anidulafungine

anidulafungine

Trefwoord
naar medicijnen

anidulafungine

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over anidulafungine

 • Anidulafungine doodt schimmels en gisten, zoals Candida-gist.
 • Bij een gistinfectie met Candida in bijvoorbeeld de slokdarm of het buikvlies. Of bij infecties met de schimmel Aspergillus.
 • De verschijnselen worden binnen enkele dagen minder.
 • U krijgt dit medicijn toegediend via een infuus in het ziekenhuis.
 • Hoe lang de kuur duurt, hangt af van de plaats en de ernst van de infectie. Nadat de gist uit uw bloed is verdwenen, moet u nog 2 weken met de behandeling doorgaan.
 • U kunt last krijgen van maagdarmklachten, hoofdpijn, huiduitslag en stuiptrekkingen. Waarschuw bij stuipen uw arts.
  Uw bloedstolling kan verminderd zijn. U kunt hierdoor last krijgen van bloedingen, zoals bloedneuzen of blauwe plekken.
 • Krijgt u last van een droge mond, vermoeidheid of spierkramp? Waarschuw dan uw arts. Mogelijk heeft u te weinig kalium in uw bloed.

Wat doet anidulafungine en waarbij gebruik ik het?

Anidulafungine is een antischimmelmiddel.

Artsen schrijven het voor bij een gistinfectie met Candida. Soms wordt het gebruikt bij infecties met de schimmel Aspergillus.

Schimmel- en gistinfecties

 • Bij een infectie

Door een verstoord evenwicht tussen bacteriën, schimmels en gisten kunnen bepaalde schimmel- en gistsoorten beter groeien ten koste van andere. Schimmels en gisten kunnen hierdoor infecties veroorzaken in weefsels en organen. Vooral gevoelig hiervoor zijn mensen
met een verminderde weerstand, zoals hiv- of aidspatiënten, verzwakte ouderen, mensen met kanker of transplantatiepatiënten.

Behandeling
Bij infecties met schimmels of gisten schrijven artsen meestal de schimmelmedicijnen fluconazol of itraconazol voor. Uw arts kan anidulafungine voorschrijven als deze medicijnen niet werken of bij ernstige infecties met bepaalde schimmels of gisten in weefsels, het bloed of organen. Bijvoorbeeld bij aspergillose, een longinfectie.
Of bij infecties met de Candida-gist van de slokdarm.

Anidulafungine wordt ook gebruikt om dergelijke infecties te voorkomen. Bijvoorbeeld bij mensen die door een verminderde weerstand, een grote kans op infecties hebben.

Werking
Anidulafungine werkt tegen schimmels en gisten waardoor de infectie verdwijnt.
Na enkele dagen tot weken merkt u dat de verschijnselen minder worden. De genezing kan echter enkele maanden duren. Het is daarom belangrijk dat u de kuur volledig afmaakt.

Lees meer over schimmel- en gistinfecties

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, diarree en zeer zelden buikpijn. Deze klachten gaan meestal na verloop van tijd over.
 • Te weinig kalium in het bloed. U merkt dit aan een droge mond, vermoeidheid, spierkramp of spierzwakte en (zelden) aan een onregelmatige hartslag. Waarschuw bij deze verschijnselen uw arts.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Hoofdpijn, zeer zelden blozen en opvliegers.
 • Verhoogde bloeddruk.
 • Huiduitslag, jeuk en zeer zelden galbulten.
 • Stuiptrekkingen. Waarschuw in dat geval de arts.
 • Te veel glucose in het bloed. Dit merkt u aan veel dorst en veel plassen.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Pijn op de plaats van de infuusnaald.
 • Verstoring van de bloedstolling. Mogelijk krijgt u hierdoor last van bloedingen (bloedneuzen) en blauwe plekken.
 • Leveraandoeningen. Dit merkt u aan een gele verkleuring van de huid en oogwit, opgezwollen enkels en benen, donkere urine, bleke ontlasting en jeuk.

Waarschuw uw arts als u last krijgt van één van deze bijwerkingen. Uw arts zal u regelmatig controleren om deze bijwerkingen tijdig te signaleren.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen, of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Het infuus wordt in het ziekenhuis aangelegd door de verpleegkundige.

Hoelang?
Hoelang de kuur precies duurt, hangt af van de plaats en de ernst van de infectie.

Ook al zijn de infectieverschijnselen al vóór afloop van de kuur verdwenen; dit betekent nog niet dat alle schimmels en schimmelsporen zijn verdwenen.

Nadat de gist of de schimmel uit het bloed is verdwenen, moet u daarom nog twee weken met de behandeling doorgaan.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Niet van toepassing: dit middel wordt toegediend in het ziekenhuis.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden en alcohol drinken
Het infuus bevat ook alcohol. Bij een normale dosering ongeveer evenveel als in een glas bier. Dit kan uw reactievermogen beïnvloeden.

alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik anidulafungine gebruiken met andere medicijnen?

In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

Het infuus bevat ook alcohol. Daarom mag u het niet samen gebruiken met medicijnen die in combinatie met alcohol bijwerkingen geven, zoals
metronidazol (een middel tegen infecties) en disulfiram (een alcoholontwenningsmiddel).

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Mogelijk kan uw arts een ander medicijn voorschrijven. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of het in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Misschien kunt u tijdelijk overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Nee, u moet de kuur afmaken. Als u de kuur afbreekt, is de gist waarschijnlijk nog niet volledig verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen.

Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen. Neem bij bijwerkingen contact op met uw arts.

Onder welke namen is anidulafungine verkrijgbaar?

De werkzame stof anidulafungine zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Anidulafungine is sinds 2006 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar als infuus onder de merknaam Ecalta en als het merkloze Anidulafungine.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 02-04-2019

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

anidulafungine is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!