loperamide bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

loperamide bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Kinderen kunnen loperamide gebruiken bij diarree.

Diarree bij kinderen

Acute diarree ontstaat meestal door een darminfectie. Uw kind heeft waterige ontlasting. Daarnaast kan uw kind overgeven, last hebben van pijnlijke buikkrampen waarbij de diarree eruit spuit en uw kind plotseling moet huilen en kan er sprake zijn van koorts. Peuters kunnen ook diarree krijgen als zij veel vruchtensap drinken. Vooral dranken met veel suikers, zoals appelsap, kunnen diarree veroorzaken.

Acute diarree gaat vanzelf over, meestal binnen enkele dagen. Acute diarree kan geen kwaad, tenzij uw kind veel vocht verliest en moet overgeven. Bij waterdunne diarree verliest het lichaam veel vocht. Wanneer het lichaam meer vocht verliest dan het opneemt, kan het uitdrogen. Vooral baby's en kleine kinderen (tot 2 jaar) hebben hier een grote kans op. Zij kunnen al binnen 1 dag uitdrogen. Ook wanneer uw kind in een warme (tropische) omgeving verblijft, is de kans op uitdrogen groot. In dat geval is ORS de beste behandeling.
Uitdrogingsverschijnselen zijn onder andere opvallende dorst, droge mond, droge ogen, minder plassen, gewichtsverlies, sufheid, verwardheid en uiteindelijk flauwvallen.

Wanneer de diarree erg lastig is, bijvoorbeeld bij bus- of vliegreizen, kunt u die tijdelijk proberen te stoppen met loperamide.

Chronische diarree kan verschillende oorzaken hebben, zoals overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen of bepaalde darmziekten, zoals cystische fibrose, prikkelbaredarmsyndroom, ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Chronische diarree wordt meestal behandeld door 1 van de oorzaken aan te pakken. Dat varieert per aandoening. Als dat niet mogelijk is, schrijft de arts soms loperamide voor.

Als de diarree gepaard gaat met bloed en slijm in de ontlasting en hoge koorts, moet u uw arts raadplegen. Dit kan wijzen op dysenterie, een darminfectie, waartegen de arts een antibioticum moet voorschrijven.

Geef loperamide niet aan kinderen onder de 3 jaar. Zij zijn extra gevoelig voor de bijwerkingen. Kinderen tussen 3 en 8 jaar mogen loperamide alleen onder toezicht van een arts gebruiken.

Lees meer over diarree bij kinderen

Ervaring bij kinderen

In de bijsluiter kunt u terugvinden dat loperamide wordt gebruikt bij kinderen vanaf 3 jaar met diarree.

Loperamide is bij deze aandoening en leeftijd officieel geregistreerd. Registratie betekent dat de fabrikant loperamide bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is.

Geef dit middel niet aan kinderen onder de 3 jaar. Zij zijn extra gevoelig voor de bijwerkingen. Ook kinderen tussen 3 en 8 jaar mogen daarom loperamide alleen onder toezicht van een arts gebruiken.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

Loperamide remt de bewegingen van de darmen en zorgt voor samentrekking van de anus. De darminhoud blijft daardoor langer in de darmen en wordt compacter. Bovendien worden vocht en zouten beter opgenomen.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

Binnen enkele uren merkt uw kind dat de diarree stopt. Eén dosis werkt 4 tot 6 uur.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek, op de verpakking of in de bijsluiter.

Hoe?

Bij diarree is sprake van veel verlies van lichaamsvocht en zouten. Vooral kinderen hebben kans op uitdroging. Zorg daarom voor voldoende aanvulling van vocht en zouten, bij voorkeur met ORS. Vraag advies bij de apotheek.

 • Tabletten: laat uw kind de tablet innemen met een half glas water.
  • In plaats van met water kan uw kind sommige tabletten ook innemen met bijvoorbeeld melk, limonade of vruchtensap, of met zacht voedsel zoals een lepel appelmoes, jam of vruchtenyoghurt. Vraag na bij de apotheker wat de mogelijkheden zijn.
  • Heeft uw kind moeite met het heel doorslikken van een tablet? Bekijk dan het instructiefilmpje 'Slikken van medicijnen'. Hierin kunt u zien hoe uw kind de tablet het beste kan innemen.
  • Heeft dat onvoldoende effect? Neem dan contact op met de apotheker. Sommige tabletten mag u fijnstampen. Maar let op: er zijn ook tabletten die u niet mag fijnstampen omdat het medicijn dan minder goed of zelfs niet meer werkt. Soms kan door het fijnmaken het medicijn vies smaken. Of uw kind krijgt eerder last van bijwerkingen, zoals maagklachten. Vraag dit dus eerst aan de apotheker.
 • Smelttabletten: laat uw kind het tablet in de mond smelten en daarna doorslikken met een half glas water.
 • Capsules: laat uw kind de capsule innemen met een half glas water.
  • In plaats van met water kan uw kind sommige capsules ook innemen met bijvoorbeeld melk, limonade of vruchtensap, of met zacht voedsel zoals een lepel appelmoes, jam of vruchtenyoghurt. Vraag na bij de apotheker wat de mogelijkheden zijn.
  • Heeft uw kind moeite met het heel doorslikken van een capsule? Bekijk dan het instructiefilmpje 'Slikken van medicijnen'. Hierin kunt u zien hoe uw kind de capsule het beste kan innemen.
  • Heeft dat onvoldoende effect? Neem dan contact op met de apotheker. Sommige capsules mag u openmaken. Maar let op: er zijn ook capsules die u niet mag openmaken omdat het medicijn dan minder goed of zelfs niet meer werkt. Soms kan door het openmaken het medicijn vies smaken. Of uw kind krijgt eerder last van bijwerkingen, zoals maagklachten. Vraag dit dus eerst aan de apotheker.
 • Drank: meet de juiste hoeveelheid drank af in een maatbekertje. Laat uw kind het maatbekertje leegdrinken en het bekertje omspoelen.

Blijft uw kind problemen houden om het medicijn in te nemen? Vraag dan aan de arts of apotheker of er een andere toedieningsvorm is die uw kind gemakkelijker kan innemen.

Wanneer?

Uw kind kan dit medicijn zowel voor, tijdens als na het eten innemen.

Hoe lang?

 • Acute diarree: laat uw kind dit medicijn niet langer dan 2 dagen gebruiken, totdat de klachten verdwenen zijn. Stop met het gebruik zodra de ontlasting vaster wordt of zodra uw kind meer dan 12 uur geen ontlasting meer heeft gehad. Als u na 2 dagen gebruik geen verbetering merkt bij uw kind, raadpleeg dan de arts. Neem dan wat ontlasting mee voor verder onderzoek. Mogelijk gaat het om een darminfectie die moet worden behandeld.
 • Chronische diarree: volg de adviezen van de arts op. Het kan zijn dat uw kind na enige tijd met een lagere dosering uitkomt of dat het medicijn niet meer nodig is.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over loperamide bij volwassenen.

Bijwerkingen waarvan bekend is dat ze bij kinderen kunnen voorkomen, zijn:

 • Sufheid. Deze bijwerking komt zeer zelden voor. Kinderen zijn hier extra gevoelig voor. Gebruik het niet bij kinderen onder de 3 jaar en bij kinderen tussen de 3 en 8 jaar alleen op voorschrift van een arts.
 • Ernstige verstopping, soms te merken aan een opgezwollen buik. Deze bijwerking komt zelden voor. Laat uw kind dan stoppen met dit medicijn. Vooral kleine kinderen zijn hier gevoelig voor. Gebruik dit middel daarom NIET bij kinderen onder de 3 jaar en bij kinderen tussen de 3 en 8 jaar alleen op voorschrift van een arts. Geef dit middel ook NIET aan uw kind als hij aan een darmaandoening lijdt waarbij de doorgang van de darminhoud belemmerd is (de medische term hiervoor is een ileus of subileus).
 • Misselijkheid, droge mond, winderigheid, opgeblazen gevoel en buikpijn. Het is niet bekend hoe vaak dit voorkomt.
 • Hoofdpijn en duizeligheid. Het is niet bekend hoe vaak dit voorkomt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Loperamide is voor kinderen te verkrijgen in:

 • tabletten;
 • smelttabletten;
 • capsules;
 • drank.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij loperamide bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 04-05-2015

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

loperamide bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag Hypotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!
Scan uw medicijn

Plaats de streepjescode binnen het kader. De streepjescode staat op de verpakking van uw medicijn.

Plaats de streepjescode in het kader. De code kunt u vinden op de verpakking. De barcodescanner werkt alleen met medicatie van een apotheek.

Barcode Scanner Logo
Gelukt
We hebben meerdere medicijnteksten gevonden. Bekijk hieronder de gevonden resultaten.
Barcode Scanner Logo
Helaas
Het scannen van de barcode is niet gelukt.
Barcode Scanner Logo
Probeer het opnieuw
Of zoek handmatig naar uw medicijn
Medicijn, klacht, ziekte of trefwoord
Barcode Scanner Logo

Helaas.

De barcode is niet bekend.

Heeft u dit medicijn niet in een apotheek gekocht? Maar bijvoorbeeld bij een drogist of supermarkt? Dan kan het zijn dat de barcode van dit medicijn niet bij ons bekend is.

Staan er meerdere barcodes op de verpakking van uw medicijn? Probeer dan de andere barcode te scannen.

Barcode Scanner Logo
Probeer het opnieuw
Of zoek handmatig naar uw medicijn
Medicijn, klacht, ziekte of trefwoord