht reageren. Er komt dan een zuur vrij, wat de huid irriteert. U kunt de kans op irritatie verkleinen door de huid voor aanbrengen goed droog te maken. De kans op irritatie is groter bij producten met aluminiumchloride dan bij producten met aluminiumhydroxychloride.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van bovengenoemde bijwerking of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

Poeder met aluminium-kalium-sulfaat (aluin)
Strooi het poeder op de schone en droge huid en laat het enkele uren zitten. Daarna de huid goed afwassen met water en zeep.

Crème of oplossing met 15-20% aluminiumzouten
Breng het middel 's avonds aan op een schone en droge huid. Was de volgende ochtend de huid goed af.

Gewone deodorants
Aanbrengen op de huid. Was de huid goed voor aanbrengen.

Let op: aluminiumzouten kunnen kleding of sieraden verkleuren. Doe eventuele sieraden dus af en let er op dat het middel niet in contact komt met kleding.

Wanneer?

 • Aluin-poeder: aanbrengen op een moment dat u het na enkele uren weer kunt afwassen.
 • De sterke producten (15-20%): 's avonds aanbrengen, gedurende 2 tot 5 dagen achtereen. Daarna kunt u het middel één of meerdere keren per week aanbrengen.
 • Gewone deodorants: breng deze naar behoefte op de huid aan. Meestal is 2 keer per dag voldoende.

Hoe lang?
U kunt deze producten op de huid toepassen zolang u het nodig heeft.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Breng het medicijn alsnog op de huid aan. Het maakt niet uit als u het snel daarna opnieuw gebruikt.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik aluminiumzouten op de huid gebruiken met andere medicijnen?

Smeer andere huidmiddelen niet tegelijkertijd op de behandelde plekken.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn op de huid veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik stoppen.

Onder welke namen is aluminiumzouten op de huid verkrijgbaar?

Heb ik een recept nodig?

Aluminiumzouten worden in veel preparaten voor op de huid toegepast. Aluminiumzouten zijn onder meer aluminiumhydroxychloride, aluminiumchloride en aluminiumkaliumsulfaat (aluin). Ze worden verwerkt in poeders, crèmes, oplossingen, lotions en sprays.

Aluminiumzouten worden al heel lang gebruikt in huidpreparaten. Producten die in de apotheek worden gemaakt zijn aluinstrooipoeder FNA, aluminiumchloride-oplossing FNA, aluminiumhydroxychloride-oplossing FNA en aluminiumhydroxychloridecrème FNA. Behalve producten die in de apotheek zelf worden gemaakt, zijn er ook veel deodorants verkrijgbaar waar aluminiumzouten in zijn verwerkt. Dit is te zien op de lijst ingrediënten op de verpakking.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 15-06-2017

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

aluminiumzouten op de huid is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!