ipratropium inhalatie bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

ipratropium inhalatie bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Ipratropium verwijdt de luchtwegen.

Artsen schrijven ipratropium inhalatie voor bij kinderen met astma.

Astma bij kinderen

Verschijnselen
Bij astma verkrampen de spieren van de luchtwegen. De slijmvliezen zwellen bovendien op en maken meer slijm aan. Het kind wordt hierdoor kortademig, moet hoesten en krijgt het benauwd. Deze benauwdheidsaanvallen ontstaan door prikkels, zoals koude lucht, rook, inspanning, emoties en stoffen waar het kind allergisch voor is. Er zijn periodes waarin kinderen gevoeliger zijn voor deze prikkels.

Behandeling
Als uw kind een aanval krijgt, heeft uw kind een snelwerkende luchtwegverwijder nodig, zoals salbutamol. Artsen schrijven ipratropium alleen voor aan kinderen met astma als de andere medicijnen onvoldoende werken.

Lees meer over astma bij kinderen

Ervaring bij kinderen

Ipratropium inhalatie is officieel geregistreerd bij kinderen. Registratie betekent dat de fabrikant ipratropium bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is.

In de bijsluiter van uw kind kan een leeftijdsgrens staan. Dit hangt af van het inhalatieapparaat.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

Ipratropium heft de aanval van benauwdheid op doordat het de verkramping van de luchtwegen tegengaat. Het vermindert ook de hoeveelheid slijm in de longen.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

Ipratropium werkt binnen 15 minuten.

 • Inhalatiespray en inhalatiepoeder: de werking houdt 3 tot 6 uur aan.
 • Vernevelvloeistof: de vernevelvloeistof werkt 4 tot 8 uur.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Hieronder vindt u per type inhalator hoe een kind het medicijn het beste kan gebruiken.

Goed inhaleren vergt veel oefening. De werkzame stof moet diep in de longen van het kind terechtkomen. In de apotheek kunt u een checklist krijgen alle handelingen staan die nodig zijn bij het inhaleren. Vraag de apotheekmedewerker of arts om het voor te doen. Laat uw kind het ook een keer oefenen in het bijzijn van de medewerker. U kunt dan samen met de medewerker kunnen dan nagaan of uw kind alle handelingen goed uitvoert. Laat regelmatig, bijvoorbeeld elk jaar, controleren of uw kind nog op de juiste manier inhaleert. Lukt het uw kind niet goed te inhaleren? Er zijn verschillende typen inhalatieapparaten. Mogelijk is een ander type apparaat geschikter voor uw kind. Vraag de arts of apotheek om advies.

Verschillende inhalatie-apparaten
Een kind kan ipratropium in 3 vormen inhaleren: als poeder, als spray en als inhalatievloeistof met een vernevelaar. Het nadeel van poederinhalaties is dat het kind krachtig moet kunnen inademen om het poeder goed in de longen te krijgen. Nadeel van een inhalatiespray is dat het kind tegelijkertijd de spray moet indrukken en inademen. Veel kinderen vinden dat moeilijk. U kunt op deze site instructiefilmpjes zien van de meest voorkomende inhalatieapparaatjes.
Lukt het uw kind niet om goed te inhaleren? Mogelijk is een ander type apparaat geschikter voor het kind. Vraag de arts of apotheek om advies.

 • Het inhalatiepoeder zit in inhalatiecapsules. Deze plaatst u in de Cyclohaler. Met het inhalatieapparaat prikt u de capsules kapot, waarna uw kind het poeder kan inhaleren. De capsulewand bestaat uit gelatine. De schilfers hiervan zijn niet schadelijk voor de longen. Het apparaat is na een half jaar versleten. De capsules worden dan niet meer goed opengeprikt. U kunt in de apotheek vragen om een nieuwe. Laat uw kind na gebruik van een poederinhalator zijn mond spoelen. U voorkomt hiermee gaatjes (tandcariës).
 • Een inhalatiespray wordt ook wel dosisaerosol of verstuiver genoemd. Om een inhalatiespray beter of makkelijker te gebruiken, kan u om een voorzetkamer vragen. U plaatst deze voor het mondstuk van de spray en uw kind ademt via deze buis in. Het kind kan dan rustig meermalen via de buis inademen. Controleer regelmatig of de kleppen van de voorzetkamer nog goed werken. Hoe u dat moet doen, staat beschreven in de bijgeleverde gebruiksaanwijzing. Als de kleppen niet meer goed werken, kunt u in de apotheek een nieuwe voorzetkamer krijgen. Hier hoeft u niet voor te betalen als u deze samen met het recept voor de spray ophaalt. Vindt uw kind het lastig om de voorzetkamer mee te nemen naar school of een andere plek? Vraag dan de arts 2 apparaten voor te schrijven. Uw kind kan ze dan op beide plekken achterlaten. Bij de meeste inhalatiesprays is het belangrijk de spray in te drukken en tegelijk in te ademen.
 • De inhalatievloeistof gebruikt uw kind met een vernevelaar. U krijgt hiervoor instructie van de arts of verpleegkundige. Zorg ervoor dat de vernevelvloeistof niet in de ogen van uw kind kan komen bij het vernevelen. Gebruik het daarom via het mondstuk, of gebruik een goed op het gezicht aansluitend vernevelmasker.

Wanneer?

 • Uw kind hoeft meestal alleen te inhaleren wanneer het benauwd is. Tenzij de arts uw kind een vast inhalatieschema heeft geadviseerd.
 • Moet uw kind een paar maal per dag inhaleren? Doe dit dan op vaste tijdstippen, goed verdeeld over de dag. Dus met een tussenpoos van 6 tot 8 uur.

Hoe lang?

Meestal moet uw kind dit medicijn langdurig blijven gebruiken tegen de benauwdheid. Gebruikt uw kind dit medicijn, maar blijft het last houden van benauwdheid? Neem dan contact op met de arts of apotheker.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over ipratropium inhalatie bij volwassenen.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Ipratropium is voor kinderen te verkrijgen in:

 • Inhalatiepoeder;
 • inhalatiespray (dosisaerosol);
 • inhalatievloeistof.

Ipratropium wordt bij kinderen ook gebruikt in combinatie met salbutamol en in combinatie met fenoterol.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij ipratropium inhalatie bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 11-08-2015

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

ipratropium inhalatie bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag Hypotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!
Scan uw medicijn

Plaats de streepjescode binnen het kader. De streepjescode staat op de verpakking van uw medicijn.

Plaats de streepjescode in het kader. De code kunt u vinden op de verpakking. De barcodescanner werkt alleen met medicatie van een apotheek.

Barcode Scanner Logo
Gelukt
We hebben meerdere medicijnteksten gevonden. Bekijk hieronder de gevonden resultaten.
Barcode Scanner Logo
Helaas
Het scannen van de barcode is niet gelukt.
Barcode Scanner Logo
Probeer het opnieuw
Of zoek handmatig naar uw medicijn
Medicijn, klacht, ziekte of trefwoord
Barcode Scanner Logo

Helaas.

De barcode is niet bekend.

Heeft u dit medicijn niet in een apotheek gekocht? Maar bijvoorbeeld bij een drogist of supermarkt? Dan kan het zijn dat de barcode van dit medicijn niet bij ons bekend is.

Staan er meerdere barcodes op de verpakking van uw medicijn? Probeer dan de andere barcode te scannen.

Barcode Scanner Logo
Probeer het opnieuw
Of zoek handmatig naar uw medicijn
Medicijn, klacht, ziekte of trefwoord