cromoglicinezuur in het oog

cromoglicinezuur in het oog

Trefwoord
naar medicijnen

cromoglicinezuur in het oog

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over cromoglicinezuur in het oog

 • Cromoglicinezuur is een anti-allergiemedicijn. Het voorkomt allergische reacties. Het werkt niet bij iedereen.
 • Bij allergische oogklachten, zoals jeukende, tranende ogen die rood zijn en branderig aanvoelen.
 • Het duurt 1 tot 3 weken voor u tegen allergische prikkels bent beschermd.
 • Oogdruppelen is niet makkelijk. Laat een apotheekmedewerker u voordoen hoe u de druppels toedient. Of bekijk het instructiefilmpje op deze website.
 • Draagt u contactlenzen? Vraag bij uw apotheek na of de oogdruppels uw contactlenzen kunnen beschadigen. Anders moet u ze uitlaten.
 • Een prikkelend of branderig gevoel vlak na druppelen is normaal. Meestal heeft u hier na enkele dagen geen last meer van.

Wat doet cromoglicinezuur in het oog en waarbij gebruik ik het?

Cromoglicinezuur is een anti-allergiemedicijn. Het voorkomt allergische reacties.

Het is te gebruiken bij oogklachten door allergie, zoals bij hooikoorts en bij ontstoken ogen door allergie.

Allergie

 • Tegen allergieën

Oorzaak
Bij een allergie kunnen uw ogen te sterk reageren op prikkels uit uw omgeving. Bij hooikoorts zijn deze prikkels gras- en boompollen. De allergie kan ook komen door andere prikkels, zoals huisstofmijt, schimmels en huidschilfers van huisdieren.

Verschijnselen
U heeft last van jeukende, tranende ogen die rood zijn en branderig aanvoelen. Meestal heeft u ook last van uw neus, zoals van niezen en een loopneus.

Werking
Bij een allergische reactie komt er een stof vrij die ‘histamine’ wordt genoemd. Histamine is de belangrijkste veroorzaker van de klachten bij een allergie. Cromoglicinezuur voorkomt dat deze stof vrijkomt.

Effect
Cromoglicinezuur werkt pas als u het een aantal dagen heeft toegediend in de ogen. Het voorkomt dan jeuk, roodheid, tranen en een branderig gevoel. U kunt dit medicijn dus niet gebruiken om plotseling opkomende allergische klachten te verhelpen. Wel kunt u het toepassen als u weet dat u bijvoorbeeld in een bepaald jaargetijde allergisch reageert op pollen. U kunt dan op tijd met dit medicijn starten.
Voor plotseling opkomende allergische klachten zijn andere anti-allergiemedicijnen beter geschikt, die vrijwel meteen werken. Vraag uw apotheker of arts om advies.

Meestal werkt dit medicijn binnen een week, maar bij sommige mensen kan het 3 weken duren.
Daarna beschermt 1 keer druppelen u 3 tot 4 uur tegen allergische reacties.

Lees meer over allergie

Hooikoorts

Bij hooikoorts heeft u vaak last van rode, tranende, branderige en jeukende ogen.

Behandeling
Bij ernstige kortdurende klachten helpt het vaak een koud washandje tegen de gesloten ogen te houden.

Hooikoorts kunt u het beste behandelen met een anti-allergiemedicijn  om in te nemen dat direct werkt, zoals loratadine of cetirizine. Ook kan een neusspray (azelastine of levocabastine) helpen op het moment dat u klachten heeft of op de dag dat u klachten verwacht. Dit helpt ook bij oogklachten.

Kunt of wilt u deze medicijnen niet gebruiken en heeft u voornamelijk klachten van de ogen? Dan zijn ook oogdruppels met cromoglicinezuur mogelijk.
Een nadeel is dat ze niet meteen werken, maar pas na 1 tot 3 weken en dat u ze meerdere malen per dag moet druppelen.

Hoe cromoglicinezuur werkt, leest u hierboven in de tekst over Allergie.

Lees meer over hooikoorts

Ontstoken ogen door allergie

 • Tegen allergieën

Ontstoken ogen kunnen veroorzaakt worden door een allergie. U heeft dan last van rode, tranende, branderige en jeukende ogen.

Behandeling
Oogklachten door allergie kunt u het beste behandelen met een oogdruppel met een direct werkend anti-allergiemedicijn zoals met azelastine of levocabastine.  Dit kunt u gebruiken op het moment dat u klachten heeft of op de dag dat u klachten verwacht.

Als u deze medicijnen niet kunt of wilt gebruiken, zijn ook cromoglicinezuur oogdruppels mogelijk. Een nadeel is dat ze niet meteen werken, maar pas na 1 tot 3 weken en dat u ze meerdere malen per dag moet druppelen. Is er bij u sprake van een allergie dan kunt u hiertegen oogdruppels met cromoglicinezuur gebruiken.

Hoe cromoglicinezuur, werkt, leest u hierboven in de tekst over Allergie.

Lees meer over ontstoken ogen door allergie

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Direct na gebruik prikkelende, branderige ogen. Hier heeft u meestal na enkele dagen gebruik geen last meer van.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Vreemde smaak in de mond of merken dat voedsel of drinken anders smaakt.
  U verkleint de kans hierop door de traankanaaltjes na het druppelen 1 tot 3 minuten dicht te drukken. Dit doet u door met duim en wijsvinger in de neus te knijpen ter hoogte van de binnenooghoek.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u doordat de klachten niet over gaan en het oog rood blijft, gezwollen is of door huiduitslag rond het oog.
  Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts of apotheker. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

Onderstaande instructie (en het instructiefilmpje) geldt voor de meeste oogdruppelflesjes, namelijk de flesjes die u in moet knijpen. Voor flesjes die u niet kunt/moet inknijpen, kan het zijn dat u deze op een andere manier moet vasthouden en moet druppelen. Kijkt u in dat geval bij de instructies in de bijsluiter.

 • Was uw handen met water en zeep en droog ze goed af met een schone handdoek.
 • Als u contactlenzen draagt: haal zowel harde als zachte lenzen uit uw oog voor u de oogdruppels gebruikt. Het hangt af van het soort conserveermiddel of u uw contactlenzen tussen de toedieningen door weer kunt indoen. Er zijn namelijk conserveermiddelen die zachte contactlenzen kunnen beschadigen. Kijk hiervoor in de bijsluiter van de verpakking. Harde contactlenzen kunt u na toedienen van de druppels weer indoen.
 • Neem plaats op een stoel of een bank.
 • Schroef het dopje van flesje en leg het dopje op de zijkant.
 • Neem het flesje in uw hand alsof u een pen vasthoudt.
 • Trek voorzichtig met de vingertoppen van uw andere hand het onderste ooglid naar beneden, zodat er een 'gootje' ontstaat.
 • Buig het hoofd achterover en kijk recht omhoog.
 • Zet de hand met het flesje op de hand die het gootje maakt.
 • Breng het flesje boven het omlaag getrokken ooglid (het gootje). Zorg ervoor dat het flesje uw oog, ooglid of wimpers niet raakt, anders bederven de oogdruppels sneller.
 • Knijp in het flesje en laat één druppel in het gootje vallen.
 • Buig uw hoofd terug en doe voorzichtig uw oog dicht.
 • De werkzame stof in deze oogdruppels kan via het traankanaaltje terechtkomen in de neusholte en mond. U kunt dan last krijgen van bijwerkingen, zoals een vreemde smaak. Druk daarom deze kanaaltjes na het indruppelen 1 minuut dicht. Dit doet u door zachtjes uw vinger in de holling tussen het oog en de neus te duwen, net onder het bobbeltje in de hoek van uw oog.
 • Doe uw oog weer open.
 • Draai, na gebruik, de dop weer op het flesje.
 • Was uw handen nogmaals met water en zeep.

Vindt u het lastig om de druppel goed in het oog te krijgen? Vraag dan in de apotheek om een oogdruppelhulp. Dit is een houdertje waarmee u gemakkelijker in het oog kunt druppelen.

De oogdruppels zijn na openen beperkt houdbaar. U kunt op de verpakking noteren wanneer u het heeft aangebroken.

Wanneer?

 • Verdeel de toediening zo goed mogelijk over de dag. U bent dan gedurende de hele dag beschermd. Eén dosis beschermt uw ogen dan drie tot vier uur tegen allergische reacties.
 • Gebruik dit medicijn zolang u in contact bent met de prikkels waar u allergisch voor bent. Als u een dosis vergeet, kunt u opnieuw klachten krijgen.
 • Hooikoorts: start op tijd met dit medicijn. Meestal werkt het binnen 1 week. Bij sommige mensen kan het 3 weken duren.

Hoe lang?

 • Het kan 1 tot 3 weken duren voordat de werking optimaal is. Wanneer u na 3 weken nog geen effect merkt, werkt dit medicijn bij u waarschijnlijk niet goed genoeg. Raadpleeg dan uw arts.
 • Hooikoorts: ga door met de behandeling totdat het pollenseizoen voorbij is.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

U gebruikt dit middel 2 tot 6 keer per dag. Het is belangrijk dit consequent te doen, zolang u in contact bent met de prikkels die bij u de allergie veroorzaken. Als u een dosis vergeet, kunt u opnieuw klachten krijgen.
Bent u toch een dosis vergeten? Gebruik de vergeten dosis alsnog. Wacht daarna ten minste een half uur voor u de volgende dosis toedient. Het heeft namelijk geen zin een dubbele hoeveelheid te druppelen.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik cromoglicinezuur in het oog gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

Andere oogdruppels of oogzalven. Wacht minstens 3 minuten tussen het indruppelen van de verschillende oogdruppels.

 • Gebruikt u zowel een oogdruppel als een oogzalf of ooggel? Gebruik dan eerst de druppel en breng 3 minuten later de oogzalf of ooggel aan.
 • Gebruikt u 2 soorten oogdruppels? Gebruik eerst de oogdruppel waar u het minst last van heeft en als laatste de oogdruppel waarvan u de meeste irritatie na het indruppelen krijgt.
  Zo voorkomt u dat door de eventuele tranenvloed de werkzame bestanddelen van de oogdruppels te snel 'uittraant'.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u zwanger bent, zwanger wilt worden of als u borstvoeding geeft. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven zonder problemen voor de zwangerschap of voor het kind.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Dit medicijn gaat pas werken als u het een paar weken achtereen elke dag gebruikt. Stop dus niet te snel als u geen effect merkt.
Heeft u het niet meer nodig, dan kunt u op elk moment in één keer met het gebruik stoppen.

Onder welke namen is cromoglicinezuur in het oog verkrijgbaar?

Heb ik een recept nodig?

Cromoglicinezuur is sinds 1967 internationaal op de markt. In oogdruppels is het zonder recept verkrijgbaar onder de merknamen Allerg-Abak, Allergo-comod Lecrolyn en Prevalin dinatriumcromoglicaat en als het merkloze Cromoglicinezuur, Cromoglicaat en Natriumcromoglicaat oogdruppels.

Cromoglicinezuur is ook verkrijgbaar als drank, zakjes korrels, inhalatiespray, inhalatiepoeder en neusspray. Deze tekst gaat alleen over de oogdruppels.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 08-01-2019

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

cromoglicinezuur in het oog is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

3 June 2018

na bijna 20! jaar ultracortenol oogdruppels te hebbe gebruikt (het enige wat werke), op advies van de huisarts overgegaan op livocab. Eerder werkten antihi...

17 June 2015

Bij het inbrengen van mijn zachte lenzen ongeveer 20 minuten na de Prevalin oogdruppels, werd ik meteen extreem gevoelig/intolerant voor licht. Ik kon mijn...

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!