budesonide om in te nemen bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

budesonide om in te nemen bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Budesonide is een bijnierschorshormoon ook wel corticosteroïd genoemd. Bijnierschorshormonen remmen ontstekingen en overgevoeligheidsreacties.

Artsen schrijven budesonide voor bij kinderen met de ziekte van Crohn.

Ziekte van Crohn

Verschijnselen
Bij de ziekte van Crohn zijn delen van de darm chronisch ontstoken. De ontsteking veroorzaakt buikpijn, koorts, diarree, moeheid en gewichtsverlies. Periodes met weinig klachten worden afgewisseld met periodes waarin de ziekte opvlamt.

Oorzaak
De precieze oorzaak van de ziekte van Crohn is niet bekend. Waarschijnlijk is het afweersysteem in de war en valt deze goede bacteriën in de darm aan. Hierdoor ontstaat een ontsteking die de darmen verder beschadigt. De ontsteking dringt diep door tot de spierlagen van de darmen. Meestal is het laatste deel van de dunne darm en het eerste deel van de dikke darm aangedaan. Door de chronische ontsteking ontstaan verdikkingen in de darm, waar de ontlasting moeilijk langs kan. Ook ontstaan verbindingsbuisjes (fistels) van de darm naar andere organen, zoals de blaas, de vagina en tussen delen van de darm onderling.

Behandeling
Het is belangrijk de ontsteking zoveel mogelijk te voorkomen en als ze wel optreden te remmen. Hierdoor neemt de buikpijn af en ontstaan er geen nieuwe verdikkingen of fistels. 

De behandeling van de ziekte van Crohn is afhankelijk van de ernst van de klachten. De arts zal in eerste instantie starten met voedingstherapie en azathioprine bij kinderen met de ziekte van Crohn. Indien dit niet voldoende helpt of als uw kind deze behandeling niet kan of mag gebruiken, kan de arts een bijnierschorshormoon voorschrijven, zoals budesonide.

Budesonide is een bijnierschorshormoon dat ter plaatse in de darm werkt. Budesonide wordt gebruikt bij ontstekingen die vooral in het laatste deel van de dunne darm of aan het begin van de dikke darm zitten. Bij ernstiger vormen van de ziekte van Crohn, of als de ontsteking zich hoger in de darm bevindt, stapt men over op sterkere bijnierschorshormonen, zoals prednisolon.

Uw kind moet dit medicijn een aantal weken gebruiken om de ziekte weer rustig te krijgen. Als de opvlamming voorbij is, kan uw kind het gebruik weer stoppen.

Lees meer over ziekte van crohn

Ervaring bij kinderen

In de bijsluiter kunt u terugvinden dat budesonide om in te nemen wordt gebruikt bij kinderen vanaf 8 jaar met de ziekte van Crohn.

Budesonide om in te nemen is bij deze aandoening en leeftijd officieel geregistreerd. Registratie betekent dat de fabrikant budesonide om in te nemen bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is.

Er is ook onderzoek gedaan naar budesonide om in te nemen bij kinderen tussen 6 en 8 jaar met de ziekte van Crohn.

Deze leeftijd staat niet in de bijsluiter. Maar ook in deze gevallen blijkt budesonide om in te nemen te werken en is het veilig. Daarom schrijft de arts budesonide om in te nemen ook voor bij kinderen van deze leeftijd. Dit wordt off-label-gebruik genoemd.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

Budesonide remt de ontsteking in de darm.

De werkzame stof, budesonide, bevindt zich in een capsule of in korrels. Deze hebben een vertraagde afgifte. Dit betekent dat de werkzame stof pas in het laatste deel van de darmen vrijkomt. Dus de dunne darm en het opstijgende deel van de dikke darm. Dat zijn de plaatsen waar de aandoening zich meestal bevindt. Budesonide komt maar weinig in de rest van het lichaam. Het werkt vooral in de darm zelf. In verhouding tot andere bijnierschorshormonen, zoals prednisolon, heeft het daardoor minder bijwerkingen.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

Meestal merkt uw kind binnen een paar uur dat de klachten verminderen, maar het kan enkele weken duren voor de ziekte weer rustig is.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Hieronder vindt u per toedieningsvorm hoe uw kind het medicijn het beste kan innemen.

 • Capsules: laat uw kind de capsule heel innemen met een half glas water, zonder te kauwen.
  • Als uw kind hier moeite mee heeft, kan hij de capsule openen. Laat uw kind de korreltjes dan wel innemen zonder te kauwen. De korrels zijn namelijk zo gemaakt dat ze de werkzame stof langzaam afgeven. Als uw kind de korrels kapot kauwt, komt het werkzame bestanddeel te vroeg vrij en zal het niet goed werken.​
  • In plaats van met water kan uw kind sommige capsules ook innemen met bijvoorbeeld melk, limonade of vruchtensap, of met zacht voedsel zoals een lepel appelmoes, jam of vruchtenyoghurt. Vraag na bij de apotheker wat de mogelijkheden zijn.
  • Heeft uw kind moeite met het heel doorslikken van een capsule? Bekijk dan het instructiefilmpje 'Slikken van medicijnen'. Hierin kunt u zien hoe uw kind de capsule het beste kan innemen.
  • Blijft uw kind problemen houden met het innemen van het medicijn? Vraag dan aan de arts of apotheker of er een andere toedieningsvorm is die uw kind gemakkelijker kan innemen.
 • Tabletten: laat uw kind de tablet heel innemen met een half glas water, zonder te kauwen. Als uw kind de tablet kapot kauwt, komt het werkzame bestanddeel te vroeg vrij en zal het niet goed werken.
  • In plaats van met water kan uw kind sommige tabletten ook innemen met bijvoorbeeld melk, limonade of vruchtensap, of met zacht voedsel zoals een lepel appelmoes, jam of vruchtenyoghurt. Vraag na bij de apotheker wat de mogelijkheden zijn.
  • Heeft uw kind moeite met het heel doorslikken van een tablet? Bekijk dan het instructiefilmpje 'Slikken van medicijnen'. Hierin kunt u zien hoe een kind de tablet het beste kan innemen.
  • Blijft uw kind problemen houden met het innemen van het medicijn? Vraag dan aan de arts of apotheker of er een andere toedieningsvorm is die uw kind gemakkelijker kan innemen.
 • Korrels (granulaat): laat uw kind de korrels op de tong leggen en deze korrels in hun geheel doorslikken met een heel glas water, zonder te kauwen. De korrels geven de werkzame stof namelijk langzaam af. Als uw kind de korrels kapot kauwt, komt het werkzame bestanddeel te vroeg vrij en zal het niet goed werken.

Wanneer?

 • Als uw kind dit medicijn 1 keer per dag gebruikt: laat uw kind het medicijn dan vroeg in de ochtend innemen, voor het ontbijt. Uw kind bootst dan de natuurlijke situatie na, want de aanmaak van het lichaamseigen cortisol is 's ochtends ook het grootst. De kans op bijwerkingen is dan kleiner.
 • Als uw kind het medicijn 2 of 3 keer per dag gebruikt: laat uw kind het medicijn innemen voor een maaltijd.

Hoelang?

Bij een opleving van de ziekte start uw kind meestal met een hoge dosering gedurende 8 weken. Daarna kan de arts adviseren af te bouwen.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over budesonide om in te nemen bij volwassenen.

Bijwerkingen waarvan bekend is dat ze bij kinderen kunnen voorkomen, zijn:

Bijwerkingen die uw kind meteen vanaf het begin kan krijgen:

 • Maag- of darmklachten, zoals maagpijn, misselijkheid, diarree en winderigheid. Als uw kind dit medicijn vlak voor de maaltijd inneemt, kunt u deze klachten meestal voorkomen.
 • Huidreacties.

Als uw kind het meer dan 3 weken achter elkaar gebruikt of meerdere kuren per jaar nodig heeft: uw kind heeft meer kans op onderstaande bijwerkingen. Ze treden soms pas na maanden op, of als uw kind al is gestopt.

 • Verminderde werking van de bijnierschors. Vooral kinderen zijn gevoelig voor deze bijwerking. Hier heeft uw kind tijdens de behandeling geen last van, maar na het stoppen heeft de bijnierschors tijd nodig om op gang te komen om weer zelf bijnierschorshormonen aan te maken. Dit kan meerdere maanden duren. Moet uw kind tijdens of binnen halfjaar na beëindiging van de behandeling een medische ingreep ondergaan? Vertel dan altijd dat uw kind een bijnierschorshormoon gebruikt, of gebruikt heeft. Na operaties heeft het lichaam extra bijnierschorshormoon nodig. Omdat de bijnierschors van uw kind deze op dit moment zelf niet kan aanmaken moet de dosering vaak worden aangepast.
 • Groeivertraging bij kinderen. Deze bijwerking komt zeer zelden voor. Het is belangrijk dat een arts regelmatig de lichaamslengte en het lichaamsgewicht controleert.

Bij kinderen vanaf 12 jaar is ook gemeld:

 • Verhoogde druk in de hersenen en zwelling van de oogzenuw. Neem in elk geval contact op met de arts als uw kind last heeft van hoofdpijn, misselijkheid en braken, dubbelzien of wazig zien.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Budesonide om in te nemen is voor kinderen te verkrijgen in:

 • capsules;
 • tabletten;
 • korrels.

Budesonide is ook te verkrijgen in een klysma. Zie hiervoor de tekst budesonide voor in de anus bij kinderen.

Budesonide is ook te verkrijgen voor inhalatie. Zie hiervoor de tekst budesonide inhalatie bij kinderen.

Budesonide is ook te verkrijgen in een neusspray. Zie hiervoor de tekst budesonide neusspray bij kinderen.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij budesonide om in te nemen bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 18-03-2016

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

budesonide om in te nemen bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!