carbocisteïne

carbocisteïne

Trefwoord
naar medicijnen

carbocisteïne

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over carbocisteïne

  • Carbocisteïne verdunt taai slijm in de longen. U kunt het daardoor makkelijker ophoesten.
  • Bij slijmhoest, onder meer bij de longziekten COPD en cystische fibrose (taaislijmziekte).
  • U merkt dat het slijm na ongeveer 1 uur losser wordt.
  • Hoe lang u carbocisteïne moet gebruiken, hangt af van uw aandoening. Als uw klachten in aanvallen komen, is de behandeling vaak een paar dagen. Bij sommige chronische aandoeningen moet u het altijd blijven gebruiken.
  • Meet de drank af in het maatbekertje en drink hieruit op.

Wat doet carbocisteïne en waarbij gebruik ik het?

Carbocisteïne is een slijmverdunner. Het maakt taai slijm in de luchtwegen dunner (ofwel vloeibaarder), waardoor het slijm makkelijker is op te hoesten.

Het kan worden gebruikt bij hoest, COPD en cystische fibrose.

Hoest

Dit middel wordt vooral gebruikt bij aandoeningen van de luchtwegen die gepaard gaan met de productie van taai slijm, zoals bronchitis en emfyseem. Carbocisteïne maakt het slijm dunner en dus minder taai en zorgt er hierdoor voor dat het slijm makkelijker is op te hoesten. Het wordt daarom gebruikt bij een productieve hoest (slijmhoest).

De werking begint na ongeveer één uur en houdt enkele uren aan.

Lees meer over hoest

Chronische obstructieve longziekte (COPD)

Verschijnselen
COPD is de Engelse afkorting van chronisch obstructieve longziekte. Bij COPD zijn de luchtwegen blijvend vernauwd en heeft u last van slijm in de luchtwegen. U moet daardoor veel hoesten en bent vrijwel altijd benauwd. De klachten kunnen tijdelijk toenemen of juist verbeteren. De oorzaak van COPD is meestal een beschadiging van de luchtwegen, bijvoorbeeld door roken.

Behandeling
U kunt de chronische ontsteking en verdere beschadiging van uw longen verminderen door te stoppen met roken. Het kan enkele maanden duren voordat de klachten afnemen. Bij COPD worden vaak luchtwegverwijderaars en luchtwegbeschermers gebruikt.

Als u veel last heeft van taai slijm in de longen kunt u carbocisteïne gebruiken. Hoe carbocisteïne werkt kunt u lezen in bovenstaande tekst over Hoest.

Effect
Carbocisteïne maakt het slijm dunner en dus minder taai en zorgt er hierdoor voor dat het slijm makkelijker is op te hoesten.

Lees meer over chronische obstructieve longziekte (copd)

Cystische fibrose

Verschijnselen
De klieren van de longen, alvleesklier, lever, darmen, huid en mond maken slijm aan, dat onder meer zorgt voor transport van afvalstoffen. Cystische fibrose (CF), ook wel cystic fibrosis of taaislijmziekte genoemd, is een erfelijke ziekte. Bij cystische fibrose is het slijm veel taaier dan normaal. Hierdoor is het slijm in de luchtwegen bijvoorbeeld moeilijk op te hoesten. Bacteriën en virussen worden zodoende moeilijker verwijderd uit de longen, waardoor veel luchtweginfecties optreden.

Behandeling
Om infecties en benauwdheid te voorkomen, moet het taaie slijm uit de luchtwegen worden verwijderd. Om het ophoesten makkelijker te maken, wordt het slijm verdund, bijvoorbeeld met carbocisteïne. Hoe carbocisteïne werkt, kunt u lezen in bovenstaande tekst over Hoest.

Effect
Carbocisteïne maakt het slijm dunner en dus minder taai en zorgt er hierdoor voor dat het slijm makkelijker is op te hoesten.

Lees meer over cystische fibrose

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve de gewenste effecten kan dit medicijn ook bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Maagklachten, misselijkheid en diarree. Dat komt doordat dit medicijn ook invloed heeft op het slijm in de maag. Blijft u er last van houden? Neem dan contact op met uw arts
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan uitslag, roodheid en jeuk. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid, een bleke of klamme huid en bewustzijnsverlies. Stop dan met het gebruik en raadpleeg uw arts. U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor carbocisteïne. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
U kunt de drank gewoon zonder verdunnen innemen met behulp van een maatbekertje.

Hoe lang?
De duur van de behandeling hangt af van uw situatie en klachten. Bij aanvallen of klachten in bepaalde periodes bijvoorbeeld kan de behandeling van korte duur zijn, terwijl bij sommige chronische aandoeningen het slijm continu moet worden verdund.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

  • Als u het medicijn 3 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis moet innemen? Neem dan de vergeten dosis alsnog in. Duurt het minder dan 2 uur? Sla dan de vergeten dosis over.
  • Als u dit medicijn 4 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 1 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 1 uur? Sla dan de vergeten dosis over.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik carbocisteïne gebruiken met andere medicijnen?

U kunt dit medicijn beter niet gebruiken in combinatie met (vrij verkrijgbare) hoestmedicijnen die de hoest onderdrukken. Hoesten is juist nodig om het verdunde slijm af te voeren.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
U kunt dit medicijn veilig gebruiken in de normale dosering. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Borstvoeding
U kunt veilig borstvoeding geven als u dit medicijn in de normale dosering gebruikt.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

Onder welke namen is carbocisteïne verkrijgbaar?

De werkzame stof carbocisteïne zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Carbocisteïne is sinds 1969 internationaal op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar onder de merknamen Mucodyne Adult en Mucodune Junior in drank.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 31-03-2015

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!