Deze oordruppels worden gebruikt bij een middenoorontsteking met een loopoor.
Oorzaak
Een middenoorontsteking is een ontsteking van de binnenkant van het oor. Dit is het gedeelte dat zich achter het trommelvlies in het oor bevindt. Het middenoor kan ontstoken raken door een infectie met een bacterie of een virus . Bijvoorbeeld bij een verkoudheid.
Een middenoorontsteking komt vooral voor bij kleine kinderen.
Verschijnselen
Door de ontsteking komen pus en slijm vrij in het middenoor. Ook het slijmvlies in het middenoor is opgezwollen, zodat het gangetje tussen middenoor en neus en keel verstopt kan raken. Als dat gebeurt lopen het pus en het slijm niet goed weg naar de keel. Het hoopt zich op in het middenoor.
Dit geeft een drukkende oorpijn, soms met koorts.
Er is sprake van een loopoor als er pus uit het oor stroomt. Dit ontstaat als het opgehoopte pus in het middenoor naar buiten stroomt via een kapot trommelvlies of via een trommelvliesbuisje.
Doordat de bacterie samen met dit pus in de gehoorgang komt, kan ook daar de huid geïnfecteerd raken.
Behandeling
Meestal gaat een middenoorontsteking na een paar dagen vanzelf over. Tegen de pijn en koorts adviseert de arts meestal paracetamol.
Duurt de oorontsteking langer dan enkele dagen of zijn de klachten heel heftig? Dan kan de arts soms een antibioticakuur voorschrijven om in te nemen, zoals amoxicilline. Dat is bijvoorbeeld het geval bij baby’s jonger dan een half jaar of als de klachten heel heftig zijn.
Als het kind trommelvliesbuisjes heeft, waardoor het pus naar buiten komt, kan de arts oordruppels met antibiotica voorschrijven. Meestal zijn dit oordruppels met de antibiotica bacitracine en colistine. In die oordruppels zit dan ook hydrocortison, om de ontsteking te remmen. Als deze oordruppels niet gebruikt kunnen worden, kan de arts oordruppels voorschrijven met bijvoorbeeld dexamethason, framycetine en gramicidine.
Lees meer over middenoorontsteking