minocycline bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

minocycline bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Minocycline behoort tot de tetracycline-antibiotica. Tetracycline-antibiotica werken tegen infecties met bacteriën.

Artsen schrijven minocycline voor bij kinderen met infecties met bacteriën, zoals:

 • ernstige acne.

Infecties met bacteriën

Minocycline remt de groei van veel soorten bacteriën.

Minocycline wordt gebruikt bij verschillende soorten infecties met bacteriën. Het wordt vooral gebruikt bij ernstige acne.

Lees meer over infecties met bacteriën

Acne

Verschijnselen
Bij acne zitten er puistjes, pukkels en mee-eters in het gezicht, op de rug, schouders of borst. Hoewel vooral pubers en jong-volwassenen er last van hebben, kan acne op elke leeftijd voorkomen.

Oorzaak
Bij acne zijn de poriën in de huid verstopt. Uit deze poriën komt talg. Dit is een vet waarmee de huid zichzelf beschermt.

Hormoonveranderingen, zoals in de puberteit, laten de buitenlaag van de huid sterker groeien en zorgen dat er meer talg wordt geproduceerd. Hierdoor kunnen poriën verstopt raken, hoopt de talg zich op in de poriën. Zo ontstaan mee-eters. Door infectie van de porie met de acne-bacterie ontstaan ontstekingen. Dit merkt uw kind aan puistjes en pukkels.

Behandeling
Meestal schrijft de arts eerst benzoylperoxide of tretinoïne op de huid voor. Als dit onvoldoende werkt, kan de arts bovendien een antibioticum op de huid voorschrijven. Het bestrijdt de acne-bacterie die de puistjes veroorzaakt.
Een enkele keer is een antibioticum om in te nemen nodig, zoals minocycline.

Lees meer over acne

Ervaring bij kinderen

Minocycline wordt alleen voorgeschreven aan volwassenen en kinderen ouder dan 8 jaar. Minocycline kan namelijk bij jongere kinderen botten, tanden en kiezen aantasten.

In de bijsluiter kunt u terugvinden dat minocycline wordt gebruikt bij:

 • kinderen vanaf 8 jaar met infecties met bacteriën.

Minocycline is bij deze aandoeningen en leeftijd officieel geregistreerd. Registratie betekent dat de fabrikant minocycline bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij deze kinderen werkt en veilig is. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is en dat kinderen het mogen gebruiken.

Er is ook onderzoek gedaan naar minocycline bij:

 • kinderen vanaf 8 jaar met ernstige acne.

Deze aandoening en leeftijd staan niet in de bijsluiter. Maar ook bij deze aandoening blijkt minocycline te werken. Daarom schrijft de arts minocycline ook voor bij kinderen met deze aandoening en van deze leeftijden. Dit wordt off-label-gebruik genoemd.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

Minocycline remt de groei van veel soorten bacteriën. Na inname verspreidt dit medicijn zich over het lichaam. Het komt bijna overal in het lichaam terecht.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

De tabletten beginnen na 2 tot 3 uur te werken. Na een paar dagen gebruikt nemen de verschijnselen van de infectie af. Bij acne kan het enkele weken duren voordat het effect merkbaar is.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Laat uw kind de tablet heel doorslikken met ten minste een heel glas water, terwijl het kind zit of staat. Dan blijft het medicijn niet in de slokdarm kleven en voorkomt u irritatie van de slokdarm. Geef uw kind dit medicijn bij of net na het eten. Dan heeft uw kind minder kans op maagklachten.
 • Heeft uw kind moeite met het heel doorslikken van een tablet? Bekijk dan het instructiefilmpje 'Slikken van medicijnen'. Hierin kunt u zien hoe een kind de tablet het beste kan innemen.
 • Heeft dat onvoldoende effect? Neem dan contact op met de apotheker. Sommige tabletten mag u fijnstampen. Maar let op: er zijn ook tabletten die u niet mag fijnstampen omdat het medicijn dan minder goed of zelfs niet meer werkt. Soms kan door het fijnmaken het medicijn vies smaken. Of uw kind krijgt eerder last van bijwerkingen, zoals maagklachten. Vraag dit dus eerst aan de apotheker.

Wanneer?

Uw kind gebruikt dit medicijn 1 of 2 keer per dag. Kies hiervoor vaste tijdstippen, dan vergeet u minder snel om een dosis te geven. Geef minocycline overdag of ruim voordat het kind gaat slapen. Als het kind het inneemt vlak voordat het gaat slapen, is de kans groter dat het de slokdarm beschadigt. Geef het bijvoorbeeld bij of net na het eten. Bovendien heeft uw kind dan minder kans op maagklachten.

Hoelang?

De kuurduur hangt af van de plaats en de ernst van de infectie. Normaal gesproken duurt een kuur tot tenminste 1 tot 3 dagen na het verdwijnen van de ziekteverschijnselen. Bij acne kan de kuur enkele weken tot maanden duren.

Houd er rekening mee dat uw kind de kuur niet mag onderbreken en dat het de kuur helemaal moet afmaken. Ook al zijn de verschijnselen van de infectie vóór afloop van de kuur verdwenen. Dit betekent namelijk niet dat alle bacteriën zijn verdwenen.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over minocycline bij volwassenen.

Bijwerkingen waarvan bekend is dat ze bij kinderen kunnen voorkomen, zijn:

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, buikpijn, braken, gebrek aan eetlust en diarree. Geef uw kind voldoende vocht als het diarree heeft of moet braken, anders raakt het uitgedroogd. Krijgt uw kind vaak waterdunne diarree met buikpijn, krampen en eventueel koorts? Waarschuw dan direct een arts.
 • Verkleuring gebit, groeiremming. Dit komt doordat minocycline wordt opgenomen in groeiende botten, tanden en kiezen. Dit kan voor kinderen in de groei schadelijke gevolgen hebben. Kinderen tot 8 jaar mogen het daarom niet gebruiken, maar ook bij kinderen tot 13 jaar kan het nog schade aan het gebit geven. De arts weegt dit risico af tegen het nut van dit medicijn.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Minocycline is voor kinderen te verkrijgen in tabletten.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij minocycline bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 12-07-2017

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

minocycline bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!