Klachten & ZiektesLangdurig ontstoken neusslijmvlies

Langdurig ontstoken neusslijmvlies

Wat is langdurig ontstoken neusslijmvlies?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij langdurig ontstoken neusslijmvlies?
 • Iedereen heeft wel eens een loopneus. Ook af en toe niezen is normaal. U heeft langdurige neusklachten als u lang achter elkaar of steeds weer last heeft van:

  • een loopneus,
  • een verstopte neus.
  • niezen
  • jeuk in de neus

  Naast deze klachten kunnen uw ogen en/of gehemelte ook jeuken.

  • Langdurige of vaak terugkerende neusklachten komen meestal door overgevoeligheid voor bepaalde prikkels. Het neusslijmvlies zwelt op door de prikkel en vormt meer slijm. Uw neus raakt daardoor verstopt of begint te lopen. Door de prikkels moet u niezen.  Het kan zijn dat u gevoelig bent voor allergische prikkels, of voor niet-allergische prikkels, of voor beide. Meer hierover leest u hieronder.
  • Een verstopte neus kan het gevolg zijn van langdurig gebruik van neusdruppels of neussprays met xylometazoline. Xylometazoline gaat zwelling van het neusslijmvlies tegen. Maar als u het langer dan een week achter elkaar gebruikt, kan het neusslijmvlies beschadigen of kan uw neus juist extra dicht gaan zitten.
  • Neusklachten kunnen ook ontstaan als bijwerking van medicijnen (sommige pijnstillers en druppels tegen een verhoogde oogdruk).
  • Gebruik van cocaïne kan het neusslijmvlies en het neustussenschot beschadigen.
  • Bij zwangere vrouwen komt het vaker voor dat de neus lang dichtzit, waarschijnlijk door de hormonale veranderingen.
  • Op oudere leeftijd krijgen mensen vaker last van een loopneus (zonder jeuk).
  • Een afwijking van het slijmvlies (bijvoorbeeld een poliep) of een scheef neustussenschot kan ook de oorzaak zijn.

  Soms blijft de oorzaak van de klachten onbekend.

  Kijk voor meer informatie over langdurig ontstoken neusslijmvlies op www.thuisarts.nl
   • Niet roken is zeer belangrijk.
   • Vraag anderen om niet in uw omgeving te roken.
   • Vermijd plekken waar gerookt wordt.
   • Vermijd ook andere prikkels als u heeft gemerkt dat ze klachten geven.
   • Stop met neussprays of neusdruppels waar xylometazoline in zit. Door ze vaak te gebruiken raakt u eraan gewend. Als u dan stopt zal het de eerste 5 tot 10 dagen voelen alsof uw neus verstopt is. Probeer er toch mee te stoppen.
   • Gebruikt u medicijnen die als bijwerking neusklachten kunnen geven? Vraag uw huisarts of u hier (tijdelijk) mee kunt stoppen of op een ander middel kunt overstappen. Stop alleen na advies van uw huisarts.
   Kijk voor meer informatie over langdurig ontstoken neusslijmvlies op www.thuisarts.nl
     • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

      • Receptcontrole

      De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

      • Overzicht van uw medicijnen

      Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

      • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

      Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

      • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

      Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

      • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

      De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

      • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

      Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

      • Medicatiebeoordeling

      Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

      • Zelfzorg

      Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

      • Bezorgservice

      Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

     • Bijnierschorshormonen in een neusspray
      Bijnierschorshormonen, ofwel corticosteroïden, in een neusspray worden gebruikt als u langdurig last heeft van allergie. Het werkt ontstekingsremmend, vermindert overgevoeligheidsverschijnselen en voorkomt zwelling van het neusslijmvlies. Voorbeelden zijn beclometason, budesonide, flunisolide, fluticason en triamcinolonacetonide.

      Anti-allergiemiddelen om in te nemen
      Anti-allergiemiddelen, ofwel antihistaminica, blokkeren de werking van histamine, een stof die bij een allergische reactie in het lichaam vrijkomt. Tabletten, drank en druppels werken in het hele lichaam. Voorbeelden zijn acrivastine, cetirizine, clemastine, cyproheptadine, desloratadine, dimetindeen, ebastine, fexofenadine, ketotifen, levocetirizine, loratadine en mizolastine.

      Anti-allergiemiddelen in neussprays
      Anti-allergiemiddelen, ofwel antihistaminica, blokkeren de werking van histamine, een stof die bij een allergische reactie in het lichaam vrijkomt. De neusspray werkt alleen in de neus en de ogen. Voorbeelden zijn azelastine en levocabastine.

      Cromoglicinezuur in neusspray
      Het anti-allergiemiddel cromoglicinezuur voorkomt het vrijkomen van lichaamseigen stoffen die bij een allergische reactie ontstaan. Hierdoor worden allergische klachten voorkomen. Het kan niet worden gebruikt bij een aanval van allergische klachten. Cromoglicinezuur werkt pas na een paar weken gebruik.

      Desensibilisatie-middel
      Desensibilisatie betekent 'ongevoelig maken'. U krijgt de prikkel toegediend waar u allergisch voor bent. Meestal is dit steeds in een iets grotere hoeveelheid, gedurende drie tot vijf jaar. Uw lichaam kan dan langzaam aan de prikkel wennen en er na verloop van tijd minder hevig op reageren. Het is te verkrijgen in druppels om in te nemen, in tabletten en als injecties.

      Laatst bijgewerkt NHG: 01-05-2018

      Disclaimer

      Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

      Vond u deze informatie nuttig?

      Thuisarts.nl

      De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

      Thuisarts.nl

      Vraag het de webapotheker

      Vraag het de webapotheker

      Vraag het de webapotheker

      Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
      Informatie wordt bijgewerkt: