cetrorelix

cetrorelix

Trefwoord
naar medicijnen

cetrorelix

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over cetrorelix

 • Cetrorelix is een hormoon. Het remt de aanmaak van vrouwelijke geslachtshormonen.
 • Bij vrouwen die geen kinderen kunnen krijgen. Cetrorelix voorkomt een te vroege eisprong van een nog niet rijpe eicel.
 • Meestal kunnen u of uw partner zelf de injecties toedienen. U krijgt hiervoor instructie van de arts of verpleegkundige.
 • U gebruikt elke dag 1 injectie vanaf de vijfde of zesde dag dat de eicellen rijpen. Zo voorkomt u dat de eisprong te vroeg begint.
 • U gaat door met gebruik tot de arts met een echo heeft vastgesteld dat de eicellen voldoende zijn gerijpt. Daarna krijgt u een injectie om de eisprong in gang te zetten.
 • U kunt pijn roodheid en zwelling op de injectieplaats krijgen. Vooral de eerste dagen.
 • De eierstokken kunnen te sterk reageren op dit medicijn. Er kunnen zich te veel eicellen ontwikkelen. Waarschuw uw arts bij ernstige buikpijn, diarree, braken en kortademigheid.

Wat doet cetrorelix en waarbij gebruik ik het?

Cetrorelix behoort tot de groep geneesmiddelen die hypothalamus-hormonen worden genoemd. Het remt de aanmaak van vrouwelijke geslachthormonen.

Artsen schrijven dit middel voor bij een verminderde vruchtbaarheid) bij vrouwen.

Verminderde vruchtbaarheid

Voor een zwangerschap is een eicel nodig, die door een mannelijke zaadcel wordt bevrucht. Bij een IVF-behandeling (In Vitro Fertilisatie) vindt de bevruchting buiten het lichaam plaats.

Een eicel die kan worden bevrucht, heeft zich enkele dagen daarvoor ontwikkeld, men noemt dat hij is `gerijpt`. Als de eicel voldoende is ontwikkeld, komt hij vrij voor bevruchting. Dit heet de eisprong.

Als de eitjes voldoende zijn gerijpt, haalt de arts ze uit de eierstokken om en laat ze buiten het lichaam bevruchten.

Soms vindt de eisprong al plaats voordat de eicel voldoende is ontwikkeld.

Cetrorelix wordt gebruikt om deze eisprong uit te stellen.

Werking
Cetrorelix verhindert de aanmaak van geslachtshormonen die de eisprong in gang zetten.

Lees meer over verminderde vruchtbaarheid

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Pijn op de injectieplaats, roodheid, zwelling, jeuk en blauwe plekken, vooral gedurende de eerst dagen van de behandeling.
 • Overreactie van de eierstokken, waardoor zich te veel eicellen ontwikkelen. Dit kan ernstige klachten geven, met onder andere kans op trombose. De verschijnselen van deze overreactie merkt u na de eisprong: ernstige buikpijn, diarree, braken, plotselinge gewichtstoename van meer dan twee kilo, kortademigheid, niet of heel weinig plassen. Waarschuw bij deze verschijnselen meteen uw arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Huiduitslag, jeuk en galbulten door overgevoeligheid voor dit middel. Meld deze bijwerkingen aan uw arts. Deze zal de behandeling stopzetten, en kan soms proberen of u voor een ander preparaat niet overgevoelig bent. Bij ernstige benauwdheid meteen uw arts raadplegen.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van een van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?

 • Meestal zult u zelf of uw partner injecties onder de huid toedienen. De arts of verpleegkundige zal u daartoe precies instrueren. Aarzel niet bij onduidelijkheden uitleg te vragen.
 • Voor u de injectie toedient, moet u het poeder eerst oplossen in het bijgeleverde steriele water. Zie hiervoor de instructie op de bijsluiter.
 • Spuit het middel onder de huid van de buikwand in, bij voorkeur in de buurt van de navel. Kies iedere dag een andere plek.

Wanneer?
Vanaf de vijfde of zesde dag dat de eicellen rijpen, is een dagelijks injectie met dit middel nodig. Zo voorkomt u dat de eisprong al begint.

Hoe lang?
In de meeste gevallen moet u dit middel gebruiken tot de arts met een echo heeft vastgesteld dat de eicellen voldoende zijn ontwikkeld. Daarna krijgt u een injectie om de eisprong in gang te zetten.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Het is uiterst belangrijk u te houden aan de aanwijzingen van arts of verpleegkundige over de tijdstippen waarop u het hormoon moet spuiten. Indien u een toediening vergeet of er komt iets tussen, dan kan een hele zwangerschapspoging verloren gaan! Indien u toch een toediening vergeten bent: bedenkt u het zich nog op dezelfde dag? Spuit dan zo snel mogelijk het middel in. Ontdekt u het pas de volgende dag? Raadpleeg dan uw arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik cetrorelix gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit middel NIET als u al zwanger bent. Mogelijk beïnvloedt het de ontwikkeling van de baby. Het is belangrijk dat u zeker weet dat u niet zwanger bent als u met dit middel begint.

Borstvoeding
Gebruik dit middel NIET als u borstvoeding geeft of stop de borstvoeding. Het is namelijk niet bekend of dit middel in de moedermelk terecht komt en of dit schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Als u voortijdig stopt met deze injecties, kan de behandeling mislukken. Raadpleeg uw arts als u stoppen wilt. De behandeling met deze hormonen luistert nauw en mogelijk is het gezonder als u de behandeling afmaakt of nog andere hormonen er bij gebruikt om de behandeling goed af te ronden.

Onder welke namen is cetrorelix verkrijgbaar?

De werkzame stof cetrorelix zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Cetrorelix is sinds 1999 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Cetrotide in injecties.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 26-01-2012

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

cetrorelix is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!