Klachten & ZiektesOntstoken ogen door allergie

Ontstoken ogen door allergie

Klachten & ZiektesOntstoken ogen door allergie

Ontstoken ogen door allergie

Wat zijn ontstoken ogen door allergie?Hoe herken ik ontstoken ogen door allergie?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij ontstoken ogen door allergie?
 • Bij een allergische oogontsteking raakt het bindvlies van uw ogen ontstoken door een allergische reactie op een stof in de lucht. Het bindvlies (conjunctiva) is een dun, doorzichtig slijmvlieslaagje. Het bedekt het oogwit en de binnenkant van de oogleden.

  Bij een allergische oogontsteking reageert uw lichaam op één of meer stoffen in de lucht. Er ontstaat een afweerreactie. Er komen in uw lichaam dan stoffen vrij, zoals histamine en antistoffen. Dat veroorzaakt uw klachten.

  Dit is anders bij een oogontsteking door contactallergie. Dan krijgt u oogklachten als de ogen in direct contact zijn geweest met een stof, zoals cosmetica.

  Het is niet duidelijk waarom sommige mensen allergisch zijn en andere niet. Erfelijkheid kan hierbij een rol spelen.

  Voor welke stof(fen) bent u allergisch?
  • Klachten in het voorjaar en/of in de zomer wijzen meestal op een pollenallergie: hooikoorts. Dit is een allergie voor stuifmeel (pollen) van gras, planten of bomen.
  • Ook kunnen uw ogen allergisch reageren op schimmels, huisstofmijt of huidschilfers van dieren.
  • U kunt voor meerdere stoffen tegelijk allergisch zijn. 
  Bloedonderzoek?

  Sommige mensen merken duidelijk op welke stoffen ze allergisch reageren. Voor anderen is dat niet duidelijk. Een bloedonderzoek is meestal niet zinvol.

  Een bloedonderzoek kan alleen nuttig zijn als deze 2 dingen voor u kloppen:

  • Uw huisarts en u denken dat 1 bepaalde stof klachten geeft.
  • U kunt ervoor zorgen dat u niet in de buurt van die stof komt.
   Dat kan niet bij een pollenallergie, maar misschien wel bij een allergie voor een huisdier.

  Als uit het bloedonderzoek komt dat u allergisch bent voor uw huisdier, dan kunt u een ander huis voor uw huisdier zoeken. Als u dat niet wilt, dan is een bloedonderzoek niet zinvol.

  Kijk voor meer informatie over ontstoken ogen door allergie op www.thuisarts.nl
  • Bij een allergische oogontsteking door een stof in de lucht kunt u de volgende oogklachten hebben:

   • jeuk
   • een branderig gevoel
   • tranende ogen
   • roodheid
   • dikke oogleden
   • zwelling van het bovenste laagje van de ogen (bindvlies)

   De klachten komen bijna altijd aan beide ogen tegelijk voor. Maar u kunt wel van het ene oog meer last hebben dan van het andere oog.

   Mensen met een allergische oogontsteking hebben ook vaak klachten van de neus, zoals kriebel in de neus, niezen en een loopneus. Ook kunt u eczeem of astma hebben.

   Kijk voor meer informatie over ontstoken ogen door allergie op www.thuisarts.nl
   • Bij een allergische oogontsteking kunt u het volgende doen:

    • Wrijf niet in uw ogen. Zo voorkomt u extra irritatie van uw ogen.
    • Draag geen contactlenzen als uw ogen geïrriteerd zijn.
    • Koel de ogen met een koud washandje. Houd een schoon washandje onder de koude kraan en leg dit enkele minuten op uw ogen. Dit kan de klachten verminderen. 
    Stof(fen) vermijden

    Als u merkt waarvoor u allergisch bent, probeer dan contact met die stof(fen) te vermijden:

    • Contact met pollen is moeilijk te vermijden. In het pollenseizoen kunt u het beste uw ramen gesloten houden (ook ’s nachts en in de auto). Kijk voor meer tips bij Ik heb hooikoorts.
    • Bij een allergie voor huisstofmijt kunt u proberen de slaapkamer stofvrij en droog te houden. 
    • Bij overgevoeligheid voor huidschilfers van dieren is het verstandig als u contact met die dieren vermijdt.
    • Bent u allergisch voor uw eigen huisdier (konijn, cavia, kat of hond)?
     • Dan kunnen medicijnen helpen om de allergische reactie te onderdrukken. Maar een nieuw huis vinden voor uw huisdier helpt nog beter, want dan neemt u de oorzaak van uw allergie weg.
     • Als uw huisdier weg is, kunnen er nog wel een halfjaar huidschilfers in uw huis blijven zitten (ook als u goed stofzuigt). U houdt dus nog enige tijd klachten. 
    Kijk voor meer informatie over ontstoken ogen door allergie op www.thuisarts.nl
      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Anti-allergiemiddelen in oogdruppels
       Anti-allergiemiddelen, ofwel antihistaminica, blokkeren de werking van histamine, een stof die bij een allergische reactie in het lichaam vrijkomt. De oogdruppels werken alleen in de ogen. Voorbeelden zijn azelastine, emedastine, ketotifen en levocabastine.

       Cromonen in oogdruppels
       Oogdruppels met anti-allergiemiddelen uit de 'cromonen-groep' voorkomen het vrijkomen van lichaamseigen stoffen die bij een allergische reactie ontstaan. Hierdoor worden allergische klachten voorkomen. Deze oogdruppels kunnen niet worden gebruikt bij een aanval van allergische klachten. Ze werken pas na een aantal dagen gebruik. Voorbeeld is cromoglicinezuur oogdruppels.

       Anti-allergiemiddelen om in te nemen
       Anti-allergiemiddelen, ofwel antihistaminica, blokkeren de werking van histamine, een stof die bij een allergische reactie in het lichaam vrijkomt. Tabletten, drank en druppels werken in het hele lichaam. Voorbeelden zijn acrivastine, cetirizine, clemastine, desloratadine, ebastine, fexofenadine, ketotifen, levocetirizine, loratadine en mizolastine.

       Bijnierschorshormonen in oogdruppels
       Bijnierschorshormonen, ofwel corticosteroïden, in oogdruppels worden alleen gebruikt in ernstige gevallen, als de anti-allergiemiddelen niet voldoende werken. Het remt de ontstekingsverschijnselen, zoals roodheid, zwelling, pijn en jeuk. Voorbeelden zijn dexamethason, fluormetholon, hydrocortison of prednisolon oogdruppels.

       Desensibilisatie-middel
       Desensibilisatie betekent 'ongevoelig maken'. U krijgt de prikkel toegediend waar u allergisch voor bent. Meestal is dit steeds in een iets grotere hoeveelheid, gedurende drie tot vijf jaar. Uw lichaam kan dan langzaam aan de prikkel wennen en er na verloop van tijd minder hevig op reageren. Het is te verkrijgen in druppels om in te nemen, in tabletten en als injecties.

       Fenylefrine
       Fenylefrine vernauwt de bloedvaatjes in het oogslijmvlies. Hierdoor neemt zwelling van het oogslijmvlies af.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 30-06-2020

       Laatst bijgewerkt NHG: 01-12-2017

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: