Clomid

Clomid

Werkzame stof: clomifeen

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof clomifeen.

Trefwoord
naar medicijnen

clomifeen

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over clomifeen

 • Clomifeen bevordert dat eicellen in de eierstokken rijpen en zet de eisprong in gang.
 • Bij vrouwen die geen kinderen kunnen krijgen, bijvoorbeeld door polycysteus ovariumsyndroom (PCOS). Het zorgt voor meer rijpe eicellen, bijvoorbeeld voor IVF-behandeling.
 • Bij ongeveer 8 op de 10 vrouwen zorgt clomifeen voor voldoende rijpe eicellen. Dat is met een echo te controleren. Als IVF nodig is, haalt de arts de rijpe eicellen uit de eierstokken om ze buiten het lichaam te laten bevruchten.
 • U heeft meer kans op een tweeling of meerling, omdat meerdere eicellen zich tegelijk kunnen ontwikkelen.
 • Gebruik: meestal vanaf dag 3 tot en met dag 7 van uw menstruatiecyclus.
 • Bijwerkingen onder meer: opvliegers (aanvallen van warmtegevoel, rood hoofd en zweten), misselijkheid, diarree, buikpijn en gespannen borsten.
 • Uw eierstokken kunnen te sterk reageren op het medicijn. Er kunnen zich te veel eicellen ontwikkelen. Waarschuw uw arts bij ernstige buikpijn, diarree, braken of kortademigheid.
 • Het is belangrijk dat u zeker weet dat u niet zwanger bent als u met dit medicijn begint.
 • Geef geen borstvoeding als u dit medicijn gebruikt. Dit medicijn kan de borstvoeding verminderen.

Wat doet clomifeen en waarbij gebruik ik het?

Clomifeen behoort tot een groep geneesmiddelen die de werking van de vrouwelijke oestrogeenhormonen gedeeltelijk nabootsen en gedeeltelijk tegenwerken. Het stimuleert hierdoor de afgifte van hormonen die voor de eirijping en eisprong zorgen.

Artsen schrijven dit middel voor bij verminderde vruchtbaarheid.

Verminderde vruchtbaarheid

Voor een zwangerschap is een gerijpte eicel nodig. De eicel rijpt in de eierstokken. Als de eicel voldoende is ontwikkeld, komt hij vrij voor bevruchting. Dit heet de eisprong. Een mannelijke zaadcel kan daarna de vrijgekomen eicel bevruchten.

Clomifeen wordt gebruikt bij vrouwen die geen kinderen kunnen krijgen.

Behandeling
Een veel voorkomende oorzaak van verminderde vruchtbaarheid is als de eicellen zich niet voldoende ontwikkelen of als er geen eisprong optreedt. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een vergroeiing van de eierstokken (polycysteus ovarium syndroom, PCOS). Clomifeen wordt in dat geval gebruikt om de eirijping en eisprong te bevorderen.

Mocht de verminderde vruchtbaarheid komen doordat de zaadcellen de eicellen niet makkelijk kunnen bereiken, dan zal de arts de zaadcellen via inseminatie bij de eicellen brengen. Deze behandeling wordt ook wel IUI (intra uteriene inseminatie) genoemd. Clomifeen kan daarbij worden gebruikt om de eirijping te stimuleren.

Bij andere vormen van verminderde vruchtbaarheid kan In Vitro Fertilisatie (IVF) worden toegepast. Hierbij brengt men de eicellen buiten het lichaam in contact met de zaadcellen. Er zijn voor een IVF-behandeling meerdere eicellen nodig. Daarom wordt de eirijping soms gestimuleerd met clomifeen. Na de eisprong haalt de arts de rijpe eicellen uit de eierstokken om ze vervolgens buiten het lichaam te laten bevruchten.

Effect
Clomifeen bevordert de eirijping en eisprong, waarna de eicellen bevrucht kunnen worden door de mannelijke zaadcellen. Ongeveer acht op de tien vrouwen krijgt na stimulering met clomifeen rijpe eicellen. De kans op zwangerschap bij geslachtsgemeenschap is echter kleiner, namelijk bij ongeveer vijf op de tien vrouwen. Bij kunstmatige vruchtbaarheidsbehandelingen ligt deze kans hoger.

Lees meer over verminderde vruchtbaarheid

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Opvliegers (aanvallen van warmtegevoel, rood hoofd en zweten).
 • Overreactie van de eierstokken, waardoor zich te veel eicellen ontwikkelen. Dit kan ernstige klachten geven, met onder andere kans op trombose. De verschijnselen van deze overreactie merkt u na de eisprong: ernstige buikpijn, diarree, braken, plotselinge gewichtstoename van meer dan twee kilo, kortademigheid en niet of heel weinig plassen. Waarschuw bij deze verschijnselen meteen uw arts.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals diarree, buikkrampen, buikpijn, opgezette buik, misselijkheid en braken.
 • Gewichtstoename.
 • Pijnlijke gespannen borsten.
 • Hoofdpijn.
 • Hevigere menstruaties en tussentijds bloedverlies (doorbraakbloedingen).
 • Tijdelijke verandering van het slijmvlies van de baarmoeder, waardoor zaadcellen moeilijker kunnen passeren. Meestal moet u dit middel maar enkele dagen gebruiken en is het slijmvlies weer hersteld op het moment van de geslachtsgemeenschap. Soms zal de arts een medicijn voorschrijven tegen deze bijwerking.
 • Meerlingzwangerschap. Door gebruik van dit middel kunnen zich meerdere eicellen tegelijkertijd ontwikkelen. Dit kan leiden tot tweelingen of meerlingen.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Psychische klachten, zoals nervositeit, angstgevoelens, vermoeidheid, prikkelbaarheid, slapeloosheid, een draaierig gevoel en depressie.
 • Oogklachten (wazig zien, kleurvlekken, lichtflikkeringen). Raadpleeg uw arts als u hier last van krijgt.
 • Haarverlies. Dit herstelt zich weer als u stopt met dit middel.
 • Vaker moeten plassen.
 • Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan huiduitslag of galbulten. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor clomifeen. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.
 • Bij gebruik langer dan een jaar is er een verhoogde kans op kanker van de eierstokken.
 • Hartkloppingen of een versnelde hartslag. Raadpleeg uw arts als u deze bijwerkingen opmerkt

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van een van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Wanneer?
Meestal moet u dit middel gebruiken vanaf de derde dag na het begin van de menstruatie tot en met dag zeven. De arts houdt met een echo in de gaten of de eicellen voldoende rijpen.

Hoe lang?
U moet dit middel meestal enkele dagen gebruiken.

Als na 6 cycli geen zwangerschap is opgetreden, heeft verder gebruik van dit middel in het algemeen geen zin.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden
Sommige mensen krijgen tijdelijk oogklachten van dit middel. Rijd in dat geval geen auto. Rijd bij geringe klachten niet bij slecht zicht, zoals in het donker of de schemering.

alcohol drinken of alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik clomifeen gebruiken met andere medicijnen?

Clomifeen heeft een wisselwerking met veel andere hormonen. Hormonen kunnen elkaar tegenwerken of de combinatie kan juist nodig zijn voor een goed effect. Daarom is een deskundige begeleiding door een specialist noodzakelijk om de precieze combinatie van de verschillende hormonen te bepalen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
U kunt dit medicijn waarschijnlijk veilig gebruiken tijdens de zwangerschap. Maar een klein risico is niet uit te sluiten. Daarom is het belangrijk dat u zeker weet dat u niet zwanger bent als u met dit medicijn begint.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt. Wel is bekend dat dit medicijn de borstvoeding kan verminderen. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken. Of u kunt kunstvoeding geven.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen. Bedenk wel dat als u voortijdig stopt met dit middel, de behandeling kan mislukken.

Onder welke namen is clomifeen verkrijgbaar?

De werkzame stof clomifeen zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Clomifeen is sinds 1961 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten onder de merknaam Clomid en als het merkloze Clomifeen.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 27-08-2020

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

clomifeen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

12 June 2020

Hallo iedereen.ik ben ook gestart met clomid 50mg en geen bij werking gehad wel 2mooie eitjes en nu hopen op en zwangerschap

28 December 2019

Eerste dag begonnen met één tablet 50mg, en paar uur later misselijk , last van buik , hoofdpijn en geen energie ook wel honger maar bijna niks eten. Moet ...

10 October 2019

De eerste week a 1,5 week weinig gemerkt na het slikken van de tabletten. Maar daarna veel moe, heel emotioneel, erg misselijk en veel boeren laten daardoo...

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!