tetracycline om in te nemen

tetracycline om in te nemen

Trefwoord
naar medicijnen

tetracycline om in te nemen

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over tetracycline om in te nemen

 • Tetracycline doodt bacteriën (antibioticum). Werkt binnen enkele dagen.
 • Bij infecties van huid, bij luchtweginfecties en bij een ontstoken plasbuis. Ook bij de huidziekte rosacea en de oogziekte trachoom.
 • Slik de capsules door met een heel glas water, terwijl u rechtop zit of staat. Zo voorkomt u dat uw slokdarm beschadigd raakt. U mag ze niet innemen met melk of andere zuivelproducten.
 • Neem de capsules in op een lege maag. Dit is 1 uur voor het eten of 2 uur na het eten. Dan neemt het lichaam het medicijn het beste op.
 • Blijf tijdens het gebruik uit de felle zon en ga niet onder de zonnebank. Tetracycline maakt de huid gevoeliger voor UV-licht , waardoor uw huid eerder verbrandt door de zon.
 • Een kuur duurt meestal 7 tot 10 dagen, soms langer. Maak de hele kuur af. Ook als de infectie over lijkt.
 • U kunt misselijk worden of diarree krijgen. Drink voldoende vocht als u dit heeft, anders raakt u uitgedroogd.
 • Andere bijwerkingen: schimmelinfectie van mond, keel, vagina of anus. Raadpleeg uw arts bij ontstoken slijmvliezen.
 • Er zijn veel wisselwerkingen met andere middelen. Vraag uw apotheker of u het veilig kunt gebruiken met uw andere medicijnen, ook die u zonder recept heeft gekocht.
 • Niet gebruiken vanaf 16 weken van de zwangerschap. Het is schadelijk voor de botten en tanden van de baby.

Wat doet tetracycline om in te nemen en waarbij gebruik ik het?

Tetracycline behoort tot de tetracycline-antibiotica. Tetracycline-antibiotica werken tegen infecties met bacteriën.

Artsen schrijven het voor bij infecties met bacteriën, zoals:

 • huidinfecties (bijvoorbeeld acne en hidradenitis);
 • blaasontsteking waarbij de plasbuis ontstoken is;
 • luchtweginfecties (bijvoorbeeld longontsteking, acute bronchitis, keelpijn door keelontsteking, middenoorontsteking en bijholteontsteking);
 • ontstoken ogen door infectie (trachoom).

Artsen schrijven het ook voor bij de huidziekte rosacea.

Infecties met bacteriën

 • Bij een infectie

Werking
Tetracycline bestrijdt veel soorten bacteriën. Na inname verspreidt het medicijn zich via het bloed over uw lichaam. Het komt bijna overal in het lichaam terecht. Het kan dus bij allerlei infecties worden gebruikt, als de bacterie gevoelig is voor tetracycline.
Meestal schrijft de arts echter een ander antibioticum voor, namelijk doxycycline. Dat werkt ongeveer hetzelfde als tetracycline, maar hoeft u minder vaak in te nemen. Bovendien blijkt doxycycline ook soms beter te werken. Artsen schrijven tetracycline daarom alleen voor als doxycycline niet bruikbaar blijkt te zijn.

Tetracycline kan worden gebruikt bij huidinfecties, een ontstoken plasbuis, luchtweginfecties, en ontstoken ogen door trachoom. Tetracycline wordt alleen voorgeschreven aan volwassenen en kinderen ouder dan 8 jaar, omdat het bij jongere kinderen de botten en het gebit kan aantasten.

Effect
De capsules beginnen te werken na 1 tot 2 uur; de werking houdt 6 tot 8 uur aan. Na een paar dagen gebruik merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.

Lees meer over infecties met bacteriën

Huidinfectie

 • Bij een infectie

Door beschadiging van de huid kunnen bacteriën de huid binnendringen en een ontsteking veroorzaken. De huid wordt dan rood, gezwollen en pijnlijk, en er ontstaat pus. Soms krijgt u koorts en voelt u zich ziek.

Behandeling
Bij licht geïnfecteerde schaaf- of snijwonden en blaren is een antibioticum meestal niet nodig. Het is voldoende de geïnfecteerde huid goed te wassen en te ontsmetten.

Als de infectie dieper ligt of erg uitgebreid is, kan de arts kiezen voor een antibioticum om in te nemen. Soms schrijft de arts tetracycline voor. Bijvoorbeeld bij uitgebreide acne, of bij acne inversa (hidradenitis suppurativa). Zie verder bij Acne en Overige huidaandoeningen.

Lees meer over huidinfectie

Acne

Verschijnselen
Bij acne zitten er puistjes, pukkels en mee-eters in het gezicht, de rug, schouders of borst. Hoewel vooral pubers en jong-volwassenen er last van hebben, kan acne op elke leeftijd voorkomen.

Oorzaak
Bij acne zijn de poriën in de huid verstopt. Uit deze poriën komt talg. Dit is een vet waarmee de huid zichzelf beschermt.

Hormoonveranderingen, zoals in de puberteit, laten de buitenlaag van de huid sterker groeien en zorgen dat er meer talg wordt geproduceerd. Hierdoor kunnen poriën verstopt raken, hoopt de talg zich op in de poriën. Zo ontstaan mee-eters. Door infectie van de porie met de acnebacterie ontstaan ontstekingen. Dit merkt u aan puistjes en pukkels.

Behandeling
Meestal schrijft de arts eerst benzoylperoxide of tretinoïne op de huid voor. Als dit onvoldoende werkt, kan uw arts bovendien een antibioticum op de huid voorschrijven. Het bestrijdt de acne-bacterie die de puistjes veroorzaakt.
Een enkele keer is een antibioticum om in te nemen nodig, zoals tetracycline.

Werking
Tetracycline remt de groei van veel soorten bacteriën die op de huid kunnen voorkomen, zoals de acne-bacterie.

Lees meer over acne

Hidradenitis

Andere namen voor hidradenitis zijn zweetklierontsteking, hidradenitis suppurativa, acne inversa of acne ectopica.

Verschijnselen
Hoewel de aandoening ook wel acne inversa of acne ectopia wordt genoemd, is het niet hetzelfde als acne (jeugdpuistjes). De zwellingen lijken op een puisten of kunnen iets langwerpig zijn. Ze kunnen met pus gevuld raken en openbarsten. De aandoening komt vooral voor in lichaamsplooien, zoals in de oksels en liezen. Verder kunnen de ontstekingen zitten in de bilspleet en schaamstreek, onder of tussen de borsten, achter de oren of in de nek. In veel gevallen komen de ontstekingen steeds terug. Daardoor ontstaan onderhuids zwellingen, holtes en gangetjes en later littekens. Het kan een onaangename geur geven.

Oorzaak
Bij hidradenitis zijn haarzakjes, talgklieren en zweetklieren ontstoken. De klachten verergeren als de ontstekingen openbarsten en geïnfecteerd raken met bacteriën. Er lijkt meer kans op de ontstekingen te zijn bij mensen die roken, met diabetes of met overgewicht. Bovendien komt het bij vrouwen en in sommige families vaker voor. De ontstekingen kunnen verergeren bij stress, veel zweten en bij het dragen van strak zittende kleding. 

Behandeling
Tegen de pijn kunt u paracetamol gebruiken. Als de ontstekingen vaak terugkomen schrijven artsen meestal een lotion met een antibioticum voor, zoals clindamycine. Deze moet u dan 3 maanden gebruiken. Als dit niet voldoende helpt kan de arts ook een antibioticum om in te nemen erbij voorschrijven, zoals tetracycline.

Werking
Tetracycline remt de groei van veel soorten bacteriën die op de huid kunnen voorkomen. Hierdoor remt het de ontsteking van de haarzakjes, talgklieren en zweetklieren bij hidradenitis.

Lees meer over hidradenitis

Rosacea

Verschijnselen
Rosacea, officieel acne rosacea genoemd, is een ontsierende huidaandoening in het gezicht. Het opvallendste is de felrode kleur op de wangen, de neuspunt, het midden van het voorhoofd en de kin. Er kunnen ook puistjes ontstaan.
De aandoening kent perioden waarin men nauwelijks last heeft en perioden waarin de ziekte opvlamt.

Rosacea lijkt wat op acne, maar komt op latere leeftijd voor, meestal niet voor het dertigste jaar. Vooral vrouwen van middelbare leeftijd hebben er last van.

Oorzaak
De oorzaak van rosacea is niet bekend. Wel weten we dat de verschijnselen kunnen verergeren door het drinken van alcohol, gebruik van bepaalde medicijnen, het klimaat en gebruik van allerlei crèmes, reinigingslotions en shampoos.

Behandeling
Rosacea is niet te genezen. Wel kunt u de verschijnselen goed onderdrukken.

Het is belangrijk de huid zo min mogelijk te irriteren. Gebruik daarom zo min mogelijk middeltjes op de huid. Pas ook op met voedingsmiddelen die u kunnen laten blozen, zoals alcohol en scherpe kruiden.

Als behandeling nodig is, zal de arts in eerste instantie antibiotica voor op de huid voorschrijven. Als de klachten ernstig zijn, schrijft de arts soms tetracycline om in te nemen voor. Dit moet u een aantal maanden achter elkaar gebruiken voor een goed resultaat.

Lees meer over rosacea

Blaasontsteking

Bacteriën kunnen in de plasbuis komen en zo zorgen voor een plasbuis-ontsteking (urethritis).

Het plassen is dan pijnlijk of branderig. U merkt soms afscheiding, jeuk, irritatie en koorts.

Als de ontsteking van de plasbuis het gevolg is van een geslachtsziekte, zoals gonorroe, schrijft de arts meestal andere antibiotica voor. Tetracycline om in te nemen komt soms in aanmerking als de ziekteverwekker gevoelig is voor tetracycline.

Lees meer over blaasontsteking

Luchtweginfecties

 • Bij een infectie

Tetracycline kan worden gebruikt bij verschillende soorten luchtweginfecties, zoals longontsteking, acute bronchitis, keelontsteking, middenoorontsteking en bijholteontsteking (sinusitis).

Kijk voor meer informatie bij Longontsteking, Acute bronchitis, Keelpijn, Middenoorontsteking, en Bijholteontsteking.

Lees meer over luchtweginfecties

Longontsteking

Verschijnselen
Een longontsteking is een infectie van het longweefsel. U voelt zich flink ziek, heeft koorts en moet vaak hoesten. Ook kunt u slijm ophoesten. Het ademen kan pijnlijk zijn en vaak bent u benauwd.

Behandeling
Meestal schrijft de arts een ander tetracycline-antibioticum voor, namelijk doxycycline. Doxycycline hoeft u minder vaak per dag te slikken dan tetracycline en werkt meestal beter bij longontsteking. Daarom wordt tetracycline nog maar weinig gebruikt bij longontsteking.

Lees meer over longontsteking

Acute bronchitis

Bronchitis is een infectie van de luchtwegen. U moet veel hoesten en hoest soms slijm op. Ook kunt u koorts hebben. Een acute bronchitis kan worden veroorzaakt door een bacterie of een virus. Een bronchitis gaat meestal vanzelf over.

Als een bacterie de oorzaak is van de infectie en als u bovendien langer dan 7 dagen koorts heeft en ernstig ziek bent, kan uw arts u een antibioticum voorschrijven. Meestal schrijft de arts een ander tetracycline-antibioticum voor, namelijk doxycycline. Doxycycline hoeft u minder vaak per dag te slikken dan tetracycline en werkt meestal beter bij acute bronchitis. Daarom wordt tetracycline nog maar weinig gebruikt bij acute bronchitis.

Lees meer over acute bronchitis

Keelpijn

 • Bij pijn

Keelpijn is meestal het gevolg van irritatie van de keel, bijvoorbeeld door sigarettenrook of verkeerd stemgebruik. Ook een virus kan de keel infecteren en dan keelpijn veroorzaken. Keelpijn gaat meestal binnen een week vanzelf over.

Soms is een infectie met bacteriën de oorzaak van de keelpijn. Als de keelpijn niet vanzelf wegtrekt en u ernstig ziek bent van de keelontsteking, kan uw arts een antibioticum voorschrijven. Meestal schrijft de arts dan een ander antibioticum voor zoals een penicilline.
Als een tetracycline-antibioticum nodig is, schrijft de arts meestal doxycycline voor. Doxycycline hoeft u minder vaak per dag te slikken dan tetracycline en werkt meestal beter bij keelontsteking. Daarom wordt tetracycline nog maar weinig gebruikt bij keelontsteking.

Lees meer over keelpijn

Middenoorontsteking

Bij een middenoorontsteking is de binnenkant van het oor ontstoken. Dit is het gedeelte dat zich in het hoofd, achter het trommelvlies bevindt. Meestal is een verkoudheidsvirus de oorzaak. Soms is een bacterie de oorzaak van de ontsteking.
Het virus of de bacterie kan via het gangetje tussen het middenoor en de neus en keel het middenoor binnenkomen en daar een ontsteking veroorzaken.

Verschijnselen
Doordat het middenoor is ontstoken en het slijmvlies is opgezwollen, raakt het gangetje tussen middenoor en keel verstopt. Hierdoor lopen het pus en het slijm niet goed weg naar de keel. Dit geeft een drukkende oorpijn, soms met koorts of een loopoor.

Behandeling
Meestal gaat een middenoorontsteking na een paar dagen vanzelf over. Een antibioticum is dan niet nodig. Bovendien is in de meeste gevallen een virus de veroorzaker van de infectie. Een antibioticum helpt daar niet tegen.

Als de middenoorontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie, en u veel pijn heeft, kan uw arts een antibioticum voorschrijven. Meestal schrijft de arts dan een ander antibioticum voor, zoals een penicilline.
Als een tetracycline-antibioticum nodig is, schrijft de arts meestal doxycycline voor. Doxycycline hoeft u minder vaak per dag te slikken dan tetracycline en werkt meestal beter bij middenoorontsteking. Daarom wordt tetracycline nog maar weinig gebruikt bij middenoorontsteking.

Lees meer over middenoorontsteking

Bijholteontsteking

De bijholtes zijn ruimtes tussen de botten rondom uw neus, bijvoorbeeld de voorhoofdsholte en de kaakholte. Deze ruimtes staan via een kleine opening in verbinding met de neus en keel. Door een neusverkoudheid kan het virus of de bacterie ook één van de bijholtes infecteren. Dit heet bijholteontsteking (sinusitis).

Verschijnselen
Door de ontsteking komt er pus en veel slijm in de bijholtes. U voelt dan een pijnlijke druk in het voorhoofd of rond de ogen, vooral als u bukt. Ook kunt u pijn bij het kauwen hebben.

Behandeling
Meestal wordt een bijholteontsteking veroorzaakt door een virus. Daar werkt tetracycline niet tegen. Maar als een bacterie de veroorzaker is, kan uw arts een antibioticum voorschrijven. Als een tetracycline-antibioticum nodig is, schrijft de arts meestal doxycycline voor. Doxycycline hoeft u minder vaak per dag te slikken dan tetracycline en werkt meestal beter bij bijholteontsteking. Daarom wordt tetracycline nog maar weinig gebruikt bij bijholteontsteking.

Lees meer over bijholteontsteking

Ontstoken ogen door infectie

Tetracycline om in te nemen wordt ook gebruikt bij trachoom. Dit is een oogontsteking veroorzaakt door de bacterie chlamydia trachomatis. Door de ooginfectie trachoom kan het hoornvlies van het oog ernstig beschadigen. Dit is het doorzichtige vlies dat de pupil en iris bedekt. Deze beschadigingen kunnen tot blindheid leiden.

Meestal schrijft de arts een antibioticum-oogzalf voor, bijvoorbeeld met tetracycline. Daarnaast krijgt u vaak ook tetracycline om in te nemen erbij.

Lees meer over ontstoken ogen door infectie

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn ook bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, buikpijn, braken, gebrek aan eetlust en diarree. Drink voldoende vocht als u diarree heeft, anders raakt u uitgedroogd.
  Zeer zelden kan een ernstige diarree ontstaan (meer dan 7 keer per dag) met buikkrampen en soms met koorts. Waarschuw dan een arts.
 • Ontstoken slijmvliezen, vooral in de mond, mondhoeken, keelholte, vagina of anus: het betreft meestal een schimmelinfectie (Candida). U merkt dit aan een wit beslag op de slijmvliezen of jeuk aan de vagina of anus. Ook kunt u een zwarte tong krijgen. Neem contact op met uw arts.
 • Bij kinderen: verkleuring van gebit, groeiremming. Dit komt doordat tetracycline wordt opgenomen in groeiende botten, tanden en kiezen. Dit kan voor kinderen in de groei schadelijke gevolgen hebben. Kinderen tot 8 jaar mogen het daarom niet gebruiken, maar ook bij kinderen tot 13 jaar kan het nog schade aan het gebit geven. Uw arts weegt dit risico af tegen het nut van dit medicijn.
 • Moeite met slikken.
 • Irritatie van de slokdarm. Mensen met slokdarmontsteking door opkomend maagzuur, zijn hier extra gevoelig voor. U voorkomt dit door dit medicijn rechtop (zittend of staand) in te nemen met een vol glas water. Het kan dan niet in de slokdarm blijven plakken.
  Heeft u een vernauwing van de slokdarm (slokdarmstenose)? U heeft dan meer kans op schade aan de slokdarm. Overleg hierover met uw arts.
 • Hoofdpijn en oorsuizen. In zeldzame gevallen is dit het gevolg van een te hoge druk in de hersenen. U heeft dan ook meestal last van wazig zien of dubbel zien, pijn in het oog of sterretjes zien, en u kunt misselijk zijn. Waarschuw dan een arts. Meestal gaan de verschijnselen binnen enkele dagen tot weken weg na stoppen van het gebruik.
 • Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen extra last van hun aandoening krijgen. Overleg hierover met uw arts.
 • Minder rode of witte bloedcellen, minder bloedplaatjes. Waarschuw uw arts bij extreme vermoeidheid, een bleke huid, koorts, keelpijn en blaasjes in de mond en bij bloedneuzen en blauwe plekken.
 • Ontsteking van het hartzakje. Waarschuw een arts als u pijn op de borst krijgt, kortademig of vermoeid wordt en dikke enkels krijgt.
 • Leveraandoeningen, ontsteking van de alvleesklier. U kunt dit merken aan een gevoelige, opgezwollen buik, hevige pijn boven in de buik, donkere urine, een gele kleur van het oogwit of van de huid of jeuk over het hele lichaam. Waarschuw dan een arts.
 • Huidirritatie, huiduitslag met blaasjes of puistjes op de huid, rode ontstoken huid, vervellen en een droge, pijnlijke huid. Huiduitslag kan ook het gevolg zijn van overgevoeligheid voor dit medicijn. Raadpleeg uw arts bij huiduitslag (zie Overgevoeligheid).
 • Uw huid kan gevoeliger worden voor UV-licht. Bijvoorbeeld van de zon, de zonnebank of UV-lamp. Dit kan jeuk, roodheid en ernstige verbranding geven. Ook kunt u last krijgen van huiduitslag en huidverkleuring. Begint u net met dit medicijn? Blijf dan uit direct zonlicht, vooral tussen 10:00 en 15:00 uur. Bescherm uw huid tegen de zon. Bijvoorbeeld met zonnebrandmiddel en beschermende kleding, zoals een hoed en een zonnebril. Ga niet onder de zonnebank. Krijgt u een ernstige reactie op de zon? Stop dan met dit medicijn en waarschuw uw arts.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten, jeuk of onregelmatige rode vlekken. Raadpleeg dan uw arts.
  Zeer zelden kunt u benauwd of duizelig worden, flauwvallen of koorts krijgen. Of u kunt zwellingen krijgen in het gezicht, de lippen, mond en keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Waarschuw dan meteen een arts.
  Als blijkt dat u overgevoelig bent voor tetracycline, dan mag u dit medicijn of erop lijkende antibiotica niet meer gebruiken. Geef dit aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of soortgelijke medicijnen niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?
De capsules heel doorslikken, terwijl u zit of staat, met ten minste een vol glas water. Hierdoor blijft de capsule niet in de slokdarm plakken en voorkomt u irritatie van de slokdarm.

Neem de capsule NIET in met melk of zuivelproducten, zoals yoghurt of kaas. Tetracycline wordt onwerkzaam door kalk.

Wanneer?
U kunt de capsules het beste op een lege maag innemen. Bijvoorbeeld 1 uur voor het eten of 2 uur na het eten. Dan neemt het lichaam het medicijn het beste op. Krijgt u last van uw maag of darmen door tetracycline? Dan mag u het ook tijdens de maaltijd innemen.

U gebruikt dit medicijn meestal 4 keer per dag, soms 1 of 2 keer per dag. Verdeel de doseringen zo goed mogelijk over de dag, voor een constant effect. Neem de capsule niet in vlak voordat u gaat slapen. Als u het inneemt vlak voordat u gaat liggen is de kans namelijk groter dat het medicijn blijft plakken in de slokdarm en dan irritatie geeft.

Hoe lang?
De kuurduur hangt af van de plaats en de ernst van de infectie. Normaal gesproken duurt een kuur 7 tot 10 dagen, bij hidradenitis enkele weken tot maanden. Bij acne maximaal 3 maanden en bij rosacea maximaal 6 maanden.

Houd er rekening mee dat u de kuur niet mag onderbreken en dat u hem helemaal moet afmaken. Ook al merkt u van de infectie vóór afloop van de kuur niets meer. Dit betekent namelijk niet dat alle bacteriën verdwenen zijn.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

 • Als u dit medicijn 1 keer per dag gebruikt: neem de vergeten dosis zo snel mogelijk in. Duurt het minder dan 8 uur voordat u de volgende dosis moet innemen? Sla dan de vergeten dosis over en hervat uw normale schema. De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt.
 • Als u dit medicijn 2 keer per dag gebruikt: neem de vergeten dosis zo snel mogelijk in. Duurt het minder dan 4 uur voordat u de volgende dosis moet innemen? Sla dan de vergeten dosis over en hervat uw normale schema. De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt.
 • Als u dit medicijn 4 keer per dag gebruikt: neem de vergeten dosis zo snel mogelijk in. Duurt het minder dan 2 uur voordat u de volgende dosis moet innemen? Sla dan de vergeten dosis over en hervat uw normale schema. De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden en alcohol drinken?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
Gebruik vanaf 2 uur voor tot 1 uur na inname geen melk of melkproducten, zoals kaas of yoghurt. Tetracycline wordt onwerkzaam door de kalk in deze producten. Het beste kunt u vanaf 2 uur voor tot 1 uur na inname helemaal niets eten.

Mag ik tetracycline om in te nemen gebruiken met andere medicijnen?

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in de bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • De medicijnen tegen huidklachten isotretinoïne en acitretine en het medicijn tegen leukemie tretinoïne. Door de combinatie met tetracycline kunnen ernstige bijwerkingen ontstaan. Neem contact op met uw arts als u beide middelen voorgeschreven heeft gekregen.
 • De antistollingsmedicijnen acenocoumarol en fenprocoumon. Tetracycline kan de bijwerkingen hiervan versterken. Vertel de trombosedienst dat u tetracycline gebruikt of heeft gebruikt.
 • Buiktyfusvaccin-capsules. Tetracycline maakt het buiktyfusvaccin in de capsules onwerkzaam. Gebruik daarom beide middelen niet samen. Als tussen beide medicijnen minimaal 3 dagen zit, is er geen probleem.
  Wilt u capsules met buiktyfusvaccin gebruiken? Wacht dan minimaal 3 dagen na afloop van de kuur met tetracycline. Of vraag uw arts om een injectie tegen buiktyfus. De wisselwerking treedt dan niet op.
  Heeft u minder dan 3 dagen geleden capsules met buiktyfus-vaccin gebruikt en moet u nu starten met tetracycline? Neem dan contact op met uw arts.
 • De antibiotica van de penicilline-soort en van de cefalosporine-soort en tetracycline kunnen elkaar tegenwerken. Dit is vooral belangrijk bij ernstige infecties, zoals hersenvliesontsteking. Uw arts zal dan een ander antibioticum voorschrijven.

Onderstaande medicijnen kunnen de werking van tetracycline verminderen. Dat komt omdat deze de opname van tetracycline in de darmen belemmeren.
Soms is het mogelijk om de medicijnen gescheiden van elkaar in te nemen, met een aantal uur ertussen. Hieronder leest u ons advies. Vraag eventueel een innameschema aan uw apotheker of overleg met uw arts.

 • Maagzuurbindende medicijnen. Soms kan de arts een ander maagmiddel voorschrijven dat de wisselwerking niet heeft. Moet u het toch gebruiken? Zorg dan dat u tetracycline 2 uur vóór of 4 uur ná het maagmiddel gebruikt.
 • Magnesium-, zink- of calciumbevattende middelen. Vraag uw arts of u tijdens de kuur kunt stoppen met deze middelen. Moet u het toch gebruiken? Neem tetracycline dan ten minste 2 uur vóór of 4 uur na het magnesium-, zink- of calciummiddel in.
 • IJzerbevattende middelen.
  • Met vertraagde afgifte (MGA, retard): stop het ijzermiddel tijdens de kuur met tetracycline. Of vraag uw arts om een gewoon ijzermiddel.
  • Gewone ijzermiddelen: stop bij voorkeur met het ijzermiddel tijdens de kuur met tetracycline. Als dat niet mogelijk is: neem tetracycline dan ten minste 2 uur vóór of 4 uur na het ijzermiddel in.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit medicijn NIET vanaf week 16 van de zwangerschap. Dit medicijn is dan schadelijk voor de groei van de botten en de ontwikkeling van de tanden van de baby.

Overleg met uw arts aan het begin van de zwangerschap (tot en met week 15) en als u zwanger wilt worden. In veel gevallen kan uw arts een ander antibioticum voorschrijven, dat tijdens de hele zwangerschap veilig is.

Borstvoeding
Kortdurend gebruik (3 weken of korter)
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u het kortdurend gebruikt. Het medicijn komt in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht, maar is niet schadelijk voor het kind.

Langdurig gebruik (langer dan 3 weken)
Als u het langer dan 3 weken moet gebruiken, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of langdurig gebruik schadelijk is voor het kind. Misschien kan de arts u een ander antibioticum voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik dit medicijn gebruiken als de werking van mijn nieren of lever minder is?

Nieren

Werken uw nieren minder goed? Of dialyseert u? Overleg dan met uw apotheker. Het kan zijn dat een ander medicijn geschikter is.

Lever

Heeft u levercirrose? Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken. Over het gebruik van dit medicijn bij levercirrose is nog weinig bekend. Daarom is niet zeker of dit medicijn gevolgen heeft voor de werking van uw lever, of dat levercirrose invloed heeft op de werking en bijwerkingen van dit medicijn. Mogelijk kunt u overstappen op een ander medicijn.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema “Verminderde nierfunctie en medicijnen” lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de invloed van een verminderde nierfunctie is op uw medicijnen. En leest u hoe uw apotheker u kan helpen bij veilig medicijngebruik als uw nieren niet goed werken.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Als u stopt heeft u kans dat niet alle bacteriën verdwenen zijn. De infectie blijft dan bestaan of keert terug. Maak dus altijd de kuur af, volgens de aanwijzingen van uw arts.

Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen met de kuur. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.

Bij rosacea mag u wel in één keer stoppen met het gebruik van dit medicijn.

Onder welke namen is tetracycline om in te nemen verkrijgbaar?

De werkzame stof tetracycline om in te nemen zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Tetracycline is sinds 1952 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in capsules als het merkloze Tetracycline.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 03-12-2019

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

6 August 2020

Gebruikt ivm huidproblemen. In een paar dagen had ik negens meer last van. Prima spul

20 December 2018

Mijn zus en ik hadden beiden zwarte en misvormde tanden tot mijn dertiende ten gevolge van toedienen van tetracycline als baby,ik had ook een groeiachterst...

2 November 2018

Shock

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!