Metronidazol gel FNA

Metronidazol gel FNA

Werkzame stof: metronidazol op de huid

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof metronidazol op de huid.

Trefwoord
naar medicijnen

metronidazol op de huid

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over metronidazol op de huid

 • Metronidazol werkt tegen bacteriën en amoeben.
 • Bij rosacea (felrode plekken, bultjes en puistjes in het gezicht), bij eikelontsteking en bij huidinfecties met stinkende wonden.
 • Hoe snel het werkt, hangt af van uw aandoening.
  Rosacea: roodheid en puistjes verdwijnen binnen enkele weken.
  Eikelontsteking: de ontsteking verdwijnt binnen 2 tot 3 weken.
  Stinkende wonden: binnen een paar uur ruikt u minder van de wond.
 • Rosacea: breng de crème dun aan op een droge, schone huid. Laat het niet uw ogen, neus en mond komen.
 • Bij eikelontsteking: vóór elke toepassing de eikel en voorhuid spoelen en droogdeppen. Smeer de crème in een dunne laag op de eikel en voorhuid.
 • Stinkende wonden: spoel de wond eerst schoon met 'fysiologische zoutoplossing' of vers leidingwater. Breng de steriele gel aan en dek af met steriel verband.
 • Bijwerking: huidirritatie. Dit trekt vanzelf weg. Blijft u last houden? Raadpleeg dan uw arts.
 • Houd de behandelde huid uit direct zonlicht of ander UV-licht. UV-licht vermindert namelijk de werking.
 • De crème kan het rubber van condooms kapot maken. Een condoom kan daardoor makkelijker scheuren.

Wat doet metronidazol op de huid en waarbij gebruik ik het?

Metronidazol is een antibioticum. Het bestrijdt bacteriën en amoeben.

Artsen schrijven het voor bij rosacea, eikelontsteking en huidinfecties.

Rosacea

Verschijnselen
Rosacea, officieel acne rosacea genoemd, is een ontsierende huidaandoening in het gezicht. Het opvallendst is de felrode kleur van de wangen, de neuspunt, het midden van het voorhoofd en de kin. Er kunnen ook puistjes ontstaan. De aandoening kent perioden waarin men nauwelijks last heeft en perioden waarin de ziekte opvlamt.

Rosacea lijkt wat op acne, maar komt op latere leeftijd voor, meestal niet voor het dertigste jaar. Vooral vrouwen van middelbare leeftijd hebben er last van.

Oorzaak
De oorzaak van rosacea is niet bekend. Wel weten we dat de verschijnselen kunnen verergeren door het drinken van alcohol, het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, het klimaat en het gebruik van allerlei crèmes, reinigingslotions en shampoos.

Behandeling
Rosacea is niet te genezen. Wel kunnen de verschijnselen goed worden onderdrukt. Het is belangrijk de huid zo min mogelijk te irriteren. Gebruik daarom zo min mogelijk middeltjes op de huid. Pas ook op met voedingsmiddelen die u kunnen laten blozen, zoals alcohol en scherpe kruiden.

Een arts kan metronidazol-crème of -gel voorschrijven. Deze kuur duurt 1 tot 4 maanden. Het is niet bekend of bacteriën een rol spelen bij rosacea, maar metronidazol blijkt wel te werken tegen deze huidaandoening. Als de klachten met metronidazol niet overgaan, kan de arts een crème met azelaïnezuur voorschrijven, of een kuur van enkele maanden antibiotica om in te nemen.

Werking
De roodheid en puistjes verminderen bij de meeste mensen na enkele weken.

Lees meer over rosacea

Huidinfectie

 • Bij een infectie

Bij ernstige huidinfecties met stinkende, open geïnfecteerde wonden kan de arts metronidazol voor op de huid voorschrijven.

Metronidazol doodt bepaalde soorten bacteriën die stinkende wonden veroorzaken. Binnen een paar uur merkt u dat de wond minder stinkt.

Lees meer over huidinfectie

Eikelontsteking

Verschijnselen
Bij een eikelontsteking zitten er rode of witte plekken, schilfers of puistjes op de eikel. Soms met jeuk of een branderig gevoel. Meestal komt de eikelontsteking door een schimmel of bacterie. 

Behandeling
Komt de eikelontsteking door een bacterie? Dan kan een antibioticum helpen. Antibiotica bestrijden de bacterie. De ontsteking verdwijnt meestal binnen 2 weken. Soms kan het 3 weken duren totdat de ontsteking over is.

Meestal is een crème met antibiotica voldoende. Zoals een crème met metronidazol. Let op: de crème kan het rubber van een condoom of pessarium aantasten. Deze kunnen daardoor makkelijker scheuren.

Gaat de eikelontsteking niet over? Dan schrijft de arts een antibioticum voor om in te nemen.

Lees meer over eikelontsteking

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

 • Smeert u de crème op de eikel? De crème kan dan het rubber van condooms kapot maken. Een condoom kan daardoor makkelijker scheuren.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Irritatie van de huid, zoals uitslag, jeuk, roodheid, droogheid en branderig of prikkelend gevoel. Vooral in huidplooien, op slijmvliezen en op andere gevoelige huiddelen. Bij aanbrengen in de buurt van de ogen: tranende ogen.
  Deze bijwerkingen gaan vanzelf over.
  Heeft u er veel last van? Soms helpt het om het medicijn minder vaak te smeren, of het gebruik tijdelijk te stoppen. Blijft u last houden? Raadpleeg dan uw arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Schilferende huid.
 • Hinderlijke metaalsmaak en verkleurde tong.
 • Misselijkheid.
 • Bijwerking op het zenuwstelsel. U merkt dit onder andere aan een doof of tintelend gevoel in de armen of benen. Raadpleeg dan uw arts.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dat aan jeuk, galbulten, duizeligheid en flauwvallen of 'angio-oedeem': een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel, waarbij u erg benauwd kunt worden. Als het ontstaat, moet u onmiddellijk een arts opzoeken of naar de Eerste-Hulpdienst gaan.
  U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor metronidazol. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Rosacea

 • Was de huid die u moet behandelen met lauw water en dep de huid voorzichtig droog.
 • Breng de crème of gel dun aan.
 • Zorg dat het medicijn niet in de ogen, de neus, de mond of in een wondje komt, want dat geeft irritatie. Gebeurt dit toch, spoel dan direct en grondig met veel water.
 • Was na gebruik de handen.

Eikelontsteking

 • Spoel de eikel en voorhuid af en dep de huid voorzichtig droog.
 • Breng de crème dun aan.
 • Zorg dat het medicijn niet in de ogen, de neus, de mond of in een wondje komt, want dat geeft irritatie. Gebeurt dit toch, spoel dan direct en grondig met veel water.
 • Was na gebruik de handen.

Stinkende wonden

 • Bij stinkende wonden wordt meestal een steriele gel gebruikt.
 • Verwijder eerst oude laag gel met een 'fysiologische zoutoplossing' of vers leidingwater en spoel de wond hiermee schoon.
 • Breng een nieuwe laag metronidazol gel aan en dek de ingesmeerde wond af met steriel verband.
 • Zorg dat het medicijn niet in de ogen, de neus, de mond of in een wondje komt, want dat geeft irritatie. Gebeurt dit toch, spoel dan direct en grondig met veel water.
 • Was na gebruik de handen.

UV-licht

 • Bescherm de behandelde huid tegen zonlicht of ander UV -licht, zoals van de zonnebank of UV-lampen. UV-licht maakt dit medicijn onwerkzaam.

Wanneer?

 • Gebruikt u het 2 keer per dag? Breng het dan 's ochtends en 's avonds aan.
 • Gebruikt u het 3 keer per dag? Breng het dan 's ochtends, 's middags en 's avonds aan.

Hoe lang?
U moet dit medicijn zolang als nodig is gebruiken. Ziet u bij rosacea na enkele maanden gebruik nog geen verbetering? Overleg dan met uw arts. Mogelijk kan uw arts een ander medicijn voorschijven.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Smeer dit medicijn dan alsnog, tenzij het alweer bijna tijd is voor de volgende behandeling. Het heeft geen zin een dubbele hoeveelheid te smeren. Eventueel kunt u uw schema iets verschuiven, maar zorg daarbij voor een gelijkmatige verdeling over de dag.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

alcohol drinken?
In theorie is het mogelijk dat u na drinken van alcohol bijwerkingen ondervindt. Uw gezicht wordt dan rood en u krijgt last van misselijkheid, hoofdpijn, benauwdheid, zweten, snellere hartslag, en verwardheid. Is dat bij u het geval? Gebruik dan geen alcohol tijdens de kuur.

autorijden en alles eten?
U mag autorijden, en u mag eten zoals u normaal doet.

Mag ik metronidazol op de huid gebruiken met andere medicijnen?

Van dit middel zijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Het medicijn kan in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht komen en dit kan de moedermelk een nare metaalsmaak geven.
Eventueel kunt u, voorafgaand aan de kuur, moedermelk afkolven en invriezen voor gebruik in een flesje tijdens deze periode. Overleg eventueel met uw arts of apotheek.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Rosacea
U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

Eikelontsteking en stinkende wonden
Als uw arts een bepaalde periode heeft voorgeschreven, kunt u beter niet zomaar stoppen. Als u te vroeg stopt zijn de bacteriën nog niet volledig verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen. Maak daarom de hele kuur af.

Onder welke namen is metronidazol op de huid verkrijgbaar?

De werkzame stof metronidazol op de huid zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Metronidazol is sinds 1960 internationaal op de markt. Voor op de huid is het op recept verkrijgbaar in crème en gel onder de merknamen Metrosa, Rosiced en Rozex, en als het merkloze Metronidazol gel FNA en Metronidazol crème.
Het is ook verkrijgbaar in tabletten, infuusvloeistof, injecties en vaginaalzetpillen (ovules).

Deze tekst gaat alleen over de producten voor op de huid: crème en gel. U kunt voor de andere toepassingen informatie vinden in de teksten Metronidazol om in te nemen en Metronidazol voor toepassing in de vagina.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 22-07-2020

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

metronidazol op de huid is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

16 February 2020

3 dagen kuur met 4 tabletten per dag. Erg moe, veel duizelig, misselijk, beroerd. Vreselijk spul

20 November 2019

Ontstekingen in gezicht al na paar dagen minder. En na 2 weken helemaal weg! Helaas moet ik het wel blijven gebruiken, nu al 6 maanden. Want als ik stop me...

24 October 2019

Slechte

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!