Kaliumchloride drank FNA

Kaliumchloride drank FNA

Werkzame stof: kaliumchloride om in te nemen

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof kaliumchloride om in te nemen.

Trefwoord
naar medicijnen

kaliumchloride om in te nemen

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over kaliumchloride om in te nemen

 • Kalium is een mineraal. Het is nodig voor de werking van spieren, zenuwen en hart.
 • Bij kaliumtekort. Bijvoorbeeld door braken, diarree, diabetes of gebruik van plastabletten of van hormonen.
 • Het duurt enkele weken tot maanden voor een kaliumtekort is opgeheven. Dit merkt u alleen door een meting in het bloed.
 • Tablet: slik in zijn geheel door met een groot glas water terwijl u rechtop zit of staat. De tabletten kunnen namelijk de slokdarm beschadigen als ze daar blijven kleven.
 • Drank: u mag de drank mengen met water of vruchtensap voor een betere smaak.
 • Maagdarmklachten komen voor. Neem het middel in tijdens of vlak na het eten of met wat voedsel. Dan heeft u er minder last van.

Wat doet kaliumchloride om in te nemen en waarbij gebruik ik het?

Kaliumchloride bevat kalium, een mineraal. Mineralen en vitamines zijn nodig voor allerlei lichaamsfuncties. Ons lichaam kan deze stoffen zelf niet aanmaken. Daarom moeten we ze via ons voedsel binnenkrijgen. Als dit niet voldoende lukt kan het helpen vitamines en mineralen via medicijnen te gebruiken om de tekorten op te heffen.

Artsen schrijven kaliumchloride voor bij een tekort aan kalium in het lichaam.

Vitamine- en mineralengebrek

Voor voldoende vitamines en mineralen heeft u dagelijks gemiddeld tweehonderd gram groente en twee stuks fruit nodig. Ook volkorenproducten, vlees en vis bevatten belangrijke vitamines en mineralen.

De meeste mensen krijgen voldoende vitamines en mineralen binnen via hun voedsel. Kalium zit onder andere groente, fruit, aardappelen, vlees, brood, melk en noten.

Oorzaken
De nieren houden de hoeveelheid kalium in het lichaam constant. Heeft het lichaam te weinig, dan zullen de nieren minder kalium uitscheiden. Als er te weinig kalium in het voedsel zit, verminderen de nieren direct de uitscheiding van kalium. Te weinig kalium in het voedsel is meestal nooit de enige oorzaak van kaliumtekort. Meestal is er sprake van:

 • het gebruik van medicijnen, zoals plastabletten;
 • braken of diarree;
 • een ontregeling van diabetes (suikerziekte);
 • een hormoonbehandeling.

Verschijnselen
Meestal merkt u kaliumtekort niet of nauwelijks op. Bij een ernstig of langer durend tekort aan kalium in het lichaam kunt u last krijgen van spierslapte, duizeligheid, verwardheid en hartkloppingen.

Werking
Kalium is belangrijk voor de werking van enzymen en het evenwicht tussen zuur en base in het lichaam. Het speelt een belangrijke rol bij de werking van spieren, zenuwen en het hart.

Kaliumchloride heft het kaliumtekort op. Het kan enkele dagen tot weken duren voor het effect merkbaar is.

Lees meer over vitamine- en mineralengebrek

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen zijn maagdarmklachten en overgevoeligheid.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, maagpijn, diarree en winderigheid. Deze klachten komen bij de tabletvorm vaker voor dan bij de drank. De tablet innemen met veel water tijdens of na het etenvermindert de kans op deze bijwerking. Mensen met maagklachten: indien uw klachten verergeren, neem dan contact op met uw arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Zweertjes in slokdarm, maag of darmen. Door deze beschadigingen kunnen bloedingen in maag en darmen ontstaan, vooral na het gebruik van tabletten. Dit merkt u aan bloederige diarree of zwarte, teerachtige ontlasting. Stop dan met het gebruik en neem contact op met een arts. Bij een maagbloeding kan het voorkomen dat u bloed braakt. Neem dan onmiddellijk contact op met een arts. Indien u een maag- of darmzweer heeft of heeft gehad: gebruik liever geen tabletten, maar gebruik de drank. De drank heeft minder kans op maag- of darmzweren.
 • Heeft u een slokdarmstenose, een vernauwing van de slokdarm? Gebruik liever geen tabletten, maar gebruik de drank. De drank geeft minder kans op schade aan de slokdarm. Overleg hierover met uw arts.
 • Overgevoeligheid voor een van de hulpstoffen. Dit kan zich uiten in huiduitslag met galbulten en jeuk. Raadpleeg dan uw arts. Als u overgevoelig bent mag u dit medicijn daarna niet meer gebruiken. Geef daarom door aan de apotheker dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Tablet.
 • Neem de tablet zittend of staand in met een groot glas water. Dit voorkomt dat de tablet blijft kleven en slokdarmbeschadiging geeft.
  Slik de tablet heel door, zonder kauwen.
 • Drank. Gebruik voor het afmeten van de juiste hoeveelheid een maatbekertje, maatlepel of doseerspuitje. Indien u de smaak vies vindt, kunt u de drank verdunnen met water of vruchtensap. Spoel na gebruik uw mond met water. Zo voorkomt u tandbederf door de suiker in de drank. Bewaar de drank op kamertemperatuur en niet in de koelkast. Als de drank te koel wordt bewaard ontstaan er kristallen in de drank.

Wanneer?
Gebruik dit medicijn tijdens of vlak na het eten, u heeft dan minder kans op maagdarmklachten. Meestal gebruikt u dit medicijn twee of drie keer per dag. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, bijvoorbeeld tijdens het ontbijt en de avondmaaltijd. Hoelang?
Hoelang u dit medicijn moet gebruiken, is afhankelijk van hoeveel kaliumtekort u heeft. De arts zal regelmatig uw bloed controleren. Meestal moet u dit medicijn enkele weken tot maanden gebruiken.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Het is belangrijk dit medicijn consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:

 • Als u dit medicijn 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Als u dit medicijn 3 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik kaliumchloride om in te nemen gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • De hart- en vaatmiddelen van de groep ACE-remmers en de groep angiotensine-II-blokkers en de kaliumsparende plasmiddelen spironolacton, triamtereen, amiloride en eplerenon. Bij combinatie met kaliumchloride kan de hoeveelheid kalium in uw bloed te hoog worden. U merkt dit aan lusteloosheid en hartritmestoornissen. U kunt de combinatie veilig gebruiken, als bij u regelmatig de hoeveelheid kalium in het bloed wordt gemeten.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap en borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen. De hoeveelheid kalium in het bloed kan dan wel weer geleidelijk dalen. Stop alleen na overleg met uw arts.

Onder welke namen is kaliumchloride om in te nemen verkrijgbaar?

De werkzame stof kaliumchloride om in te nemen zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Kaliumchloride is sinds lang internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Slow K en als het merkloze Kaliumchloride drank FNA in tabletten en drank.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 17-06-2015

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

kaliumchloride om in te nemen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

26 September 2019

Het is belagelijk dat je nu moet betalen, ik zie mijn moeder haar gezondheid zo veel achteruit gaan, vanwege dat ze het niet kan betalen, en heb ze die dr...

29 March 2018

we vinden het erg dat je vanaf nu 35 euro zelf mag betalen boven je eigen risico en alles wat we aan onze zorgverzekering jaarlijks betalen. voor iemand al...

7 February 2018

Er is door patienten met het Gittelmansyndroom een petitie gestart https://slowk.petities.nl/. Hopelijk wordt de petitie goed getekend en gaan ze de vergoe...

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!