Ontstoken ogen door allergie

naar klachten & ziektes

Ontstoken ogen door allergie

Wat zijn ontstoken ogen door allergie?

Verschijnselen bij een allergische oogontsteking zijn:

 • jeuk
 • branderigheid
 • tranen
 • roodheid
 • zwelling van het bindvlies en de oogleden

Dit gaat vaak samen met prikkeling van het neusslijmvlies, kriebel in de neus, niezen en soms een loopneus.

Wanneer het lichaam met bepaalde schadelijke stoffen in aanraking komt, ontstaat er een afweerreactie. Er komen dan lichaamseigen stoffen vrij, zoals histamine en antistoffen, om de prikkel onschadelijk te maken. Dat is een normale afweerreactie.
Als u allergisch bent, ontstaat er een afweerreactie tegen stoffen die niet echt schadelijk zijn. De afweerreactie is versterkt en dat veroorzaakt uw klachten.
Het is niet duidelijk waarom sommige mensen allergisch zijn en andere niet. Erfelijkheid kan hierbij een rol spelen.

Voor welke stoffen bent u allergisch?

Klachten in het voorjaar en/of in de zomer wijzen meestal op een pollenallergie. Dit is een allergie voor stuifmeel (pollen) van gras, planten of bomen. We spreken dan van hooikoorts.
Ook kunnen uw ogen allergisch reageren op schimmels, huisstofmijt of huidschilfers van dieren. U kunt voor meerdere stoffen tegelijk overgevoelig zijn.
Misschien heeft u al gemerkt op welke stoffen u allergisch reageert. Als dit nog niet duidelijk is, kan een bloedonderzoek helpen om te kijken of u allergisch bent en, zo ja, voor welke stoffen.

Kijk voor meer informatie over Ontstoken ogen door allergie op www.thuisarts.nl

Kan ik er zelf iets tegen doen?

 • Draag geen contactlenzen als uw ogen geïrriteerd zijn.
 • Koude kompressen kunnen verlichting geven. Houd hiervoor een schoon washandje onder de koude kraan en leg dit enkele minuten op uw ogen.

Contact vermijden

 • Als u weet waarvoor u allergisch bent, probeer dan contact met die stoffen te vermijden.
 • Contact met pollen is moeilijk te vermijden. In het pollenseizoen kunt u het beste uw ramen gesloten houden (ook ’s nachts).
 • Bij een allergie voor huisstofmijt kunt u proberen de slaapkamer stofvrij en droog te houden.
 • Bij overgevoeligheid voor huidschilfers van dieren is het verstandig daar zoveel mogelijk bij uit de buurt te blijven. Houdt huisdieren uit de slaapkamer. Bent u alleen allergisch voor uw eigen huisdier (konijn, cavia, kat of hond), dan helpt het als u het dier wegdoet. Bedenk wel dat na vertrek van uw huisdier de huidschilfers nog een halfjaar in uw huis kunnen zitten, ook als u goed stofzuigt. U houdt dus toch nog enige tijd klachten.
Kijk voor meer informatie over Ontstoken ogen door allergie op www.thuisarts.nl

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Algemeen

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

Welke medicijnen worden gebruikt bij ontstoken ogen door allergie?

Anti-allergiemiddelen in oogdruppels
Anti-allergiemiddelen, ofwel antihistaminica, blokkeren de werking van histamine, een stof die bij een allergische reactie in het lichaam vrijkomt. De oogdruppels werken alleen in de ogen. Voorbeelden zijn azelastine, emedastine, ketotifen en levocabastine.

Cromonen in oogdruppels
Oogdruppels met anti-allergiemiddelen uit de 'cromonen-groep' voorkomen het vrijkomen van lichaamseigen stoffen die bij een allergische reactie ontstaan. Hierdoor worden allergische klachten voorkomen. Deze oogdruppels kunnen niet worden gebruikt bij een aanval van allergische klachten. Ze werken pas na een aantal dagen gebruik. Voorbeelden zijn cromoglicinezuur oogdruppels en nedocromil oogdruppels.

Anti-allergiemiddelen om in te nemen
Anti-allergiemiddelen, ofwel antihistaminica, blokkeren de werking van histamine, een stof die bij een allergische reactie in het lichaam vrijkomt. Tabletten, drank en druppels werken in het hele lichaam. Voorbeelden zijn acrivastine, cetirizine, clemastine, desloratadine, ebastine, fexofenadine, ketotifen, levocetirizine, loratadine en mizolastine.

Bijnierschorshormonen in oogdruppels
Bijnierschorshormonen, ofwel corticosteroïden, in oogdruppels worden alleen gebruikt in ernstige gevallen, als de anti-allergiemiddelen niet voldoende werken. Het remt de ontstekingsverschijnselen, zoals roodheid, zwelling, pijn en jeuk. Voorbeelden zijn dexamethason, fluormetholon of prednisolon oogdruppels.

Desensibilisatie-middel
Desensibilisatie betekent 'ongevoelig maken'. U krijgt de prikkel toegediend waar u allergisch voor bent. Meestal is dit steeds in een iets grotere hoeveelheid, gedurende drie tot vijf jaar. Uw lichaam kan dan langzaam aan de prikkel wennen en er na verloop van tijd minder hevig op reageren. Het is te verkrijgen in druppels om in te nemen, in tabletten en als injecties.

Fenylefrine
Fenylefrine vernauwt de bloedvaatjes in het oogslijmvlies. Hierdoor neemt zwelling van het oogslijmvlies af.

Laatst bijgewerkt NHG: 08-01-2015

Disclaimer

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Thuisarts.nl

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

Naar thuisarts.nl

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.