Tybost

Tybost

Werkzame stof: cobicistat

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof cobicistat.

Trefwoord
naar medicijnen

cobicistat

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over cobicistat

 • Cobicistat remt de afbraak van bepaalde hiv-medicijnen. Het zorgt ervoor dat deze hiv-middelen beter werken.
 • Bij infectie met het hiv-virus en bij aids, samen met de hiv-middelen atazanavir, darunavir of elvitegravir.
 • U merkt dat de behandeling werkt als uit het bloedonderzoek blijkt dat het aantal virussen afneemt.
 • Neem de tablet in met voedsel, samen met de andere hiv-medicijnen.
 • Cobicistat kan de werking van uw nieren verminderen. Uw arts zal regelmatig uw nieren controleren.
 • Er zijn veel wisselwerkingen met andere middelen. Laat uw apotheker controleren of u het veilig kunt gebruiken met uw andere medicijnen, ook die u zonder recept heeft gekocht.

Wat doet cobicistat en waarbij gebruik ik het?

Cobicistat versterkt de werking van bepaalde medicijnen tegen hiv, namelijk elvitegravir, atazanavir en darunavir.

Artsen schrijven het voor bij hiv, tegelijk met deze hiv-medicijnen.

Hiv

Hiv en aids

De behandeling van hiv bestaat uit een combinatie van hiv-medicijnen die het hiv-virus bestrijden. Een combinatie van meerdere hiv-medicijnen is nodig omdat het hiv-virus snel ongevoelig (resistent) wordt voor één anti-hiv-middel. Samen met andere hiv-middelen is de kans op resistentie veel kleiner.

De hoeveelheid van hiv-middel in het bloed moet voldoende hoog zijn. Alleen dan kan het virus goed worden bestreden. Bovendien ontstaat bij te lage hoeveelheid in het bloed sneller resistentie. Sommige hiv-middelen, zoals elvitegravir, atazanavir en darunavir, worden door de lever snel afgebroken. Hierdoor worden ze minder werkzaam.

Werking
Cobicistat remt bepaalde enzymen in de lever. Hierdoor worden de hiv-middelen elvitegravir, atazanavir en darunavir minder snel afgebroken door de lever. Ze blijven hierdoor beter en langer werkzaam.
Cobicistat heeft zelf geen werking tegen het hiv-virus. Het zorgt ervoor dat andere hiv-middelen beter hun werk kunnen doen. Cobicistat wordt een “booster”  van deze middelen genoemd. Artsen schrijven cobicistat altijd tegelijk met deze hiv-middelen voor. Soms zit de combinatie al kant-en-klaar in één tablet.
 

Lees meer over hiv

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerking is de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Vermindering van de nierwerking. Meestal begint dit in de eerste weken van het gebruik van cobicistat. Daarna neemt de nierwerking niet verder af. Uw arts zal de nierwerking regelmatig controleren.

Raadpleeg uw arts als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?
De tablet heel doorslikken met een half glas water. U mag de tablet niet fijnkauwen, doorbreken of fijn maken.

Wanneer?
U gebruikt dit medicijn 1 keer per dag. Neem de tablet in tijdens de maaltijd of met wat voedsel. Neem cobicistat altijd tegelijk in met de andere hiv-middelen atazanavir, darunavir of elvitegravir.

Hoelang?
U gebruikt cobicistat zolang u de hiv-middelen moet gebruiken. Meestal is dat jaren achtereen.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Het is belangrijk dit medicijn consequent in te nemen op een vast tijdstip samen met de hiv-medicijnen. Hierdoor is er altijd voldoende medicijn in uw bloed om het virus te bestrijden.

Zodra u een dosering uitstelt, loopt u het risico dat het aantal virussen toeneemt. Bovendien is er dan een kans dat het virus resistent (ongevoelig) wordt voor het medicijn.

Bent u een dosis vergeten? Neem de dosis in zodra u het merkt en neem de volgende dosis op het gebruikelijke moment. Als het al tijd is voor de volgende dosis, sla dan de vergeten dosis over, dus neem geen dubbele hoeveelheid. Keer daarna terug naar uw normale slikschema.

 • De ervaring leert dat met name in weekends het moeilijk is om aan de vaste tijden te denken. Toch is het ook dan belangrijk de wekker te zetten, zodat u geen dosering overslaat. U kunt eventueel het schema tijdelijk aanpassen door de tijden te vervroegen, dat levert geen gevaar op voor de werking. Stel echter geen dosis uit, dan wordt de hoeveelheid werkzame stof in uw bloed te laag. Als u, na vervroegen, weer terugkeert naar uw normale schema, kan dat alleen door de tijden weer geleidelijk met een half uur uit te stellen, totdat u weer op uw oude schema zit.
 • U kunt bij uw apotheek een speciale weekdoos verkrijgen waarin u de medicijnen voor een week van tevoren kunt uitzetten. Met een horloge met meerdere alarmen of met een zogenaamde pillenwekker (vraag uw apotheek) kunt u uzelf eraan herinneren dat het tijd is voor een dosis.
 • Let op als u reist en daardoor grote tijdsverschillen moet overbruggen. Ga ervan uit dat een tijdsverschil van één uur eerder of later niet zo'n probleem is. U kunt uw slikschema blijven gebruiken. Overleg met uw arts of consulent hoe u uw slikschema kunt aanpassen aan grotere tijdsverschillen.
 • Bij de overgang van zomertijd naar wintertijd en andersom kunt u uw gewone slikschema blijven gebruiken.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik cobicistat gebruiken met andere medicijnen?

Cobicistat heeft met veel andere medicijnen wisselwerkingen. Vraag aan uw apotheker om welke wisselwerkingen dit gaat. Uw arts en apotheker controleren of u cobicistat veilig kunt gebruiken naast uw andere medicijnen.
Zorg er daarom voor dat uw arts en apotheker op de hoogte zijn van alle medicijnen die u gebruikt. Ook de medicijnen die u zonder recept koopt.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Bent u zwanger of wilt u zwanger worden? Overleg hierover met uw arts. Tijdens de zwangerschap moet u hiv-middelen blijven gebruiken. Want tijdens de zwangerschap is het extra belangrijk dat de hoeveelheid virus in uw bloed erg laag is. Dit verkleint namelijk het risico dat de baby besmet raakt met hiv.

Overleg ook met uw arts of uw hiv-behandeling geschikt is tijdens de zwangerschap. Sommige hiv-middelen werken minder goed tijdens de zwangerschap. Mogelijk moet u andere hiv-middelen gebruiken.

Borstvoeding
Geef GEEN borstvoeding als u hiv heeft. Het virus kan namelijk via de moedermelk de baby besmetten. Overleg hierover met uw arts.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Het is niet verstandig te stoppen, behalve als u te maken krijgt met ernstige bijwerkingen. Als u stopt met hiv-medicijnen zal het hiv-virus zich weer vermeerderen, zodat u weer klachten kunt krijgen.

Er zijn situaties denkbaar waardoor u toch tijdelijk moet stoppen. Bijvoorbeeld bij bepaalde operaties of als u pillen kwijtraakt en niet snel aan nieuwe kunt komen. Overleg in dat geval altijd met een arts.

Onder welke namen is cobicistat verkrijgbaar?

De werkzame stof cobicistat zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Cobicistat is sinds 2012 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten onder de merknaam Tybost.

Cobicistat is ook verkrijgbaar in combinatie met een of meer andere werkzame stoffen onder de merknamen Genvoya, Stribild, Symtuza en Rezolsta.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 07-03-2019

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

cobicistat is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!