Klachten & ZiektesKeelpijn

Keelpijn

Klachten & ZiektesKeelpijn

Keelpijn

Wat is keelpijn?Hoe herken ik keelpijn?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij keelpijn?
 • Keelpijn is soms een vervelend gevoel in de keel. Soms is het heftige of scherpe pijn. U kunt dan moeilijk slikken of praten. Vaak komt keelpijn door een verkoudheid.

  Als uw keel ontstoken is, is hij meestal flink rood. Soms zijn er witte plekjes of dik slijm te zien. De klieren in uw hals kunnen dikker worden en een beetje pijn doen. U kunt ook koorts krijgen.

   

  Keel / amandelen

  Virus of bacterie
  • Meestal komt keelpijn door een verkoudheidsvirus.
  • Soms komt keelpijn door een ander virus, bijvoorbeeld het Pfeiffervirus of het coronavirus.
  • Heel soms is de oorzaak een bacterie.
  Andere oorzaken

  Keelpijn kan andere oorzaken hebben, zoals:

  • roken
  • veel keelschrapen
  • veel schreeuwen
  • droge lucht inademen
  • een soa
  • een vergrote schildklier

  Keelpijn is vervelend, maar kan bijna nooit kwaad. Het gaat meestal binnen 10 dagen vanzelf over.

  Als u rookt, veel praat, zingt of schreeuwt, kan de keelpijn langer duren.

  Kijk voor meer informatie over keelpijn op www.thuisarts.nl
  • Kijk voor meer informatie over keelpijn op www.thuisarts.nl
    • Drink regelmatig koud water. Hierdoor kan de pijn minder worden.
    • Zuig op een snoepje. Ook hierdoor kan de pijn minder worden. Het helpt niet tegen de keelontsteking. 
     U hoeft geen speciale zuigtabletten te kopen. Het is niet zeker of ze beter helpen dan andere snoepjes en ze zijn wel duurder. Gebruik geen zuigtabletten met NSAID's (zoals flurbiprofen). Ze hebben ook bijwerkingen. Kijk op de verpakking om te controleren wat er in een zuigtablet zit.    
    • Rust genoeg uit. Zeker als u koorts heeft en u zich niet lekker voelt. 
    • Praat zo weinig mogelijk. Als u wel praat, praat dan gewoon en ga niet fluisteren.
    Kijk voor meer informatie over keelpijn op www.thuisarts.nl
      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Paracetamol
       Paracetamol werkt zowel pijnstillend als koortsverlagend.

       Paracetamol in combinatie met andere middelen
       Propyfenazon werkt net als paracetamol pijnstillend en koortsverlagend. Coffeïne versterkt mogelijk het pijnstillende effect en werkt opwekkend. Voorbeelden zijn paracetamol in combinatie met coffeïne en propyfenazon in combinatie met paracetamol en coffeïne.

       Ontstekingsremmende pijnstillers
       Ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID`s genoemd, werken pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend. De ontstekingsremmende pijnstillers hebben meer bijwerkingen dan paracetamol en worden daarom niet als eerste keuze aangeraden bij keelpijn. Voorbeelden zijn acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, ibuprofen en ketoprofen.

       Ambroxol
       Ambroxol is een slijmverdunner, maar het werkt ook verdovend voor de mond en de keel. Hierdoor voelt u de keelpijn minder.

       Kamille
       Kamille heeft een licht ontsmettende werking en werkt verzachtend voor de keel.

       Echinacea-keelspray
       Echinacea is een kruidenmiddel. Het wordt al heel lang gebruikt bij keelpijn om de keel te verzachten. Hoe het precies werkt is niet bekend en het werkt ook niet bij iedereen.

       Zuigtabletten met lidocaïne, amylmetacresol en dichloorbenzylalcohol
       Lidocaïne werkt verdovend op de keel. Hierdoor wordt uw keelpijn minder. Amylmetacresol en dichloorbenzylalcohol werken ontsmettend. Ze remmen de groei van bacteriën, virussen en schimmels.

       Antibiotica
       Antibiotica doden bacteriën. Ze blokkeren een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de bacteriegroei waardoor de bacterie afsterft. Meestal wordt een keelontsteking veroorzaakt door een virus. Antibiotica helpen dan niet.

       Als keelontsteking wel wordt veroorzaakt door een bacterie, zijn er verschillende soorten antibiotica die de arts kan voorschrijven:

       • Penicilline-antibiotica. Voorbeelden zijn feneticilline, fenoxymethylpenicilline, amoxicilline en amoxicilline met clavulaanzuur.
       • Macrolide-antibiotica. Voorbeelden zijn azitromycine, claritromycine en erytromycine.
       • Tetracycline-antibiotica. Voorbeelden zijn doxycycline, minocycline en tetracycline.
       • Cefalosporine-antibiotica. Voorbeelden zijn cefaclor, cefalexine, ceftibuten en cefuroxim.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 09-07-2021

       Laatst bijgewerkt NHG: 11-03-2021

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: