esomeprazol bij kinderen

naar medicijnen

esomeprazol bij kinderen

Waar is dit medicijn voor?

Esomeprazol is een maagzuurremmer. Het behoort tot de protonpompremmers. Het vermindert de aanmaak van zuur in de maag.

Artsen schrijven esomeprazol voor bij kinderen met:

 • maagklachten;
 • maag- of darmzweer.

Maagklachten

Er zijn verschillende soorten maagklachten. Het meest komen voor brandend maagzuur, refluxklachten en misselijkheid of een opgeblazen gevoel.

Brandend maagzuur of zuurbranden

Brandend maagzuur of zuurbranden merkt het kind aan een zeurderige of scherpe pijn. Deze pijn voelt het kind vooral vlak na het eten, omdat dan de aanmaak van maagzuur het grootst is. Maagzuur is een vloeistof in de maag die nodig is om voedsel te verteren. Bij te veel maagzuur of bij wondjes op het maagslijmvlies kan uw kind last krijgen van dit zuur.

Refluxklachten

Bij refluxklachten sluit het klepje tussen de slokdarm en de maag niet goed, waardoor maagzuur in de slokdarm komt. Vooral als uw kind ligt of voorover buigt. De slokdarm kan dan geïrriteerd raken. Dit is vooral te merken aan een flinke pijn hoog in de buik of achter het borstbeen.

Refluxklachten komen bij baby’s vrij vaak voor. Omdat het lichaam van baby’s nog groeit, sluit het klepje tussen de slokdarm en de maag nog niet goed. Hierdoor kan maagzuur in de slokdarm komen. Refluxklachten zijn bij baby’s meestal onschuldig. Het klepje ontwikkelt zich tijdens het eerste levensjaar. In de meeste gevallen heeft uw kind na het eerste levensjaar weinig of geen klachten meer.

Misselijkheid en een opgeblazen gevoel

Maagpijn met misselijkheid en een opgeblazen gevoel wordt ook wel dyspepsie genoemd. Hierbij kan  het kind last hebben van zuurbranden, pijn in de bovenbuik, misselijkheid, een opgeblazen gevoel en snelle verzadiging bij het eten.

Er is geen duidelijke oorzaak aan te wijzen, meestal gaat het om een combinatie van factoren. Eetgewoonten (te veel, te vet, te snel) en vooral bij jongeren overmatig gebruik van koffie, alcohol of sigaretten en stress kunnen een rol spelen.

Behandeling

Als uw kind maagpijn (pijn in de bovenbuik) heeft, ga dan naar de huisarts.

Soms helpt het de eetgewoonten aan te passen. Laat uw kind bijvoorbeeld regelmatig kleine hoeveelheden eten en drinken. Vermijd voedsel en drank waar het kind snel last van krijgt, zoals voedsel met scherpe kruiden. Denk bij jongeren ook aan het stoppen met roken en het vermijden van alcohol.

Ook medicijnen die uw kind gebruikt kunnen maagklachten geven. Overleg met de arts als u denkt dat de maagklachten door medicijnen komen.

Lees meer over maagklachten

Maagzweer en darmzweer

Kinderen met een maag- of darmzweer (ulcus) hebben vaak een zeurende pijn in de bovenbuik. Meestal is de pijn ’s nachts het ergst en neemt de pijn af door wat te eten. Soms treedt de pijn echter juist op vlak na het eten. Ook een opgeblazen gevoel, misselijkheid en braken komen voor.

Een maag- of darmzweer kan ontstaan als het slijmvlies dat de maagwand bekleedt onvoldoende beschermt tegen het maagzuur. Hierdoor kan maagzuur inwerken op de maagwand en kunnen zweren ontstaan. Mogelijke oorzaken hiervoor zijn:

 • een infectie met een bacterie (Helicobacter pylori). Deze kan zich in de maagwand nestelen en op den duur het maagslijmvlies zodanig irriteren dat een zweertje ontstaat. Esomeprazol wordt in combinatie met antibiotica gebruikt bij een maag- of darmzweer door de Helicobacter- bacterie;
 • maagbeschadigende geneesmiddelen. Voorbeelden hiervan zijn de ontstekingsremmende pijnstillers van het NSAID-type (zoals ibuprofen, naproxen, diclofenac en indometacine);
 • bijnierschorshormonen (corticosteroïden) kunnen bij kinderen die eerder een maag- of darmzweer hebben gehad opnieuw een zweer veroorzaken;
 • gedurende lange tijd te veel maagzuur in de maag. Dit gebeurt weleens bij jongeren die roken. 
Lees meer over maagzweer en darmzweer

Ervaring bij kinderen

In de bijsluiter kunt u terugvinden dat esomeprazol wordt gebruikt bij:

 • kinderen vanaf 1 jaar met maagklachten;
 • kinderen vanaf 4 jaar met een maag- of darmzweer door een infectie met de bacterie Helicobacter pylori.

Esomeprazol is bij deze aandoeningen en leeftijden officieel geregistreerd. Registratie betekent dat de fabrikant esomeprazol bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is.

Er is ook onderzoek gedaan naar esomeprazol bij kinderen tussen 0 en 1 jaar met maagklachten. Deze leeftijd staat niet in de bijsluiter. Maar ook in dit geval blijkt esomeprazol te werken en is het veilig. Daarom schrijft de arts esomeprazol ook voor bij kinderen met deze leeftijd. Dit wordt off-label-gebruik genoemd.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

Esomeprazol remt de aanmaak van maagzuur. Doordat er minder zuur in de maag komt, kan het maagslijmvlies genezen.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

 • Maagklachten: uw kind merkt binnen enkele dagen dat het minder last heeft van de maag.
 • Maagzweer en darmzweer: het kind merkt binnen enkele dagen dat het minder last heeft van de maag. Het kan echter 4 tot 8 weken duren voor een zweer is genezen.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Hieronder vindt u per toedieningsvorm hoe uw kind het medicijn het beste kan gebruiken.

 • Tabletten: laat uw kind de tablet innemen zonder te kauwen. Als uw kind de tablet stuk kauwt gaat het beschermende laagje kapot. Esomeprazol wordt dan afgebroken door het maagzuur en zal minder goed werken.
  • Heeft uw kind moeite met het heel doorslikken van een tablet? Bekijk dan het instructiefilmpje 'Slikken van medicijnen'. Hierin kunt u zien hoe uw kind de tablet het beste kan innemen.
  • Als uw kind moeite heeft met slikken, mag uw kind de tablet in een half glas water uit elkaar laten vallen. Het valt dan uiteen in kleine korreltjes die allemaal voorzien zijn van een beschermende laag. Roer de vloeistof om voordat uw kind het opdrinkt. Spoel het glas daarna om met een beetje water en laat uw kind zo ook achtergebleven korrels opdrinken.
  • Blijft uw kind problemen houden met het innemen van het medicijn? Vraag dan aan de arts of apotheker of er een andere toedieningsvorm is die uw kind gemakkelijker kan innemen.
 • Capsules: laat uw kind de capsule innemen zonder te kauwen. Als uw kind de capsule stuk kauwt gaat het beschermende laagje kapot. Het wordt dan afgebroken door het maagzuur en zal minder goed werken.
  • Heeft uw kind moeite met het heel doorslikken van een capsule? Bekijk dan het instructiefilmpje 'Slikken van medicijnen'. Hierin kunt u zien hoe uw kind de capsule het beste kan innemen.
  • Als uw kind moeite heeft met slikken, mag u de capsule eventueel openen en de inhoud (kleine korreltjes) in een half glas water doen. Roer de vloeistof om voordat uw kind het opdrinkt. Spoel het glas daarna om met een beetje water en laat uw kind zo ook achtergebleven korrels opdrinken.
  • Blijft uw kind problemen houden met het innemen van het medicijn? Vraag dan aan de arts of apotheker of er een andere toedieningsvorm is die uw kind gemakkelijker kan innemen.
  • Blijft uw kind problemen houden het medicijn in te nemen? Vraag dan aan de arts of apotheker of er een andere toedieningsvorm is die uw kind gemakkelijker kan innemen.
 • Zakje met korrels (granulaat):
  • Strooi 1 zakje korrels in een half glas water. Gebruik hiervoor leidingwater of flessenwater zonder koolzuur (zonder prik). De korrels vallen uiteen in nog kleinere korreltjes met een beschermende laag.
  • Roer de vloeistof om, laat het even staan en laat uw kind het daarna opdrinken.
  • Spoel het glas daarna om met een beetje water en geeft dit ook aan uw kind om de overgebleven korrels op te drinken.
  • Het is belangrijk dat uw kind de korrels inneemt zonder te kauwen. Als uw kind de korrels stuk kauwt, gaat het beschermende laagje kapot. Hierdoor komt het medicijn al in de maag vrij in plaats van in de darmen. Het wordt dan afgebroken door het maagzuur en zal minder goed werken.
  • Als uw kind 2 zakjes moet innemen, gebruik dan een vol glas water om de korrels uit elkaar te laten vallen.
  • Heeft u voor uw baby een doseerspuit gekregen? Laat de korrels dan in wat water uiteenvallen. Trek de juiste hoeveelheid van het mengsel op in een doseerspuit. Spuit de vloeistof dan voorzichtig in de wangzak van uw baby.
 • Injecties/infuus: deze worden toegediend door een arts of verpleegkundige.

Wanneer?

Het hangt af van de klachten wanneer uw kind dit medicijn moet gebruiken.

Uw kind mag het medicijn innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u voor uw kind vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis.

 • Als het kind het 1 keer per dag gebruikt: bij voorkeur 's ochtends.
 • Als het kind het 2 keer per dag gebruikt: 's ochtends en 's avonds.

Hoe lang?

De duur van het gebruik hangt af van de klachten waarvoor uw kind dit medicijn gebruikt.

 • Een maag- of darmzweer kan in 4 tot 8 weken genezen.
 • Soms schrijft de arts het medicijn langdurig voor om een terugkomst van de zweer te verhinderen.
 • Als uw kind het medicijn gebruikt om maagklachten te voorkomen die ontstaan door ontstekingsremmende pijnstillers of bijnierschorshormonen, moet uw kind esomeprazol blijven gebruiken zolang hij deze medicijnen slikt.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over esomeprazol bij volwassenen.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Esomeprazol is voor kinderen te verkrijgen in:

 • tabletten;
 • capsules;
 • korrels (granulaat) voor drank;
 • injecties;
 • infusen.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij esomeprazol bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 12-08-2015

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

esomeprazol bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.