ambroxol

ambroxol

Trefwoord
naar medicijnen

ambroxol

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over ambroxol

 • Ambroxol verdunt het slijm en het verdooft de mond en de keel. Hierdoor voelt u de keelpijn minder.
 • Bij keelpijn.
 • Laat de zuigtablet langzaam in uw mond smelten of u kunt erop zuigen.
 • Dit medicijn werkt binnen 20 minuten en het blijft minimaal 3 uur werken.
 • Gebruik niet meer dan 6 zuigtabletten per 24 uur en maximaal 3 dagen achter elkaar. Is uw keelpijn daarna nog niet over? Raadpleeg dan uw huisarts.
 • U kunt last krijgen van een misselijk gevoel. Ook kunnen eten en drinken anders smaken dan u gewend bent. Deze klachten gaan vanzelf over als u stopt met het medicijn.
 • Zit u in de eerste 3 maanden van uw zwangerschap? Vraag aan uw arts of u dit medicijn mag gebruiken.
 • Zit u in de laatste 6 maanden van uw zwangerschap? U mag dit medicijn gebruiken.
 • Geeft u borstvoeding? U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft.

Wat doet ambroxol en waarbij gebruik ik het?

Ambroxol is een slijmverdunner, maar het werkt ook verdovend voor uw mond en de keel. Hierdoor voelt u de keelpijn minder.

Het is te gebruiken bij keelpijn.

Keelpijn

 • Bij pijn

Verschijnselen
Keelpijn is vervelend, maar vaak onschuldig. Meestal gaat het samen met verkoudheid.

Behandeling
Keelpijn gaat in het algemeen binnen een week vanzelf weer over. Bij keelpijn helpt het door op een snoepje te zuigen of een lepel honing te nemen. Als u een medicijn tegen keelpijn wilt gebruiken, kunt u een zuigtablet met ambroxol nemen.

Effect
Ambroxol werkt binnen 20 minuten en het blijft minimaal 3 uur werken.

Lees meer over keelpijn

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Misselijk gevoel. Dit gaat meestal vanzelf weer over.
 • Veranderde smaak. Eten en drinken kunnen anders smaken dan u gewend bent. Dit gaat weer weg als u stopt met het medicijn.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Droge mond of keel. Heeft u hier veel last van? Het zuigen op ijsblokjes of kauwen op (suikervrije) kauwgom helpt om meer speeksel te maken. Door de droge mond ontstaan sneller gaatjes in uw gebit. Poets en flos daarom extra goed als u merkt dat u last heeft van een droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker uw gebit controleren.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten of jeuk. Raadpleeg dan uw arts. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan flauwvallen of een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden.
  In zeer zeldzame gevallen ontstaat er een ernstige huidaandoening met blaren op de huid. Waarschuw in al deze gevallen direct een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst. Als u overgevoelig bent voor ambroxol, mag u het niet meer gebruiken. Geef dit daarom aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Laat de zuigtablet langzaam in de mond smelten. U kunt u er ook op zuigen. U mag maximaal 6 tabletten per 24 uur gebruiken.

Hoelang?
Gebruik dit medicijn niet langer dan 3 dagen achter elkaar. Als uw keelpijn dan nog niet over is, raadpleeg dan uw huisarts.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Bij keelpijn is het niet erg als u een tablet vergeet. U kunt de vergeten tablet alsnog gebruiken als u hier behoefte aan heeft. Neem geen dubbele dosis om de vergeten tablet in te halen.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik ambroxol gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de eerste 3 maanden zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Wilt u dit medicijn gebruiken tijdens de laatste 6 maanden van de zwangerschap? U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Dit medicijn komt in zeer kleine hoeveelheden in uw bloed. Hierdoor kan er maar weinig bij het kind komen.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt in een kleine hoeveelheid in de moedermelk, maar is niet schadelijk voor het kind.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

Onder welke namen is ambroxol verkrijgbaar?

De werkzame stof ambroxol zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Ambroxol is sinds 1975 internationaal op de markt. Het is zonder recept te krijgen in zuigtabletten onder de merknaam Mucoangin.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 23-06-2020

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

ambroxol is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

25 August 2016

Galbulten

22 September 2015

Nadat ik het zuigtablet op had, kreeg ik een verdoofd gevoel in mijn hele mond. Het voelde net alsof ik bij de tandarts was geweest. Mijn tong en gehemelte...

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!