mizolastine

mizolastine

Trefwoord
naar medicijnen

mizolastine

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over mizolastine

 • Mizolastine is een anti-allergiemedicijn.
 • Bij allergie, zoals hooikoorts, door allergie ontstoken ogen en neus, netelroos en jeuk.
 • Werkt binnen ongeveer 4 uur. De werking houdt een dag aan.
 • Heeft u voortdurend klachten? Gebruik mizolastine elke dag. Heeft u af en toe last? Neem het dan in als u klachten krijgt.
 • Mizolastine kan misselijkheid, diarree en buikpijn veroorzaken. Het kan helpen als u het inneemt met wat voedsel.
 • Bijwerkingen: hoofdpijn en een droge mond. In het begin kunt u wat suf of slaperig zijn. Dit wordt minder als u als u het een paar dagen hebt gebruikt. Voelt u zich suf of slaperig? Dan kunt u mizolastine het beste 's avonds innemen.
 • Bent u zwanger? Of wilt u zwanger worden? Vraag aan uw arts of u dit medicijn mag gebruiken.
 • Geeft u borstvoeding? Of wilt u borstvoeding geven? Vraag aan uw arts of u dit medicijn mag gebruiken.

Wat doet mizolastine en waarbij gebruik ik het?

Mizolastine is een anti-allergiemedicijn.

Artsen schrijven het voor bij verschillende vormen van allergie, zoals hooikoorts, langdurig ontstoken neusslijmvies, ontstoken ogen door allergie, netelroos en jeuk.

Allergie

 • Tegen allergieën

Oorzaak
Bij een allergie reageert uw lichaam te sterk op prikkels uit uw omgeving. Bij hooikoorts zijn dit gras- en boompollen. Een allergie kan ook ontstaan door andere prikkels, zoals huisstofmijt, schimmels, huidschilfers van huisdieren, kwallenbeten of insectensteken.

Een allergie kan zich op verschillende manieren en op verschillende plaatsen uiten, vooral in de neus, de ogen, de longen en op de huid.

Verschijnselen
Een door allergie ontstoken neusslijmvlies reageert met niezen, jeuk en een loopneus met waterig slijm. Ontstoken ogen jeuken, zijn rood en voelen branderig aan. Bij hooikoorts is vaak sprake van zowel een ontstoken neus als ontstoken ogen.

Door een allergische reactie van de longen kan benauwdheid, en soms een astma-aanval ontstaan. De huid reageert met jeuk of met galbulten, ook wel netelroos genoemd. Dit zijn gezwollen en jeukende plekken.

Werking
Bij een allergische reactie komt er in het lichaam een stof vrij die ‘histamine` wordt genoemd. Histamine is de belangrijkste veroorzaker van klachten bij en allergie. Mizolastine blokkeert de werking van histamine, waardoor de klachten afnemen. De werking begint na ongeveer vier uur. Dit effect houdt ongeveer een dag aan.

Lees meer over allergie

Hooikoorts

Hooikoorts is een allergie van neus en ogen, door een te sterke reactie van het lichaam op gras- of boompollen. U kunt hierbij last hebben van niezen, een loopneus met waterig slijm, jeuk aan uw neus en jeukende, rode en branderig aanvoelende ogen.

Hierboven leest u onder Allergie hoe mizolastine werkt bij allergie.

Lees meer over hooikoorts

Langdurig ontstoken neusslijmvlies

Bij een ontstoken neusslijmvlies door allergie heeft u last van een loopneus met waterig slijm, niezen, jeuk en een verstopte neus.

Hierboven leest u onder Allergie hoe mizolastine werkt bij een door allergie ontstoken neusslijmvlies.

Lees meer over langdurig ontstoken neusslijmvlies

Ontstoken ogen door allergie

 • Tegen allergieën

Bij ontstoken ogen door allergie heeft u last jeuk en een branderig gevoel aan uw ogen. U kunt mizolastine gebruiken als u ook last heeft van andere allergische klachten, zoals een ontstoken neusslijmvlies.

Hierboven leest u onder Allergie hoe mizolastine werkt bij allergie.

Lees meer over ontstoken ogen door allergie

Netelroos

Door allergie kunnen rode gezwollen en jeukende plekken op de huid ontstaan. Dit heet netelroos of galbulten.

Hierboven leest u onder Allergie hoe mizolastine werkt bij allergie.

Lees meer over netelroos

Jeuk

 • Voor de huid

Verschijnselen
Jeuk kan zeer irritant zijn en u uit de slaap houden. Het dwingt tot krabben en wrijven. Soms is de jeuk zo erg, dat men tot bloedens toe krabt.

Oorzaak
Jeuk kan verschillende oorzaken hebben, zoals leveraandoeningen, nierproblemen of allergie. Als de jeuk door allergie veroorzaakt wordt ontstaat er vaak netelroos of galbulten. Dit zijn gezwollen en jeukende plekken op de huid.

 

BehandelingDe beste behandeling tegen jeuk is de oorzaak aan te pakken. Soms is dat niet mogelijk of werkt dat niet snel genoeg. Meestal kunt u dan tegen jeuk plaatselijke verkoelende of verdovende zalven gebruiken. Als de jeuk door een droge huid komt helpt het de huid goed in te vetten.

 

Als de jeuk niet op één specifieke plek zit, maar over het hele lichaam kan de arts proberen de jeuk van binnenuit te bestrijden met een medicijn om in te nemen, zoals mizolastine.

 

WerkingBij jeuk komt er in het lichaam een stof vrij die ‘histamine’ wordt genoemd. Histamine is de belangrijkste veroorzaker van de jeuk. Mizolastine blokkeert de werking van histamine, waardoor de jeuk kan afnemen. Uw klachten verminderen na ongeveer vier uur. De werking houdt ongeveer een dag aan.

 

Lees meer over jeuk

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, diarree en buikpijn. Zeer zelden braken. Als u hier last van heeft, kunt u mizolastine het beste met wat voedsel innemen.
 • Droge mond, keel of neus. Als u last heeft van een droge mond kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door te zuigen op ijsblokjes.
 • Meer eetlust en gewichtstoename Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.
 • Slaperigheid, vermoeidheid en sufheid. Deze bijwerkingen treden meestal in het begin van de behandeling op. Na een paar dagen heeft u hier minder last van. Als u hier last van heeft, kunt u mizolastine het beste 's avonds innemen.
 • Hoofdpijn en duizeligheid.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Angstgevoelens en depressieve klachten. Als u deze bijwerkingen opmerkt, neem dan contact op met uw arts of apotheker. Deze bijwerkingen verdwijnen meestal weer als u stopt met het medicijn.
 • Hartkloppingen en een versnelde hartslag. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit kunt u merken door huiduitslag of doordat de klacht niet overgaat of juist verergert. Raadpleeg dan uw arts. In zeldzame gevallen ontstaat er benauwdheid, flauwvallen, zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. Raadpleeg bij deze verschijnselen direct een arts of ga naar de Eerste-Hulpdienst. U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor mizolastine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Moet u een allergietest ondergaan? De uitslag van de test is onbetrouwbaar als u ook dit anti-allergiemedicijn gebruikt. Stop daarom met dit medicijn ten minste drie dagen voor u een allergietest heeft. Overleg hierover met uw arts.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

De tablet niet kauwen, maar heel doorslikken met een beetje water. Als de tablet een breukstreep heeft, mag u de tablet op de breukstreep doormidden breken. De beide helften moet u heel doorslikken met een beetje water.

Wanneer?

 • Heeft u altijd last van allergie, neem het dan elke dag in.
 • Heeft u af en toe last, neem het dan alleen in als u een allergische reactie heeft, of een uur voor u een allergische reactie verwacht te krijgen. Bijvoorbeeld bij een bezoek aan iemand met een huisdier waar u allergisch voor bent.
 • Als u last heeft van bijwerkingen zoals sufheid of slaperigheid, dan kunt u de tablet het best 's avonds innemen.

Hoe lang?
Voor hooikoorts is enkele weken gebruik meestal voldoende. Bij een allergie het hele jaar door kunt u het gebruiken zolang u klachten heeft.

Mocht u na drie dagen gebruik geen verbetering merken, dan heeft u waarschijnlijk geen baat bij dit medicijn. Overleg dan met uw arts.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

U gebruikt dit medicijn 1 keer per dag. Duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten tablet dan over.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden
Meestal heeft dit medicijn geen effect op de rijvaardigheid. Maar het kan zijn dat u de eerste dagen dat u dit medicijn gebruikt, wat suf, slaperig, vermoeid of duizelig bent. Heeft u hier last van? Dan kunt beter niet autorijden. Na enkele dagen zijn deze bijwerkingen meestal weer over. Autorijden is dan geen probleem.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.


alcohol drinken?
Alcohol kan net als dit medicijn versuffend werken. Hierdoor kunnen uw coördinatie- en beoordelingsvermogen afnemen. Probeer het drinken van alcohol daarom eerst met mate.

alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik mizolastine gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

Het medicijn waarmee de belangrijkste wisselwerking optreedt, is het volgende.

 • Ritonavir, een medicijn tegen hiv en aids. Door ritonavir kan de hoeveelheid mizolastine in het bloed stijgen. Hierdoor neemt de kans op bijwerkingen toe. Neem contact op met uw arts als u last van bijwerkingen krijgt, zoals sufheid.

Twijfelt u eraan of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Probeer eerst uw allergische klachten te behandelen met medicijnen in de vorm van oogdruppels, neussprays of crème. Van deze medicijnen komt namelijk minder in uw bloed terecht dan van medicijnen die u via de mond inneemt. De kans is dan ook kleiner dat het medicijn via u bij de baby terechtkomt. Overleg met uw arts welk medicijn voor u mogelijk is.

Zijn oogdruppels, neussprays of crème voor u niet mogelijk of zijn de klachten zeer hevig? Dan kunt u hieronder het advies voor mizolastine vinden.

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. En anders zult u meestal (tijdelijk) moeten overstappen op een ander medicijn, zoals loratadine of cetirizine. Van deze medicijnen is namelijk wel bekend dat ze veilig zijn tijdens de zwangerschap.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Dit medicijn komt in de moedermelk terecht. Het kan bijwerkingen bij het kind geven, zoals sufheid. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik dit medicijn gebruiken als de werking van mijn nieren of lever minder is?

Nieren

Werken uw nieren minder goed of dialyseert u? U mag dit medicijn gebruiken, zoals uw arts heeft voorgeschreven.

Lever

Heeft u matige of ernstige levercirrose? Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken. Over het gebruik van dit medicijn bij matige of ernstige levercirrose is nog weinig bekend. Daarom is niet zeker of dit medicijn gevolgen heeft voor de werking van uw lever, of dat matige of ernstige levercirrose invloed heeft op de werking en bijwerkingen van dit medicijn. Mogelijk kunt u overstappen op een ander medicijn.

Heeft u lichte levercirrose? U mag dit medicijn gebruiken, zoals uw arts heeft voorgeschreven. Over het gebruik van dit medicijn bij lichte levercirrose is nog weinig bekend. Bij de (weinige) mensen met lichte levercirrose die dit medicijn gebruikten, zijn tot nu toe nog geen veranderingen gezien in de werking van de lever, en in de werking en bijwerkingen van dit medicijn.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema “Verminderde nierfunctie en medicijnen” lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de invloed van een verminderde nierfunctie is op uw medicijnen. En leest u hoe uw apotheker u kan helpen bij veilig medicijngebruik als uw nieren niet goed werken.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

Onder welke namen is mizolastine verkrijgbaar?

De werkzame stof mizolastine zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Mizolastine is sinds 1997 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Mizollen in tabletten.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 13-05-2020

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

3 October 2020

Het middel werkt goed. Geen twijfel mogelijk. Ik heb ondertussen na 15 jaar antihistamine te gebruiken een redelijke tolerantie opgebouwd maar mizollen wer...

12 August 2014

Als je gestoken bent, super icm met after bite, jeuk helemaal verdwenen en de zwelling is na 2 dagen verdwenen, maar als je kans loopt om gestoken te word...

23 April 2014

GEWELDIG jeuk meteen weg !

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!