artemether met lumefantrine

artemether met lumefantrine

Trefwoord
naar medicijnen

artemether met lumefantrine

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over artemether met lumefantrine

 • Artemether en lumefantrine doden malariaparasieten.
 • Bij een aanval van malaria.
 • Neem dit middel in bij de warme maaltijd of met een zuiveldrank. Dan wordt het beter opgenomen en wordt u minder snel misselijk.
 • Meestal gebruikt u dit medicijn gedurende 3 dagen in totaal 6 keer op vaste tijdstippen.
 • U kunt last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid, maagdarmklachten, hartkloppingen en vermoeidheid. Blijft u last houden van deze klachten? Overleg dan met uw arts.
 • Zelden kunt u last krijgen van slapeloosheid of juist slaperigheid, jeuk, huiduitslag en tinteling of doof gevoel in armen of benen. Raadpleeg dan uw arts.

Wat doet artemether met lumefantrine en waarbij gebruik ik het?

Artemether met lumefantrine is een malariamiddel. Het doodt de malariaparasieten in de lever en het bloed.

Artsen schrijven het voor bij malaria.

Malaria

Oorzaak
Bij reizen naar, of verblijf in, de tropen moet u rekening houden met malaria. Malaria ontstaat door besmetting met een parasiet. Deze parasiet komt via de steek van een besmette mug in het bloed.

Een groot deel van de muggen in tropische landen is besmet met de malariaparasiet. De parasieten nestelen zich eerst in de lever. Als ze het volwassen stadium bereiken, verhuist een deel van deze parasieten naar de rode bloedcellen. In de rode bloedcellen ontwikkelen de parasieten zich verder, waardoor de rode bloedcellen kapot gaan. Dit veroorzaakt de malaria-aanval. De parasieten die in de lever zijn achtergebleven, kunnen weken tot maanden later op dezelfde manier een nieuwe malaria-aanval veroorzaken.

Verschijnselen
Als de parasiet in de rode bloedcellen zit, ontstaat koorts. U merkt malaria dan ook aan een grieperig gevoel, gevolgd door koude rillingen en koortspieken.

Er bestaan verschillende soorten malariaparasieten. Het ziekteverloop is afhankelijk van de soort parasiet. Malaria tropica komt het meest voor en verloopt het hevigst. Deze wordt veroorzaakt door de malariasoort falciparum.

Een malaria-aanval behandelen
U merkt dat u malaria heeft als u last krijgt van griepachtige verschijnselen, zoals hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid, braken en diarree.

Koortspieken met daartussen perioden waarin u geen koorts heeft zijn typerend voor malaria. Gebruikte u medicijnen om malaria te voorkomen en krijgt u toch malaria? Dan hoeft u geen koorts op te merken en heeft u soms alleen een grieperig gevoel.

Raadpleeg altijd bij griepverschijnselen een arts, ook als u al weken of maanden thuis bent na uw reis naar de tropen. Een malaria-aanval kan namelijk nog weken of maanden na terugkomst optreden.

Uw arts zal u een medicijn voorschrijven om de parasiet te bestrijden. Bij malaria tropica kan dat de combinatie zijn van artemether en lumefantrine. Ook bij malaria quotidiana kan de combinatie artmether en lumefantrine soms worden toegepast.

Soms wordt dit medicijn gebruikt als vervolg op een behandeling met injecties om er zeker van te zijn dat alle malariaparasieten worden gedood.

Lees meer over malaria

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Hoofdpijn en duizeligheid. Als u hier last van blijft houden, neem dan contact op met uw arts.
 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, overgeven, buikpijn, verminderde eetlust en diarree. Het kan helpen de tabletten met wat voedsel in te nemen.
 • Hartkloppingen.
 • Vermoeidheid, pijnlijke gewrichten en spierpijn. Als u hier last van blijft houden, neem dan contact op met uw arts.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Slapeloosheid of juist slaperigheid. Als u hier last van blijft houden, neem dan contact op met uw arts.
 • Huidklachten, zoals jeuk en uitslag.
 • Zenuw- en spieraandoeningen, zoals tintelingen of een doof gevoel in armen of benen, onregelmatige en onhandige beweginge van de armen en benen, verminderd pijngevoel en spierzwakte. Overleg hierover met uw arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Meer kans op hartritmestoornissen. U merkt dit soms alleen aan plotselinge duizelingen of als u even wegraakt. Vooral mensen met de hartritmestoornis verlengd QT-interval hebben hier meer kans op. Gebruik dit medicijn NIET als u deze hartritmestoornis heeft.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, jeuk en galbulten. In zeldzame gevallen ontstaat er opgezwollen lippen, tong of gezicht, benauwdheid of flauwvallen. Stop dan met het gebruik en raadpleeg uw arts of ga naar de Eerste-Hulpdienst. U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor artemether en lumefantrine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of daarop lijkende medicijnen niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Wanneer?
Neem de tabletten met voedsel of een zuiveldrank in. Het medicijn wordt het best opgenomen met vetrijk voedsel, de warme maaltijd bevat dit het meest. In zuiveldranken zit ook genoeg vet. Bovendien heeft u dan ook minder kans op misselijkheid en buikpijn.

Moet u binnen een uur na inname overgeven, raadpleeg dan uw arts of apotheker.

Hoe lang?
Meestal moet u gedurende 3 dagen in totaal 6 keer 1 of meer tabletten slikken op vaste tijdstippen.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Het is belangrijk dit medicijn consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn.

Het volgende advies geldt voor mensen die de tabletten op de volgende tijdstippen moeten innemen: na de eerste tablet: 8 uur, 24 uur, 36 uur, 48 uur, 60 uur. Duurt het nog meer dan vier uur voor u de volgende dosis zou moeten innemen? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan vier uur? Sla de vergeten dosis dan over.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik artemether met lumefantrine gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Sommige medicijnen tegen hiv en hepatitis C. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Een malaria-aanval vormt een groot risico voor zowel de moeder als de ongeboren baby. Het is daarom erg belangrijk dat de malaria wordt behandeld. Echter, over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Daarom is niet zeker wat de risico's zijn van dit medicijn voor zwangere vrouwen en hun kind.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Maak de kuur af, anders is de kans groot dat u alsnog last krijgt van een infectie met de malariaparasiet. Wel kunt u tussentijds overstappen op een ander malariamiddel.

Stop wel als u een allergische reactie of ernstige bijwerkingen krijgt van het medicijn. Raadpleeg in dat geval uw arts.

Onder welke namen is artemether met lumefantrine verkrijgbaar?

De werkzame stof artemether met lumefantrine zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Artemether is sinds 1998 internationaal op de markt en lumefantrine sinds 2001. De combinatie is op recept verkrijgbaar in tabletten onder de merknaam Riamet.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 09-04-2019

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

artemether met lumefantrine is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!