Klachten & ZiektesMiddenoorontsteking

Middenoorontsteking

Klachten & ZiektesMiddenoorontsteking

Middenoorontsteking

Wat is middenoorontsteking?Hoe herken ik middenoorontsteking?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij middenoorontsteking?
 • Oorpijn bij kinderen jonger dan 5 jaar komt bijna altijd door een ontsteking van het middenoor. Het middenoor is de ruimte direct achter het trommelvlies.

  De ergste klachten zijn meestal binnen 2 tot 3 dagen over en meestal geneest alles vanzelf.
  Bij kinderen jonger dan 2 jaar kunnen de klachten ruim een week duren.

  Bij kinderen ouder dan 5 jaar komt een middenoorontsteking minder voor. En na de puberteit komt middenoorontsteking bijna niet meer voor.

   Meestal begint een middenoorontsteking met een gewone verkoudheid.

   Het verkoudheidsvirus kan via het gangetje tussen de neuskeelholte en het middenoor terechtkomen in het middenoor. Dan begint de middenoorontsteking. Het gangetje heet de buis van Eustachius.

   Vaak komen er bacteriën bij, zoals Streptococcus pneumoniae of Haemophilus influenzae. Ook kan de buis van Eustachius dicht gaan zitten. Virussen, bacteriën en ontstekingsvocht zitten dan ‘gevangen’ in het middenoor.

   Door de druk in het middenoor gaat het trommelvlies bol staan. Dit kan veel pijn doen.

   Kijk voor meer informatie over middenoorontsteking op www.thuisarts.nl
   • De meest voorkomende klachten van middenoorontsteking zijn:

    • oorpijn
    • koorts
    • een ziek gevoel

    Peuters kunnen buikpijn of diarree hebben, of ze kunnen braken. Ze zijn hangerig en hebben geen zin in eten.

    Baby’s drinken niet goed of zijn prikkelbaar. Ze zijn ’s nachts onrustig en wrijven vaak over het pijnlijke oor.

    Door de druk achter het trommelvlies kan er soms een scheurtje in het trommelvlies komen. Het ontstekingsvocht komt dan naar buiten: uw kind heeft dan een loopoor. Vaak zit er wat bloed bij. Dat kan geen kwaad. De pijn is meestal meteen weg als het trommelvlies eenmaal gescheurd is. Een loopoor is meestal binnen een week genezen. Het trommelvlies gaat meestal vanzelf weer dicht.

    Soms geeft een middenoorontsteking helemaal geen klachten.

     Kijk voor meer informatie over middenoorontsteking op www.thuisarts.nl
       • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

        • Receptcontrole

        De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

        • Overzicht van uw medicijnen

        Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

        • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

        Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

        • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

        Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

        • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

        De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

        • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

        Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

        • Medicatiebeoordeling

        Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

        • Zelfzorg

        Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

        • Bezorgservice

        Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

       • Paracetamol
        Meestal gaat een middenoorontsteking na een paar dagen vanzelf over. Een behandeling is lang niet altijd nodig. Om de oorpijn te bestrijden kan paracetamol worden gebruikt. Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

        Antibacteriële middelen
        Antibacteriële middelen worden ook wel antibiotica genoemd en hebben een groeiremmende of dodende werking op bacteriën.
        Antibacteriële middelen worden als volgt onderverdeeld:

        Penicilline-antibiotica
        Penicilline-antibiotica doden vele soorten bacteriën en hebben een goede opname in het lichaam. Ze blokkeren een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de bacteriegroei waardoor de bacterie afsterft. Voorbeelden zijn amoxicilline en amoxicilline in combinatie met clavulaanzuur.

        Antibiotica van het sulfonamide-type
        Antibiotica van het sulfonamide-type zijn middelen die vele soorten bacteriën doden. Ze dringen door in de bacterie en verhinderen de aanmaak van een stof die essentieel is voor de bacterie. Hierdoor sterft de bacterie. Voorbeeld is sulfamethoxazol in combinatie met trimethoprim.

        Macrolide-antibiotica
        Macrolide-antibiotica zijn middelen die de groei van vele soorten bacteriën remmen. Ze grijpen in op de eiwitaanmaak binnen de bacterie. Een bacterie kan zonder eiwitten niet verder groeien. Hierdoor sterft de bacterie.
        Macrolide-antibiotica worden vooral gebruikt tegen bacteriën die ongevoelig zijn voor andere antibiotica en bij mensen die overgevoelig zijn voor penicillinen. Voorbeelden zijn azitromycine en erytromycine.

        Tetracycline-antibiotica
        Tetracycline-antibiotica zijn middelen die de groei van vele soorten bacteriën remmen. Ze remmen de eiwitaanmaak van de bacterie. Een bacterie die geen eiwit kan aanmaken kan zich niet meer vermenigvuldigen en sterft af. Voorbeelden zijn doxycycline, minocycline en tetracycline.

        Cefalosporine-antibiotica
        Cefalosporine-antibiotica doden vele soorten bacteriën. Ze blokkeren een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de bacteriegroei, waardoor de bacterie afsterft. Voorbeelden zijn cefaclor, ceftibuten, ceftazidim, ceftriaxon en cefuroxim.

        Chinolon-antibiotica
        Chinolon-antibiotica bestrijden veel soorten bacteriën. Soms schrijft de arts bij een langdurige middenoorontsteking met een loopoor een chinolon-antibioticum voor. Dat kan via de mond (bijvoorbeeld ciprofloxacine) of via oodruppels (bijvoorbeeld ofloxacine).

        Antibiotica in combinatie met bijnierschorshormonen in het oor
        Antibiotica doden bacteriën of remmen de groei van bacteriën. Bijnierschorshormonen remmen de ontstekingsverschijnselen, zoals zwelling, pijn en jeuk. Een voorbeeld is dexamethason in combinatie met framycetine en gramicidine.

        Polymyxine B in het oor
        Polymyxine B bestrijdt veel bacteriën. Hierdoor verdwijnen de pijn en jeuk. Het wordt ook gebruikt in combinatie met andere antibiotica, zoals oxytetracycline, neomycine en chlooramfenicol.

        Lidocaïne in het oor
        Lidocaïne-oordruppels verdoven de gehoorgang. Het pijnstillende effect van deze druppels is matig.

        Laatst bijgewerkt KNMP: 02-01-2018

        Laatst bijgewerkt NHG: 02-12-2014

        Disclaimer

        Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

        Vond u deze informatie nuttig?

        Thuisarts.nl

        De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

        Thuisarts.nl

        Vraag het de webapotheker

        Vraag het de webapotheker

        Vraag het de webapotheker

        Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
        Informatie wordt bijgewerkt: