levocabastine voor de neus bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

levocabastine voor de neus bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Levocabastine is een anti-allergiemedicijn.

Artsen schrijven levocabastine voor bij kinderen met klachten van de neus door allergie, zoals:

 • hooikoorts;
 • langdurig ontstoken neusslijmvlies.

Allergie

Bij een allergie kunnen de slijmvliezen van de neus van uw kind te sterk reageren op prikkels uit de omgeving. Bij hooikoorts zijn de prikkels die dit veroorzaken gras- en boompollen. De allergie kan ook komen door andere prikkels, zoals huisstofmijt, schimmels en huidschilfers van huisdieren.

Uw kind heeft vooral last van niezen, een loopneus, jeuk aan de neus en ogen en een branderig gevoel aan de ogen.

Lees meer over allergie

Hooikoorts

Hooikoorts is een allergie van neus en ogen, door een te sterke reactie van het lichaam op gras- of boompollen. Uw kind kan hierbij last hebben van niezen, een loopneus met waterig slijm, jeuk aan de neus en jeukende, rode en branderig aanvoelende ogen. Bij hooikoorts heeft uw kind vaak last van een ontstoken neus. Uw kind kan tegen deze klacht levocabastine gebruiken.

Lees meer over hooikoorts

Langdurig ontstoken neusslijmvlies

De oorzaak van langdurig ontstoken neusslijmvlies is vaak een allergie. Uw kind heeft dan last van een loopneus met waterig slijm, niezen, jeuk en een verstopte neus.

Lees meer over langdurig ontstoken neusslijmvlies

Ervaring bij kinderen

Levocabastine is officieel geregistreerd bij kinderen. Registratie betekent dat de fabrikant levocabastine bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

Bij een allergische reactie en jeuk komt er in het lichaam een stof vrij die 'histamine' wordt genoemd. Histamine is de belangrijkste veroorzaker van de klachten bij een allergie. Levocabastine blokkeert de werking van histamine, waardoor de klachten afnemen.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

Na 10 minuten merkt uw kind verlichting van de klachten. Eén dosis werkt 8 tot 12 uur.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Spray (met pompje)

Als u de spray voor het eerst gebruikt, moet u het pompje een paar maal indrukken in de lucht tot er een fijne nevel uitkomt. De spraykamer kan zich dan vullen met de oplossing. De volgende keren is dit niet meer nodig.

 • Snuit de neus van uw kind en schud de verstuiver om.
 • Houd het hoofd van uw kind een beetje schuin naar voren gebogen.
 • Breng de tuit in één neusgat, met de tuit gericht naar de buitenkant van de neus, van het neustussenschot af.
 • Houd het andere neusgat dicht en druk het pompje eenmaal in.
 • Laat uw kind de vloeistof gelijktijdig opsnuiven, zodat het medicijn diep in de neus komt.
 • Als uw kind tweemaal moet doseren, dit herhalen om een tweede spray toe te dienen.
 • Het overtollige slijm niet doorslikken, maar laten uitspugen.
 • Na gebruik de spraykop afspoelen en afdrogen.
 • Herhaal dit voor het andere neusgat.
 • Maak de tuit na gebruik goed schoon en sluit de flacon goed af.

Bewaar de neusspray zoals op het etiket is aangegeven. De meeste flesjes met neusspray zijn na openen nog 3 maanden houdbaar. U kunt op de verpakking noteren wanneer uw kind het heeft aangebroken.

Wanneer?

Het beste kan uw kind 's ochtends en 's avonds sprayen. Moet uw kind vaker sprayen, verdeel dan de overige doseringen zo goed mogelijk over de dag.

Hoelang?

Gebruik dit medicijn zolang uw kind klachten heeft. Voor hooikoorts is enkele weken gebruik meestal voldoende. Mocht uw kind na 3 dagen gebruik geen verbetering merken, dan heeft uw kind waarschijnlijk geen baat bij dit medicijn. Overleg dan met de arts.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over levocabastine voor de neus bij volwassenen.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Levocabastine voor de neus is voor kinderen te verkrijgen in neusspray.

Levocabastine is ook te verkrijgen in oogdruppels. Zie hiervoor de tekst levocabastine in het oog bij kinderen.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij levocabastine voor de neus bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 08-09-2015

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

levocabastine voor de neus bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!