Ivemend

Werkzame stof: fosaprepitant

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof fosaprepitant .

naar medicijnen

fosaprepitant

Belangrijk om te weten over fosaprepitant

 • Fosaprepitant vermindert braakneigingen.
 • Bij ernstige misselijkheid en braken en om dit te voorkomen (bij de behandeling van kanker).
 • Het infuus werkt binnen een half uur. Het effect houdt 1 dag aan.
 • U krijgt fosaprepitant als infuus een half uur voordat u met de chemokuur begint. Na de chemotherapie krijgt u nog 2 of 3 dagen capsules met een ander medicijn tegen misselijkheid (aprepitant), soms met ondansetron en dexamethason erbij.
 • U kunt last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, brandend maagzuur, verstopping, verminderde eetlust en hik. Raadpleeg uw arts, als u hier veel last van heeft.
 • Veel wisselwerkingen met andere middelen, zoals de anticonceptiepil. Laat uw apotheker controleren of u fosaprepitant veilig kunt gebruiken met uw andere medicijnen.

Wat doet fosaprepitant en waarbij gebruik ik het?

Fosaprepitant is een middel tegen ernstige misselijkheid en braken door chemotherapie.

Artsen schrijven het voor om misselijkheid en braken door chemotherapie te voorkomen.

Misselijkheid en braken

 • Bij misselijkheid en overgeven

Oorzaak
Misselijkheid en braken ontstaan doordat het braakcentrum in de hersenen wordt geprikkeld. De prikkels kunnen ergens vanuit de hersenen afkomstig zijn of van de maag en darmen.

Bij chemotherapie met medicijnen tegen kanker kunt u last hebben van ernstige misselijkheid en braken. Hoe dit precies ontstaat, is niet duidelijk. Mogelijk komen bepaalde stoffen vrij die het braakcentrum kunnen prikkelen.

Werking
Fosaprepitant blokkeert de prikkeling van het braakcentrum. Hierdoor neemt misselijkheid en braakneiging af. Bovendien versterkt het de werking van andere sterk werkzame middelen tegen de misselijkheid zoals ondansetron en dexamethason.

Behandeling
Artsen schrijven een infuus met fosaprepitant voor als matige tot ernstige misselijkheid wordt verwacht door de chemotherapie. U krijgt dan een half uur voor het begin van de chemotherapie het infuus. Dit infuus wordt altijd gecombineerd met andere sterk werkende medicijnen tegen misselijkheid, zoals ondansetron en dexamethason.

Soms krijgt u gedurende twee of drie dagen na de chemotherapie aprepitant capsules, deze werken hetzelfde als fosaprepitant infuus. Soms krijgt u ook nog ondansetron of dexamethasontabletten erbij.

Effect
Het infuus werkt binnen een half uur. Het effect houdt een dag aan.

Lees meer over misselijkheid en braken

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. Deze bijwerkingen verdwijnen weer na stoppen van het gebruik.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Pijn en verharding van de huid op de injectieplaats.
 • Hoofdpijn en duizeligheid.
 • Vermoeidheid of een zwak gevoel.
 • Maagdarmklachten, zoals brandend maagzuur, oprispingen, verstopping en diarree. Zeer zelden misselijkheid, braken, buikpijn, winderigheid, en een maag- of darmzweer.
 • Verlies van eetlust.
 • Hik.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Droge mond, dorst, veranderde smaak, blaren in de mond en schimmelinfectie van de mond.
 • Psychische klachten, zoals verwardheid, angst, slapeloosheid, slaperigheid, nachtmerries of juist een euforisch gevoel.
 • Verkoudheidsverschijnselen, zoals keelpijn, niezen, hoesten, kortademigheid en ontstoken ogen. Waarschuw bij koorts uw arts.
 • Spierpijn en spierkramp.
 • Zenuwafwijkingen, zoals tintelingen of een doof gevoel, moeite met spreken en oorsuizen.
 • Wazig zien.
 • Bloedafwijkingen, zoals bloedarmoede en een tekort aan witte bloedcellen. Als u last krijgt van extreme vermoeidheid, keelpijn, onbegrepen koorts of infecties, waarschuw dan uw arts.
 • Oedeem. Dit merkt u vooral aan opgezwollen enkels en voeten. Mensen die al last van oedeem hebben, bijvoorbeeld door hartfalen, zijn hier extra gevoelig voor.
 • Pijn op de borst en hartkloppingen.
 • Vaak en veel plassen en pijn bij het plassen. Als u hier veel last van heeft, overleg dan met uw arts. Bij bloed in de urine moet u uw arts waarschuwen.
 • Zweten, warmtegevoel of opvliegers.
 • Huiduitslag, acne, rode huid en sneller last van zonnebrand. In zeer zeldzame gevallen is overgevoeligheid mogelijk. U merkt dat aan huiduitslag, galbulten of aan zwelling van het gezicht, mond, lippen en keel. U kunt hierdoor benauwd worden. Bemerkt u huidverschijnselen of benauwdheid, waarschuw dan uw arts. Als u overgevoelig bent, mag u dit soort medicijnen in de toekomst niet meer gebruiken. Geef dan aan het apotheekteam door dat u overgevoelig bent voor fosaprepitant. Zij kunnen er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Wanneer?
U krijgt dit medicijn als infuus een half uur voordat u met de chemotherapie begint. Na de chemotherapie krijgt u nog twee of drie dagen aanvullende behandeling tegen misselijkheid met ondansetron en dexamethason.

Hoe lang?
Per toediening van de chemokuur krijgt u steeds een infuus met dit medicijn.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Niet van toepassing.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Duizeligheid en wazig zien komen zelden voor bij dit medicijn. Neem dan geen deel aan het verkeer.

alcohol drinken?
Heeft u last van maagdarmklachten, zoals brandend maagzuur gedurende het gebruik van fosaprepitant, drink dan geen alcohol zolang u dit medicijn gebruikt.

alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik fosaprepitant gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • De anticonceptiepil. Fosaprepitant vermindert de betrouwbaarheid van de pil. Hierdoor stijgt de kans op een zwangerschap. Mogelijk vervangt uw arts fosaprepitant voor een ander medicijn. Of misschien krijgt u een ander anticonceptiemiddel, zoals een spiraaltje of de prikpil. Als dit niet mogelijk is, kunt u condooms gebruiken. Als u stopt met fosaprepitant is het effect op de hormonen nog vier weken aanwezig. Gebruik daarom condooms tijdens en tot en met vier weken na het stoppen van fosaprepitant.
  Let op: ook de vaginale ring en de anticonceptiepleister worden door fosaprepitant minder betrouwbaar. Overleg hierover met uw arts.
  Let op: ook de vaginale ring en de anticonceptiepleister worden door fosaprepitant minder betrouwbaar. Overleg hierover met uw arts.
 • De bloedverdunners acenocoumarol en fenprocoumon. Fosaprepitant kan de werking van de bloedverdunner verminderen. Vertel de trombosedienst dat u fosaprepitant gebruikt of heeft gebruikt.
 • Rifampicine , een medicijn tegen onder andere tuberculose. Rifampicine zorgt ervoor dat de hoeveelheid fosaprepitant in het bloed daalt. Overleg hierover met uw arts.
 • Sommige medicijnen tegen hiv. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

Twijfelt u eraan of de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker wat de risico's van dit medicijn zijn voor zwangere vrouwen en hun kind. Mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of het in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Misschien kunt u tijdelijk overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Niet van toepassing

Onder welke namen is fosaprepitant verkrijgbaar?

De werkzame stof fosaprepitant zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Fosaprepitant is sinds 2008 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Ivemend als infuusvloeistof.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 23-07-2015

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

fosaprepitant is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.