loperamide

loperamide

Trefwoord
naar medicijnen
vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over loperamide

 • Loperamide remt de beweging van de darmen. Het trekt ook de anus samen, waardoor u minder aandrang voelt.
 • Bij langdurige diarree en acute diarree, zoals reizigersdiarree.
 • De diarree stopt binnen enkele uren. Een dosis werkt 4 tot 6 uur.
 • Gebruikt u het bij acute diarree (bijvoorbeeld reizigersdiarree)? Ga naar de arts als u na 2 dagen nog altijd diarree heeft.
 • Stop zodra u 12 uur geen diarree meer heeft, of als de ontlasting vaster wordt.
 • U kunt hoofdpijn krijgen en duizelig worden.
 • Ook maagdarmklachten komen voor, zoals buikpijn, misselijkheid, droge mond en winderigheid.
 • Door een te sterk effect kunt u ernstig verstopt raken. Waarschuw uw arts bij hevige buikpijn.

Wat doet loperamide en waarbij gebruik ik het?

Loperamide remt de bewegingen van de darmen en zorgt voor samentrekking van de anus.

Het wordt gebruikt bij diarree.

Diarree

 • Bij diarree

Acute diarree ontstaat meestal door een darminfectie. U heeft waterige ontlasting, moet veelvuldig naar het toilet, krijgt last van winderigheid en buikkramp en voelt zich slap. Bij waterdunne diarree verliest het lichaam veel vocht. Wanneer het lichaam meer vocht verliest dan het opneemt, kan het uitdrogen.

Chronische diarree kan verschillende oorzaken hebben, zoals overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen of bepaalde darmziekten, zoals cystische fibrose, prikkelbaredarmsyndroom, ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Behandeling
Chronische diarree wordt meestal behandeld door een van de oorzaken aan te pakken. Dat varieert per aandoening. Als dat niet mogelijk is, schrijft de arts soms loperamide voor.

Acute diarree gaat vanzelf over, meestal na een dag of twee, soms duurt het langer. Acute diarree kan geen kwaad, tenzij u veel vocht verliest en moet overgeven. Als iemand te veel vocht verliest, kan het lichaam uitdrogen. Vooral baby´s en oudere mensen kunnen snel uitdrogen. In dat geval is een glucose-zoutoplossing (ORS) de beste behandeling.

Wanneer de diarree erg lastig is, bijvoorbeeld bij bus- of vliegreizen, kunt u die tijdelijk proberen te stoppen met loperamide.

Als de diarree gepaard gaat met bloed en slijm in de ontlasting en hoge koorts, kan dit wijzen op een ernstige darminfectie. U mag dit middel dan niet zomaar gebruiken, maar moet uw arts raadplegen.

Effect
Dit middel remt de bewegingen van de darmen en zorgt voor samentrekking van de anus. De darminhoud blijft daardoor langer in de darmen en wordt compacter. Bovendien worden vocht en zouten beter opgenomen.

Binnen enkele uren merkt u dat de diarree stopt. Eén dosis werkt vier tot zes uur.

Lees meer over diarree

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Hoofdpijn en duizeligheid.
 • Misselijkheid, droge mond, winderigheid en buikpijn.
 • Ernstige verstopping, soms te merken aan een opgezwollen buik. Stop dan met het gebruik. Gebruik dit middel ook NIET als u aan een darmaandoening lijdt waarbij de doorgang van de darminhoud belemmerd is (de medische term hiervoor is een ileus of subileus).

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Sufheid.
 • Braken en maagklachten.
 • Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan huiduitslag en jeuk. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts en stop het gebruik. In zeldzame gevallen ontstaat er koorts of een ernstige huidafwijking. Stop dan met het gebruik en raadpleeg uw arts. Als u overgevoelig bent mag U dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit middel. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.
 • Hartritmestoornissen. U merkt dit soms alleen aan plotselinge duizelingen of als u even wegraakt. Vooral mensen met de aangeboren vorm van de hartritmestoornis verlengd QT-interval hebben hier meer kans op. Gebruik dit medicijn NIET als u deze aangeboren hartritmestoornis heeft.

Langdurig gebruik kan schadelijk zijn voor de darmen.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek, op de verpakking of in de bijsluiter.

Hoe?
Bij diarree is sprake van veel verlies van lichaamsvocht en zouten. Vooral kinderen en ouderen hebben kans op uitdroging. Zorg daarom voor voldoende aanvulling van vocht en zouten, bij voorkeur met glucose-zoutoplossing (ORS). Vraag advies in uw apotheek.

Wanneer?
U kunt dit middel zowel voor, tijdens als na het eten innemen.

Hoe lang?

 • Acute diarree: gebruik dit middel slechts enkele dagen, totdat de klachten verdwenen zijn. Stop met het gebruik zodra de ontlasting vaster wordt of zodra u meer dan twaalf uur geen ontlasting meer heeft gehad. Als u na twee dagen gebruik geen verbetering bemerkt, kunt u het beste uw arts raadplegen. Neem dan wat ontlasting mee voor verder onderzoek. Mogelijk gaat het om een darminfectie die moet worden behandeld.
 • Chronische diarree: volg de adviezen van uw arts op. Het kan zijn dat u na enige tijd met een lagere dosering toe kunt of dat het middel niet meer nodig is.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Heeft u het middel nog nodig, neem de dosis dan alsnog in.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

alcohol drinken?
U kunt alcohol drinken in combinatie met dit geneesmiddel. Als u echter veel vocht verliest, is alcohol niet verstandig. U kunt beter veel water of thee drinken.

alles eten?
U mag alles eten wat u verdraagt.

Mag ik loperamide gebruiken met andere medicijnen?

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Sommige medicijnen tegen hiv. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend om met zekerheid te kunnen stellen dat het veilig is. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of dit binnenkort wilt worden.

Gebruik bij acute diarree liever een glucose-zoutoplossing (ORS). Dit is verkrijgbaar bij de apotheek.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Dit medicijn komt namelijk in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht. Er zijn tot nu toe geen bijwerkingen bij het kind gemeld.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen.

Onder welke namen is loperamide verkrijgbaar?

De werkzame stof loperamide zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Loperamide is sinds 1974 internationaal op de markt. Het is verkrijgbaar onder de merknamen Diacure, Imodium en Diarreeremmer en als het merkloze Loperamide. Loperamide is zonder recept te verkrijgen in drank, tabletten en capsules.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 21-04-2017

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

loperamide is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag Hypotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

19 October 2017

Gebruik het al een jaar, dagelijks 4 stuks vanwege dunne ontlasting. Zo nu en dan buikkrampjes, maar dan ga je gewoon naar het toilet.

19 September 2017

Gebruikt wegens buikgriep op aanraden van dokterswacht. Vervolgens een week buikpijn gehad door verstopping. Daarna weer diarree omdat het virus/bacterie i...

31 January 2017

Loperamide stopt id de diarree maar vervolgens veel pijn omdat de poep er niet uit kan.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!
Scan uw medicijn

Plaats de streepjescode binnen het kader. De streepjescode staat op de verpakking van uw medicijn.

Plaats de streepjescode in het kader. De code kunt u vinden op de verpakking. De barcodescanner werkt alleen met medicatie van een apotheek.

Barcode Scanner Logo
Gelukt
We hebben meerdere medicijnteksten gevonden. Bekijk hieronder de gevonden resultaten.
Barcode Scanner Logo
Helaas
Het scannen van de barcode is niet gelukt.
Barcode Scanner Logo
Probeer het opnieuw
Of zoek handmatig naar uw medicijn
Medicijn, klacht, ziekte of trefwoord
Barcode Scanner Logo

Helaas.

De barcode is niet bekend.

Heeft u dit medicijn niet in een apotheek gekocht? Maar bijvoorbeeld bij een drogist of supermarkt? Dan kan het zijn dat de barcode van dit medicijn niet bij ons bekend is.

Staan er meerdere barcodes op de verpakking van uw medicijn? Probeer dan de andere barcode te scannen.

Barcode Scanner Logo
Probeer het opnieuw
Of zoek handmatig naar uw medicijn
Medicijn, klacht, ziekte of trefwoord