foliumzuur bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

foliumzuur bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Foliumzuur wordt ook wel vitamine B11 genoemd. Het is vooral aanwezig in groenten en volkorenproducten.

Foliumzuur speelt een belangrijke rol in het lichaam. Het is bijvoorbeeld nodig voor de aanmaak van de rode bloedcellen en voor de werking van de zenuwen. Bovendien is het zeer belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de ongeboren baby.

Ons lichaam kan foliumzuur niet zelf maken. Daarom moeten we het via ons voedsel binnenkrijgen. Foliumzuur verlaat het lichaam in kleine hoeveelheden via de urine. Om gezond te blijven, is daarom telkens een nieuwe hoeveelheid foliumzuur via het voedsel nodig.

Artsen schrijven foliumzuur voor bij kinderen met vitaminegebrek, bijvoorbeeld bij bepaalde vormen van bloedarmoede en bij homocystinurie (een stofwisselingsziekte).

Vitamine- en mineralengebrek

Verschijnselen
Een gebrek aan foliumzuur geeft vooral klachten op plaatsen waar de cellen zich van nature snel delen, zoals de slijmvliezen van de mond, de maag, de darmen en het bloed. Uw kind krijgt dan last van een pijnlijke mond, diarree en vermoeidheid.

Oorzaak
Een tekort aan foliumzuur kan ontstaan:

 • Bij gebruik van methotrexaat, een medicijn tegen kanker, jeugdreuma, de ziekte van Crohn en juveniele dermatomyositis (een huid- en spieraandoening). Dit medicijn kan als bijwerking een tekort aan foliumzuur geven. Vandaar dat artsen uw kind altijd foliumzuur voorschrijven als hij methotrexaat gebruikt.
 • Bij langdurig gebruik van bepaalde medicijnen tegen epilepsie, zoals fenytoïne of fenobarbital.
 • Bij bepaalde darmziektes, waarbij de darmen minder foliumzuur uit het voedsel kunnen opnemen. De arts kan aangeven bij welke aandoeningen uw kind foliumzuur nodig heeft.
 • Bij eenzijdige voeding, bijvoorbeeld vanwege een geringe eetlust of een dieet. Foliumzuur komt voor in bladgroenten, citrusvruchten, lever, en gist.

Als uw kind een tekort aan foliumzuur heeft, zal de arts uw kind dit medicijn voorschrijven.

Lees meer over vitamine- en mineralengebrek

Bloedarmoede

Bloedarmoede kan uw kind merken aan vermoeidheid, kortademigheid bij inspanning, duizeligheid, hartkloppingen, hoofdpijn en oorsuizen. Megaloblastaire anemie is een vorm van bloedarmoede die soms wordt veroorzaakt door een foliumzuurtekort. Ook bij andere vormen van bloedarmoede kan sprake zijn van een tekort aan foliumzuur.

Als een tekort aan foliumzuur de oorzaak is van de bloedarmoede, zal de arts uw kind dit medicijn voorschrijven.

Lees meer over bloedarmoede

Homocystinurie

Homocystinurie is een zeldzame stofwisselingsziekte. Het wordt ook wel hyperhomocysteïnemie genoemd.

Oorzaak
Bij deze erfelijke aandoening kan het lichaam zelf het aminozuur methionine niet goed afbreken. Aminozuren zijn bouwstenen van eiwitten. Hierdoor ontstaat een ophoping in het bloed van een tussenproduct, homocysteïne. Dit geeft meer kans op verstopping van de bloedvaten door bloedstolsels, waardoor trombose, longembolie of een herseninfarct kan worden veroorzaakt.

Het geeft ook meer kans op oogaandoeningen, botontkalking en in ernstige gevallen achterstand in de ontwikkeling van verstandelijke vermogens.

Behandeling
Meestal moeten kinderen met deze aandoening voeding gebruiken met zo min mogelijk van het aminozuur methionine.

Bij sommige patiënten schrijft de arts foliumzuur voor om de kans op trombose, longembolie of een herseninfarct te verlagen.

Lees meer over homocystinurie

Ervaring bij kinderen

In de bijsluiter kunt u terugvinden dat foliumzuur wordt gebruikt bij kinderen vanaf 6 jaar met vitaminegebrek, bijvoorbeeld bij bepaalde vormen van bloedarmoede. Foliuzmuur is bij deze aandoening en leeftijd officieel geregistreerd. Registratie betekent dat de fabrikant foliumzuur bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is.

Er is ook onderzoek gedaan naar foliumzuur bij kinderen jonger dan 6 jaar met vitaminegebrek, bijvoorbeeld bij bepaalde vormen van bloedarmoede. Deze leeftijd staat niet in de bijsluiter. Maar ook in deze gevallen blijkt foliumzuur te werken en is het veilig. Daarom schrijft de arts foliumzuur ook voor bij kinderen met deze aandoening en leeftijd. Dit wordt off-label-gebruik genoemd.

Bij kinderen met de stofwisselingsziekte homocystinurie mag foliumzuur alleen worden voorgeschreven door of na overleg met een kinderarts-specialist die ervaring heeft met het gebruik van foliumzuur bij deze ziekte.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

Het innemen van extra foliumzuur vult het tekort aan foliumzuur in het lichaam aan.

Bij de stofwisselingsziekte homocystinurie voorkomt foliumzuur de kans op trombose, een longembolie of een herseninfarct.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

Meestal is een tekort aan foliumzuur na enkele weken opgeheven.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Tabletten: laat uw kind de tablet innemen met een half glas water.
  • In plaats van met water kan uw kind sommige tabletten ook innemen met bijvoorbeeld melk, limonade of vruchtensap, of met zacht voedsel zoals een lepel appelmoes, jam of vruchtenyoghurt. Vraag na bij de apotheker wat de mogelijkheden zijn.
  • Heeft uw kind moeite met het heel doorslikken van een tablet? Bekijk dan het instructiefilmpje 'Slikken van medicijnen'. Hierin kunt u zien hoe een kind de tablet het beste kan innemen.
  • Heeft dat onvoldoende effect? Neem dan contact op met de apotheker. Sommige tabletten mag u fijnstampen of uiteen laten vallen in water. Maar let op: er zijn ook tabletten die u niet mag fijnstampen of uiteen mag laten vallen omdat het medicijn dan minder goed of zelfs niet meer werkt. Soms kan het medicijn hierdoor vies smaken. Of uw kind krijgt eerder last van bijwerkingen, zoals maagklachten. Vraag dit dus eerst aan de apotheker.
  • Blijft uw kind problemen houden met het innemen van het medicijn? Vraag dan aan de arts of apotheker of er een andere toedieningsvorm is die uw kind gemakkelijker kan innemen.
 • Drank: goed omschudden voor gebruik. Meet de juiste hoeveelheid drank af in een maatbekertje. Laat uw kind het maatbekertje leegdrinken en het bekertje omspoelen.
  • Heeft u voor uw baby een doseerspuitje gekregen? Spuit de vloeistof dan voorzichtig in de wangzak van uw baby.

Wanneer?

Uw kind mag het medicijn innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet uw kind minder snel een dosis.
Als uw kind het 1 keer per dag gebruikt: bij voorkeur 's ochtends. Als uw kind het 3 keer per dag gebruikt: 's ochtends, 's middags en 's avonds, bijvoorbeeld bij de maaltijden.

 • Tegen de bijwerkingen van methotrexaat. Methotrexaat wordt meestal eenmaal per week gebruikt. Vaak adviseert de arts uw kind foliumzuur te gebruiken op de dag nadat hij methotrexaat heeft gebruikt. Bijvoorbeeld als uw kind methotrexaat altijd op dinsdag inneemt, neemt hij foliumzuur op woensdag in. Soms moet uw kind foliumzuur ook een paar dagen na het gebruik van methotrexaat innemen of op meerdere dagen van de week. Maar foliumzuur wordt nooit op dezelfde dag als methotrexaat gebruikt.

Hoe lang?

 • Gebruik methotrexaat. Laat uw kind foliumzuur gedurende de hele behandeling gebruiken.
 • Bloedarmoede. Waarschijnlijk zal uw kind foliumzuur moeten gebruiken zolang de oorzaak van het tekort aanwezig is.
 • Homocystinurie. Meestal moet uw kind foliumzuur langdurig gebruiken.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over foliumzuur bij volwassenen.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Foliumszuur is voor kinderen te verkrijgen in:

 • tabletten;
 • drank.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij foliumzuur bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 20-04-2018

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

foliumzuur bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!