broomfenac in het oog

broomfenac in het oog

Trefwoord
naar medicijnen

broomfenac in het oog

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over broomfenac in het oog

 • Broomfenac remt ontstekingen en stilt pijn.
 • Gebruikt om te voorkomen dat ontsteking en zwelling in het oog ontstaat na een staaroperatie.
 • U begint meestal op de dag na de staaroperatie met druppelen. Daar gaat u 2 weken mee door. Meestal schrijft uw oogarts 2 keer druppelen per dag voor.
 • Direct na toediening kunt u een prikkelend gevoel in uw ogen krijgen. Dit verdwijnt meestal snel.
 • Oogdruppelen is niet makkelijk. Laat een apotheekmedewerker voordoen hoe u deze druppels toedient. Of bekijk het instructiefilmpje op deze website.

Wat doet broomfenac in het oog en waarbij gebruik ik het?

Broomfenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Het wordt ook een NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend en ontstekingsremmend.

Artsen schrijven het voor om ontstoken ogen na een staaroperatie te voorkomen.

Ontstoken ogen door andere oorzaken

Broomfenac werkt pijnstillend en ontstekingsremmend. Het voorkomt en bestrijdt zwelling van het oog na een staaroperatie. Staar of cataract is een troebeling van de lens van het oog, die normaal gesproken doorzichtig is. Bij een staaroperatie wordt de troebele lens vervangen door een kunstlens.

Door de operatie kan het oog gaan ontsteken met pijn, roodheid en zwelling als gevolg. Broomfenac wordt gebruikt om een ontsteking van het oog na een staaroperatie te voorkomen.

Lees meer over ontstoken ogen door andere oorzaken

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

 • Direct na gebruik: een prikkelend gevoel in het oog; dit gaat meestal snel over.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor broomfenac of het conserveermiddel. Dit merkt u aan jeuk en roodheid van het oog. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor broomfenac of voor het conserveermiddel. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijnl niet opnieuw krijgt. Als u overgevoelig blijkt voor het conserveermiddel, kunt u mogelijk gebruikmaken van oogdruppels met een andere werkzame stof met dezelfde werking maar zonder conserveermiddel. Mensen met astma die overgevoelig zijn voor broomfenac, kunnen last krijgen van ernstige benauwdheid. Let daarom extra goed op en houd de traanbuis goed dichtgedrukt, zoals hieronder beschreven bij 'Hoe moet ik dit medicijn gebruiken'. Krijgt u last van benauwdheid, stop dan met het gebruik en raadpleeg uw arts.
 • Last van fel licht. Draag in dat geval een zonnebril.
 • Gezwollen oog of ooglid, rood oog en jeuk. Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.
 • Wazig zien en hoofdpijn. Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.
 • Droge ogen of tranende ogen. Raadpleeg dan uw arts.
 • Na gebruik gedurende meerdere weken zeer zelden: beschadigingen van het oog. Uw arts zal uw oog daarom regelmatig controleren als u deze oogdruppels langdurig gebruikt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Was uw handen en droog ze goed af met een papieren handdoekje of keukenrol.
 • Schud zo nodig het flesje voor gebruik, zie etiket.
 • Neem plaats op een stoel of een bank.
 • Schroef het dopje van flesje en leg het dopje op de zijkant.
 • Neem het flesje in uw hand alsof u een pen vasthoudt.
 • Trek voorzichtig met de vingertoppen van uw andere hand het onderste ooglid naar beneden, zodat er een 'gootje' ontstaat.
 • Buig het hoofd achterover en kijk recht omhoog.
 • Zet de hand met het flesje op de hand die het gootje maakt.
 • Breng het flesje boven het omlaag getrokken ooglid (het gootje). Zorg ervoor dat het flesje uw oog, ooglid of wimpers niet raakt, anders bederven de oogdruppels sneller.
 • Knijp in het flesje en laat één druppel in het gootje vallen.
 • Buig uw hoofd terug en doe voorzichtig uw oog dicht.
 • De werkzame stof in deze oogdruppels kan te snel uit het oog verdwijnen doordat het via het traankanaaltje in de neusholte wegloopt. Druk daarom deze kanaaltjes na het indruppelen één minuut dicht. Dit doet u door zachtjes uw vinger in de holling tussen het oog en de neus te duwen, net onder het bobbeltje in de hoek van uw oog.
 • Doe uw oog weer open.
 • Draai, na gebruik, de dop weer op het flesje. Was uw handen nogmaals met water en zeep.
 • In de meeste gevallen mag u geen contactlenzen dragen na een staaroperatie. Mocht uw arts anders hebben geadviseerd: haal de lenzen uit uw oog voor u de oogdruppels gebruikt. Soms moet u even wachten voor u ze weer indoet. Er zijn namelijk conserveermiddelen die contactlenzen kunnen beschadigen. Kijk hiervoor in de bijsluiter van de verpakking. Meestal kunt u de lenzen na een kwartier weer indoen.

Vindt u het lastig om de druppel goed in het oog te krijgen? Vraag dan in de apotheek om een oogdruppelhulp. Met dit houdertje kunt u gemakkelijker in het oog druppelen.

Bewaar de oogdruppels zoals op het etiket is aangegeven. De meeste flesjes met oogdruppels zijn na openen nog 1 maand houdbaar. U kunt op de verpakking noteren wanneer u het heeft geopend.

Wanneer?
Meestal moet u direct na de operatie met de oogdruppels beginnen. Verdeel de doses zo goed mogelijk over de dag voor een constant effect.

Hoe lang?
Meestal moet u tot 2 weken na de operatie met de druppels doorgaan.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Het is belangrijk dat u dit medicijn consequent gebruikt. Mocht u toch een dosis vergeten zijn: u druppelt 2 keer per dag druppelt: duurt het nog langer dan 4 uur voordat u de volgende dosis moet druppelen? Gebruik de vergeten dosis dan alsnog. Duurt het minder dan 4 uur, sla dan de vergeten dosis over en hervat uw normale schema.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?

Na een oogoperatie
In het algemeen geldt dat u geen auto moet rijden gedurende de eerste weken na de operatie. Uw gezichtsvermogen zal eerst goed moeten herstellen.

Het herstel na de operatie is geleidelijk. De gemiddelde herstelperiode is 5 weken. Vanwege het geleidelijke herstel kan het zicht direct na de ingreep slechter zijn dan ervoor.

Wacht met het aanschaffen van een nieuwe bril minstens 3 weken. De sterkte van het brillenglas kan in die periode nogal eens wisselen.

alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik broomfenac in het oog gebruiken met andere medicijnen?

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

Andere oogdruppels of oogzalven: het is het beste minstens 5 minuten te wachten tussen het indruppelen van de verschillende oogdruppels.

Gebruikt u zowel een oogdruppel als een oogzalf of ooggel: gebruik dan eerst de druppel en 5 minuten later de oogzalf of ooggel.

Als u 2 soorten oogdruppels moet gebruiken: eerst de oogdruppel gebruiken waar u het minst last van heeft en als laatste de oogdruppel waarvan u de meeste irritatie na het indruppelen krijgt. Zo voorkomt u dat u door de eventuele tranenvloed de werkzame bestanddelen van de oogdruppels te snel 'uittraant'.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken tijdens de zwangerschap of als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt na gebruik niet of nauwelijks in het bloed. En dus ook niet of nauwelijks bij de baby of in de moedermelk. Wel moet u na het druppelen de traankanaaltjes 1 minuut dicht drukken. Er komt dan nog minder van dit medicijn in het bloed. Hierdoor kan er nog minder bij de baby of in de moedermelk terechtkomen. Zie hiervoor de instructie bij “Hoe moet ik dit medicijn gebruiken?”

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen. Stop echter alleen op aanwijzingen van uw arts.

Heeft u last van bijwerkingen (overgevoeligheid), dan moet u wel stoppen. Neem dan contact op met uw arts.

Onder welke namen is broomfenac in het oog verkrijgbaar?

De werkzame stof broomfenac in het oog zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Broomfenac is sinds 2005 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in oogdruppels onder de merknaam Yellox.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 22-04-2020

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

broomfenac in het oog is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

1 March 2019

In de bijsluiter staat niets over het gebruik van contactlenzen na nastaar laserbehandeling. Ik weet dus niet of ik wel/niet mijn lenzen kan dragen.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!