macrogol bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

macrogol bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Macrogol is een laxeermiddel.

Artsen schrijven macrogol voor bij kinderen:

 • met verstopping (obstipatie);
 • om de darmen te leeg te maken voorafgaand aan een darmonderzoek of operatie.

Verstopping bij kinderen

Bij verstopping lukt het niet goed om te poepen. De ontlasting komt minder vaak dan 3 keer per week. De ontlasting is hard, droog of keutelig en kan pijn doen.

Een verstopping kan onder andere ontstaan door:

 • de ontlasting te lang op te houden;
 • te weinig vezels in de voeding;
 • te weinig drinken;
 • te weinig lichaamsbeweging;
 • stress of spanning.

Bij baby's kan verstopping ontstaan als het kind van borstvoeding overgaat op flesvoeding. Of als de flesvoeding te veel poeder of te weinig water bevat.

De klachten kunnen afnemen als uw kind vezelrijke voeding gebruikt, zoals volkorenproducten en groenten, voldoende drinkt, voldoende lichaamsbeweging heeft en minder stress heeft. Als dit niet genoeg helpt, kan u uw kind laxerende limonadesiroop geven. Geef uw kind alleen laxeermiddelen in overleg met de huisarts. De oorzaak van de verstopping moet eerst worden onderzocht.

 

Lees meer over verstopping bij kinderen

Lediging van de darm bij kinderen

Dit medicijn wordt gebruikt om de dikke darm en het laatste deel van de darm, het rectum, schoon te maken vlak voor een ingreep of onderzoek.

Lees meer over lediging van de darm bij kinderen

Ervaring bij kinderen

Macrogol is officieel geregistreerd bij kinderen. Registratie betekent dat de fabrikant macrogol bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn voor kinderen verkrijgbaar is. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is.

Het hangt af van het merk van het middel, voor welke leeftijd van het kind het geschikt is.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

Na inname komt macrogol in de darm terecht. In de darm trekt macrogol vocht aan. Hierdoor wordt de ontlasting zachter. Het stimuleert ook de darmbewegingen van de dikke darm. Dit zorgt voor een laxerende werking.

Aan veel producten met macrogol zijn mineralen toegevoegd, zoals natriumchloride (zout), kaliumchloride of natriumsulfaat. Deze mineralen helpen de darmen om voldoende zout en vocht te behouden. Hierdoor raakt het kind minder snel uitgedroogd door het laxeren.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

 • Als uw kind macrogol tegen verstopping gebruikt:
  het kan 1 tot 2 dagen duren voor u merkt dat de ontlasting van uw kind weer op gang komt, zachter is en minder pijnlijk verloopt.
 • Als uw kind macrogol gebruikt om de darmen leeg te maken, bijvoorbeeld voor een darmonderzoek:
  uw kind gebruikt dan een grotere hoeveelheden macrogol met elektrolyten in korte tijd. Het kind krijgt binnen 1 tot 2 uur een waterige diarree. De dikke darm wordt hierdoor van binnen 'schoongespoeld'.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Hieronder vindt u per behandeling hoe uw kind het medicijn het beste kan innemen.

 • Bij verstopping:
  • Breng de benodigde hoeveelheid in de aangegeven hoeveelheid water. Zie hiervoor de bijsluiter of het etiket van de apotheek. Roer goed om.
  • Laat uw kind het direct opdrinken.
  • Zorg ervoor dat uw kind een glas water nadrinkt. Hierdoor komt voldoende vocht in de darmen voor een goede werking.
 • Om de darmen te legen:
  • Uw kind krijgt van de arts of apotheker instructies om dit medicijn in te nemen. Bijvoorbeeld via een innameschema. Volg deze instructies.
  • Is uw kind te jong en kan het met uw hulp het medicijn niet innemen? Dan krijgt uw kind het medicijn in het ziekenhuis. Bijvoorbeeld via een maagsonde.

Wanneer?

 • Bij verstopping: uw kind kan dit medicijn het beste 's ochtends innemen, bijvoorbeeld bij het ontbijt. Moet uw kind het vaker per dag gebruiken? Geef de dosis dan verdeeld over de dag. Er is dan altijd voldoende in de darm om verstopping te voorkomen.
 • Om de darmen te legen: laat uw kind dit medicijn de avond voorafgaand aan het onderzoek innemen. Volg de instructie van de arts of verpleegkundige.

Hoelang?

 • Bij verstopping:
  • De arts zal u vertellen hoelang uw kind dit medicijn moet gebruiken. Meestal is dat minstens 2 maanden. Sommige kinderen hebben macrogol gedurende langere tijd nodig.
  • Is er na 3 dagen gebruik geen enkele verbetering in de stoelgang? Of heeft uw kind voortdurend buikpijn of diarree? Overleg dan met de arts of apotheker.
 • Om de darmen te legen: uw kind krijgt dit middel éénmalig, voorafgaand aan het onderzoek.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over macrogol bij volwassenen.

Bijwerkingen waarvan bekend is dat ze bij kinderen kunnen voorkomen, zijn:

 • Opgeblazen gevoel in de bovenbuik, misselijkheid, braken en diarree. Na een paar dagen of na het verlagen van de dosering verdwijnt dit meestal vanzelf. Na langdurig gebruik kan hevige diarree optreden.
  Gebruikt uw kind dit medicijn om de darm te legen voor een onderzoek? Dan is waterige diarree juist de bedoeling. Het gaat vanzelf over als uw kind stopt met dit medicijn.
  Gebruikt uw kind dit medicijn als laxeermiddel? Raadplaag bij hevige diarree uw arts.
 • Buikpijn. Dit is een gevolg van de werking van het product en trekt vanzelf weer weg. Als de buikkrampen lang aanhouden, moet u contact opnemen met de arts. Heeft uw kind voordat hij dit middel gaat gebruiken al last van een plotseling opkomende hevige buikpijn? Gebruik het medicijn dan niet. Deze hevige buikpijn kan komen door een blindedarmontsteking of een acute darmafsluiting. Deze klachten kunnen door dit middel juist verergeren.
 • Pijnlijke huid rond de anus (poepgat) door de diarree. Eventueel kunt u de huid rond de anus (poepgat) beschermen met een beetje vaseline of zinkzalf.
 • Overgevoeligheid. Dit merkt u aan huiduitslag, jeuk en galbulten bij uw kind. Raadpleeg dan uw arts.
  Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan duizeligheid, flauwvallen, benauwdheid of een opgezwollen tong, lippen, keel of gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst.
  Als uw kind overgevoelig is, mag het dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat het overgevoelig is voor macrogol. Het apotheekteam kan er dan op letten dat uw kind macrogol niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Macrogol is voor kinderen te verkrijgen als:

 • poeder voor drank;
 • concentraat om te verdunnen tot drank.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij macrogol bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 13-03-2020

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

macrogol bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!