montelukast bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

montelukast bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Montelukast gaat ontstekingen tegen in de longen en de neus.

Artsen schrijven montelukast voor bij kinderen met:

 • astma;
 • bij ontsteking van het neusslijmvlies door hooikoorts (alleen als het kind ook astma heeft).

Astma bij kinderen

Verschijnselen
Bij astma verkrampen de spieren van de luchtwegen, waardoor uw kind kortademig wordt, moet hoesten en het benauwd krijgt. Deze benauwdheidsaanvallen ontstaan door prikkels, zoals koude lucht, rook, inspanning, emoties en stoffen waar uw kind allergisch voor is. Er zijn periodes waarin uw kind gevoeliger is voor deze prikkels.

Behandeling
De arts kan montelukast voorschrijven als de behandeling met inhalatiemedicijnen onvoldoende helpt of te veel bijwerkingen geeft. Eerste-keuzemedicijnen bij astma zijn luchtwegverwijders (zoals salbutamol) en luchtwegbeschermers (inhalatiecorticosteroïden). Montelukast is iets minder werkzaam. Daarom is het geen eerste-keuzemiddel bij astma.

Bij kinderen schrijft de longarts soms montelukast voor, als zij niet goed kunnen inhaleren.
Verder kan de arts het ook voorschrijven als uw kind vaak een astma-aanval krijgt bij inspanning, zoals sporten.

Lees meer over astma bij kinderen

Hooikoorts

Verschijnselen
Hooikoorts is een allergie van neus en ogen, door een te sterke reactie van het lichaam op gras- of boompollen. Het neusslijmvlies is ontstoken en het kind kan hierbij last hebben van niezen, een loopneus met waterig slijm, jeuk aan de neus en jeukende, rode en branderig aanvoelende ogen.

Behandeling
Wanneer uw kind slechts af en toe klachten heeft, kan hij het beste een snelwerkend anti-allergiemedicijn gebruiken, zoals loratadine. Bij vooral neusklachten schrijft de arts meestal een neusspray voor met corticosteroïden, zoals beclometason. Een heel enkele keer schrijft de arts montelukast voor bij deze neusklachten, als uw kind daarnaast ook astma heeft, en de inhalatiemedicijnen onvoldoende helpen of te veel bijwerkingen geven.

Montelukast is echter minder werkzaam dan de andere medicijnen die bij hooikoorts worden gebruikt.

Lees meer over hooikoorts

Ervaring bij kinderen

Montelukast is officieel geregistreerd bij:

 • kinderen vanaf 6 maanden met astma;
 • kinderen vanaf 15 jaar bij ontsteking van het neusslijmvlies door hooikoorts (alleen als het kind ook astma heeft).

Registratie betekent dat de fabrikant montelukast bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

 • Astma: wanneer de longen van uw kind in aanraking komen met prikkels die benauwdheid veroorzaken, ontstaan er ontstekingen en vernauwingen in de luchtwegen. Bij deze ontstekingen spelen lichaamseigen stoffen een rol, de zogenaamde leukotriënen. Montelukast blokkeert de effecten van leukotriënen. Hierdoor remt het ontstekingen en vermindert en voorkomt het benauwdheid.
 • Hooikoorts: montelukast blokkeert de effecten van leukotriënen. Dit zijn lichaamseigen stoffen die bij ontstekingen ontstaan. Hierdoor remt montelukast de ontsteking van het neusslijmvlies en vermindert het de neusklachten bij hooikoorts.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

 • Astma: de werking begint ongeveer 2 uur na inname. Uw kind merkt meestal binnen een paar dagen dat het aantal benauwdheidsaanvallen minder wordt. Het medicijn is niet geschikt om een aanval van benauwdheid direct op te heffen. Hiervoor heeft uw kind inhalatiemedicijnen nodig, zoals salbutamol.
 • Hooikoorts: uw kind merkt meestal binnen een paar dagen dat de neusklachten bij hooikoorts minder worden.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Hieronder vindt u per toedieningsvorm hoe uw kind het medicijn het beste kan innemen.

 • Gewone (filmomhulde) tabletten: laat uw kind de tabletten zonder kauwen innemen met een glas water.
  • In plaats van met water kan uw kind het medicijn ook innemen met bijvoorbeeld melk, limonade of vruchtensap, of met zacht voedsel zoals een lepel appelmoes, jam, honing of vruchtenyoghurt. Vraag na bij de apotheker wat de mogelijkheden zijn.
  • Heeft uw kind moeite met het heel doorslikken van een tablet? Bekijk dan het instructiefilmpje 'Slikken van medicijnen'. Hierin kunt u zien hoe een kind de tablet het beste kan innemen.
  • Blijft uw kind problemen houden met het innemen van het medicijn? Vraag dan aan de arts of apotheker of er een andere toedieningsvorm is die uw kind gemakkelijker kan innemen.
 • Kauwtabletten: deze tabletten moet uw kind goed kauwen bij het innemen. Uw kind kan de mond naspoelen met water. Lukt het kauwen niet, dan mag u de kauwtablet ook fijnmaken en met een beetje water laten doorslikken.
 • Granulaat (korrels): open het zakje met de korrels vlak voor het innemen. Laat uw kind de korrels innemen zonder kauwen, eventueel met wat zacht voedsel (bijvoorbeeld een lepel appelmoes), dat koud of op kamertemperatuur is. Vraag na bij de apotheker wat de mogelijkheden zijn. Als u de korrels mengt met voedsel, mag u dit niet bewaren voor later gebruik. Los de korrels niet op in water of andere vloeistof. Na het innemen mag uw kind wel gewoon iets drinken.

Wanneer?

Uw kind kan dit medicijn het beste voor het slapengaan innemen. Dan werkt het medicijn het best. Heeft uw kind vooral overdag klachten, dan mag uw kind het ook overdag innemen.

Kauwtabletten: Laat uw kind de kauwtabletten op een lege maag innemen. Dan wordt het beter opgenomen. Geef de kauwtabletten minimaal 1 uur vóór of 2 uur na een maaltijd.

Hoe lang?

Meestal zal de arts montelukast voor een aantal weken of maanden voorschrijven, zodat uw kind kan uitproberen of het medicijn voldoende helpt. Als het helpt, kan uw kind het gebruiken zolang hij last heeft van benauwdheid.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over montelukast bij volwassenen.

Bijwerkingen waarvan bekend is dat ze bij kinderen kunnen voorkomen, zijn:

 • Jonge kinderen kunnen meer dorst krijgen. Deze bijwerking komt zelden voor.
 • Hyperactiviteit (ADHD), astma en eczeem. Deze bijwerkingen komen zelden voor. Als uw kind hier veel last van heeft, overleg dan met uw arts.
 • Bedplassen. Deze bijwerking komt zeer zelden voor.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Montelukast is voor kinderen te verkrijgen in:

 • tabletten;
 • kauwtabletten;
 • sachets met granulaat (korrels).

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij montelukast bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 12-08-2015

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

montelukast bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!