Edetaat oogwassing FNA

Edetaat oogwassing FNA

Werkzame stof: edetaat in het oog

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof edetaat in het oog.

Trefwoord
naar medicijnen

edetaat in het oog

vergroot
terug naar boven

Wat doet edetaat in het oog en waarbij gebruik ik het?

Edetaat bindt aan kalk (calcium). Hierdoor wordt kalk uit het hoornvlies van het oog opgelost. Ook bevordert edetaat de wondgenezing.

Artsen schrijven het voor bij kalkafzetting in het oog, bij zweertjes van het hoornvlies van het oog (samen met antibiotica oogdruppels) en bij verbranding van het hoornvlies door ongebluste kalk (calciumoxide).

Ontstoken ogen door andere oorzaken

Het oog is een gevoelig orgaan, waardoor gemakkelijk ontstekingen en infecties kunnen ontstaan.

Oorzaken
Een ontsteking aan het hoornvlies aan de voorkant van het oog kan diverse oorzaken hebben.

 • Kalkafzetting, waardoor het hoornvlies troebel wordt zodat u minder goed ziet. Deze kalkafzetting kan het gevolg zijn van te veel kalk in het bloed of doordat door een erfelijke aanleg meer kalk dan normaal in het hoornvlies wordt afgezet.
 • Een ongeluk waarbij ongebluste kalk in het oog is gekomen. Dit beschadigt het hoornvlies.
 • Een infectie met bacteriën of virussen, waardoor er een zweertje (ulcus) ontstaat.

Werking
Edetaat (ook wel dinatriumedetaat genoemd) bindt zich aan kalk in het hoornvlies. Hierdoor vermindert de kalkafzetting en kunt u weer beter zien.

Edetaat vermindert ook de ernst van de beschadiging door ongebluste kalk.

Bij een infectie met bacteriën of andere ziekteverwekkers versterkt edetaat de werking van antibiotica-oogdruppels.

Soms moet u bij dit preparaat ook een zachte contactlens dragen. Hierdoor maakt het medicijn een beter contact met het hoornvlies, waardoor het beter werkt. Bovendien beschermt de zachte contactlens het hoornvlies.

Lees meer over ontstoken ogen door andere oorzaken

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerking is de volgende.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor de werkzame stof of een van de hulpstoffen in dit oogpreparaat. Dit kunt u merken aan jeuk, roodheid, zwelling of huiduitslag. Raadpleeg dan uw arts. Indien u overgevoelig bent voor dit medicijn, mag u het in de toekomst niet meer gebruiken. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van bovengenoemde bijwerking of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Oogdruppels

 • Was uw handen met water en zeep en droog ze goed af met een schone handdoek.
 • Als u contactlenzen draagt: haal zowel harde als zachte lenzen uit uw oog voor u de oogdruppels gebruikt. Overleg met uw (oog)arts of u uw contactlenzen mag dragen bij uw aandoening. In sommige gevallen zal de arts juist adviseren om een bepaald soort contactlens te gebruiken.
  Het hangt af van het soort conserveermiddel of u uw contactlenzen tussen de toedieningen door weer kunt indoen. Er zijn namelijk conserveermiddelen die zachte contactlenzen kunnen beschadigen. Kijk hiervoor in de bijsluiter van de verpakking. Harde contactlenzen kunt u eventueel na toedienen van de druppels weer indoen.
 • Neem plaats op een stoel of een bank.
 • Schroef het dopje van flesje en leg het dopje op de zijkant.
 • Neem het flesje in uw hand alsof u een pen vasthoudt.
 • Trek voorzichtig met de vingertoppen van uw andere hand het onderste ooglid naar beneden, zodat er een 'gootje' ontstaat.
 • Buig het hoofd achterover en kijk recht omhoog.
 • Zet de hand met het flesje op de hand die het gootje maakt.
 • Breng het flesje boven het omlaag getrokken ooglid (het gootje). Zorg ervoor dat het flesje uw oog, ooglid of wimpers niet raakt, anders bederven de oogdruppels sneller.
 • Knijp in het flesje en laat één druppel in het gootje vallen.
 • Buig uw hoofd terug en doe voorzichtig uw oog dicht.
 • De werkzame stof in deze oogdruppels kan te snel uit het oog verdwijnen doordat het via het traankanaaltje in de neusholte wegloopt. Druk daarom deze kanaaltjes na het indruppelen 1 minuut dicht. Dit doet u door zachtjes uw vinger in de holling tussen het oog en de neus te duwen, net onder het bobbeltje in de hoek van uw oog.
 • Doe uw oog weer open.
 • Draai, na gebruik, de dop weer op het flesje.
 • Was uw handen nogmaals met water en zeep.

Vindt u het lastig de druppel goed in het oog te krijgen? Vraag dan in de apotheek om een oogdruppelhulp. Met dit houdertje kunt u gemakkelijker in het oog druppelen.

De meeste flesjes met oogdruppels zijn na openen nog 1 maand houdbaar. Als u oogdruppels zonder conserveermiddel gebruikt is de houdbaarheid na openen slechts 24 uur. Kijk voor de houdbaarheid op het etiket. U kunt op de verpakking noteren wanneer u het heeft geopend.

Oogwassing
Gebruik een oogbadje om te spoelen met deze oogwassing; dit kunt u verkrijgen bij de apotheek.

 • Was uw handen met water en zeep en droog ze goed af met een schone handdoek.
 • Als u contactlenzen draagt: haal zowel harde als zachte lenzen uit uw oog voor u de oogwassing gebruikt. Overleg met uw (oog)arts of u uw contactlenzen mag dragen bij uw oogaandoening. Deze oogwassing bevat een conserveermiddel dat schadelijk kan zijn voor zachte contactlenzen. Harde contactlenzen kunt u eventueel 10 minuten na het spoelen weer indoen.
 • Schroef de dop van de fles en vul het oogbadje voor de helft met de oogwassing. Doe meteen de dop weer op de fles om de inhoud steriel te houden.
 • Buig het hoofd voorover en sluit met het oogbadje het oog geheel af.
 • Breng het hoofd langzaam achterover en knipper een paar maal met het oog in de vloeistof.
 • Soms is het nodig om uw oog gedurende minstens een kwartier te spoelen, bijvoorbeeld na beschadiging door ongebluste kalk. Volg het advies van uw (oog)arts op.
 • Gooi vervolgens de inhoud van het oogbadje weg. Giet de gebruikte oplossing nooit terug in de fles.
 • Spoel het oogbadje goed uit met stromend kraanwater. Daarna kunt u eventueel het andere oog wassen.
 • Droog het oogbadje daarna goed af met een schone theedoek.

Indien u de oogwassing zonder conserveermiddel gebruikt is de houdbaarheid na openen slechts 24 uur. Met conserveermiddel is de houdbaarheid na openen 1 maand. Kijk voor de houdbaarheidsdatum op het etiket. U kunt op de verpakking noteren wanneer u de fles heeft geopend.

Wanneer?
Afhankelijk van de toepassing wordt dit oogpreparaat enkele malen tot wel tien keer per dag toegepast. U kunt de toediening het beste zo goed mogelijk verdelen over de dag voor een constant effect.

Hoelang?
Uw (oog)arts bepaalt hoelang u dit medicijn moet gebruiken. Overleg hierover met uw arts.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

U gebruikt dit medicijn enkele malen tot wel tien keer per dag. Het is belangrijk dit consequent te doen. Mocht u toch een toediening vergeten zijn, dien het oogpreparaat alsnog toe.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken enalles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik edetaat in het oog gebruiken met andere medicijnen?

Raadpleeg eerst uw (oog)arts als u ook andere medicijnen in het oog gebruikt.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap en borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

Onder welke namen is edetaat in het oog verkrijgbaar?

De werkzame stof edetaat in het oog zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Edetaat in het oog wordt al heel lang gebruikt. Het wordt door de apotheek zelf bereid. Het is op recept verkrijgbaar als Edetaat oogdruppels FNA of Edetaat oogwassing FNA.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 16-07-2013

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

edetaat in het oog is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!