Keelpijn

Keelpijn

Trefwoord
naar klachten & ziektes

Keelpijn

vergroot
terug naar boven

Wat is keelpijn?

Iedereen heeft weleens keelpijn. Keelpijn kan alleen een vervelend gevoel zijn. Keelpijn kan ook heftig en scherp zijn. Slikken of praten kan dan moeilijk zijn. Vaak gaat keelpijn samen met verkoudheid.

Bij een ontsteking is het achter in uw keel meestal flink rood. Soms zijn er wittige plekken of dik slijm te zien.

De klieren in uw hals kunnen gezwollen en gevoelig zijn. U kunt ook koorts krijgen.

Keel / amandelen

Meestal komt keelpijn door een verkoudheidsvirus. Keelpijn door een bacterie komt minder vaak voor.

Keelpijn door een virus of bacterie is besmettelijk. Als u hoest of praat, komen druppeltjes speeksel (met het virus) via de lucht bij andere mensen terecht.

Van de 100 mensen die met keelpijn bij de huisarts komen, hebben er ongeveer 2 keelpijn door het Pfeiffervirus. Nog minder vaak komt keelpijn door een soa.

Keelpijn kan andere oorzaken hebben, zoals roken, veel keelschrapen, veel schreeuwen en droge lucht inademen. Dit soort keelpijn is niet besmettelijk.

Een vergrote schildklier kan ook keelpijn geven.

Keelpijn is vervelend, maar kan zelden kwaad. Het gaat meestal binnen 10 dagen vanzelf over.

Als u uw keel voortdurend belast door roken, zingen, schreeuwen of veel praten, kan keelpijn wel eens langer duren.

Kijk voor meer informatie over Keelpijn op www.thuisarts.nl

Kan ik er zelf iets tegen doen?

 • Regelmatig iets drinken, zoals koud water, kan de pijn verzachten.
 • Ook kunt u proberen of op iets zuigen, zoals een dropje of zuurtje, de pijn verzacht.  De keelontsteking gaat er trouwens niet eerder van over. 
 • Speciale zuigtabletten zijn niet nodig. De meeste zuigtabletten helpen wel tegen de klachten, maar het is onbekend of ze beter helpen dan op iets anders zuigen, zoals een dropje. Ze zijn wel duurder. In sommige zuigtabletten zitten NSAID's (zoals flurbiprofen). Dit zijn pijnstillers die u niet zomaar onbeperkt kunt slikken. Ze hebben ook bijwerkingen. Daarom raden artsen het gebruik van zuigtabletten met NSAID's af. Kijk op de verpakking om te controleren wat er in een zuigtablet zit.    
 • Gun uzelf rust als u voelt dat u dat nodig heeft. Zeker als u koorts heeft en u zich niet lekker voelt. 
 • Geef uw stem rust, dus praat zo weinig mogelijk. Als u wel praat, praat dan gewoon en ga niet fluisteren.
 • Keelpijn bij een verkoudheid, hoest of koorts is meestal besmettelijk. Het virus zit in uw speeksel, slijm en snot. U kunt een paar dingen doen om te voorkomen dat u het virus aan anderen doorgeeft:
  • Houd afstand van anderen (bij hoesten en praten verspreidt het virus zich via speekseldruppeltjes in de lucht en wordt zo op anderen overgedragen)
  • Houd bij hoesten of niezen uw arm of een papieren zakdoekje voor uw neus en mond. Gooi dit daarna weg.
  • Was regelmatig uw handen, ook na gebruik van een papieren zakdoekje.
  • Was kopjes, glazen en bestek goed af nadat u ze gebruikt heeft.
Kijk voor meer informatie over Keelpijn op www.thuisarts.nl

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Algemeen

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

Welke medicijnen worden gebruikt bij keelpijn?

Paracetamol
Paracetamol werkt zowel pijnstillend als koortsverlagend.

Paracetamol in combinatie met andere middelen
Propyfenazon werkt net als paracetamol pijnstillend en koortsverlagend. Coffeïne versterkt mogelijk het pijnstillende effect en werkt opwekkend. Voorbeelden zijn paracetamol in combinatie met coffeïne en propyfenazon in combinatie met paracetamol en coffeïne.

Ontstekingsremmende pijnstillers
Ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID`s genoemd, werken pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend. De ontstekingsremmende pijnstillers hebben meer bijwerkingen dan paracetamol en worden daarom niet als eerste keuze aangeraden bij keelpijn. Voorbeelden zijn acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, ibuprofen en ketoprofen.

Ambroxol
Ambroxol is een slijmverdunner, maar het werkt ook verdovend voor de mond en de keel. Hierdoor voelt u de keelpijn minder.

Kamille
Kamille heeft een licht ontsmettende werking en werkt verzachtend voor de keel.

Antibiotica
Antibiotica doden bacteriën. Ze blokkeren een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de bacteriegroei waardoor de bacterie afsterft. Meestal wordt een keelontsteking veroorzaakt door een virus. Antibiotica helpen dan niet.

Als keelontsteking wel wordt veroorzaakt door een bacterie, zijn er verschillende soorten antibiotica die de arts kan voorschrijven:

 • Penicilline-antibiotica. Voorbeelden zijn feneticilline, fenoxymethylpenicilline, amoxicilline en amoxicilline met clavulaanzuur.
 • Macrolide-antibiotica. Voorbeelden zijn azitromycine, claritromycine en erytromycine.
 • Tetracycline-antibiotica. Voorbeelden zijn doxycycline, minocycline en tetracycline.
 • Cefalosporine-antibiotica. Voorbeelden zijn cefaclor, cefalexine, ceftibuten en cefuroxim.
Laatst bijgewerkt KNMP: 30-06-2020
Laatst bijgewerkt NHG: 25-01-2018

Disclaimer

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Medicijnen te gebruiken bij keelpijn

Thuisarts.nl

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

Naar thuisarts.nl

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!