natriumlaurylsulfo-acetaat met sorbitol in klysma

natriumlaurylsulfo-acetaat met sorbitol in klysma

Trefwoord
naar medicijnen

natriumlaurylsulfo-acetaat met sorbitol in klysma

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over natriumlaurylsulfo-acetaat met sorbitol in klysma

 • Natriumlaurylsulfo-acetaat en sorbitol zijn laxeermiddelen. Het maakt harde, ingedikte ontlasting zacht, zodat de stoelgang minder pijnlijk is. Het is te krijgen in een klysma (flesje met tuit).
 • Bij verstopping. En om de darmen leeg te maken voor een darmonderzoek, operatie of bevalling.
 • Breng de tuit van het klysma voorzichtig in de anus.
 • Knijp de tube zo veel mogelijk leeg en trekt deze terug uit de anus, terwijl u de tube ingedrukt houdt. Anders loopt de vloeistof terug in de tube. Blijf nog 5 tot 10 minuten liggen.
 • De ontlasting komt binnen 5 tot 20 minuten op gang.
 • Door dit medicijn kan de anus licht geïrriteerd raken. Dit verdwijnt binnen enkele uren.
 • Heeft u chronische darmontsteking of kloofjes in de anus? Overleg dan met uw arts voor u het klysma gebruikt.
 • Krijgt u ernstige buikkrampen of ernstige buikpijn die maar niet overgaat? Raadpleeg dan uw arts.

Wat doet natriumlaurylsulfo-acetaat met sorbitol in klysma en waarbij gebruik ik het?

Natriumlaurylsulfo-acetaat heeft een laxerende werking. Sorbitol werkt enigszins laxerend.

Het is te gebruiken bij verstopping. Het wordt ook gebruikt om het laatste deel van de darm leeg te maken voor een darmonderzoek, darmoperatie of bevalling.

Verstopping

 • Bij verstopping

Verschijnselen
Het ontlastingspatroon verschilt sterk per persoon. Sommige mensen hebben drie keer per dag ontlasting, anderen maar een paar keer per week.

U heeft last van verstopping als de ontlasting minder vaak komt dan u gewend bent. Bij verstopping is de ontlasting hard en droog. De ontlasting kan ook pijnlijk verlopen.

Een verstopping kan ontstaan door de ontlasting te lang op te houden, te weinig vezels in de voeding, te weinig drinken, te weinig lichaamsbeweging, stress of spanning en door een aantal medicijnen.

Als u een aantal dagen geen ontlasting heeft gehad, kan de ontlasting zeer hard en pijnlijk zijn.

Behandeling
Natriumlaurylsulfo-acetaat is geschikt als de ontlasting aan het eind van de darm ingedikt en erg hard is geworden. De ontlasting gaat er dan moeilijk uit en bij aandrang heeft u veel pijn aan de anus. Dit medicijn maakt de harde ontlasting zacht, waardoor het makkelijker het lichaam verlaat.

Nadat u de harde ontlasting kwijt bent, kunt u proberen verdere verstopping te voorkomen. Bijvoorbeeld door meer groente en volkorenproducten te gebruiken, minimaal anderhalve liter vocht per dag te drinken, te bewegen en stress te vermijden.

Eventueel kunt u tijdelijk een mild laxeermiddel, zoals lactulose, gebruiken. Als dit onvoldoende helpt, neem dan contact op met uw arts. Dit klysma is niet geschikt om langdurig te gebruiken bij verstopping.

Geef dit medicijn alleen aan kinderen of zieke mensen als uw arts of apotheker dat adviseert. De oorzaak van de verstopping moet bij hen eerst worden onderzocht.

Werking en effect
Het klysma maakt de harde ontlasting zacht, waardoor de ontlasting snel en met minder pijn komt. De ontlasting komt meestal binnen bijf tot twintig minuten op gang.

Andere toepassingen
Dit klysma wordt ook gebruikt om het laatste deel van de darm, het rectum, schoon te maken vlak voor een ingreep, onderzoek of bevalling.

Als u de ontlasting niet kunt ophouden (feces-incontinentie), kunt u dit klysma gebruiken om regelmatig het rectum schoon te maken.

Lees meer over verstopping

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Lichte irritatie van de anus. Dit verdwijnt weer binnen enkele uren. Als u last heeft van kloofjes in de anus, kunt u hier meer last van krijgen. Overleg dan eerst met uw arts.

Gebruik dit medicijn niet als u last heeft van een plotseling opkomende hevige buikpijn. Deze hevige buikpijn kan het gevolg zijn van een blindedarmontsteking of een acute darmafsluiting. In deze gevallen kan het gebruik van dit medicijn de situatie juist verergeren.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van bovengenoemde bijwerking of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

 • Verwijder het dopje. Knijp een druppeltje uit de tube. Dit maakt de tuit een beetje vettig, waardoor u deze makkelijker kunt inbrengen.
 • Breng de tuit van het klysma voorzichtig in de anus.
 • Knijp de tube zo veel mogelijk leeg en trek deze weer uit de anus. Houd de tube ingedrukt als u hem terugtrekt. Hiermee voorkomt u dat de vloeistof weer terugvloeit in de tube.
 • Er blijft altijd een beetje vloeistof achter in de verpakking. Dit is normaal, de ingebrachte hoeveelheid is voldoende voor de werking.
 • Blijf na het inbrengen zo mogelijk nog vijf tot tien minuten liggen om te voorkomen dat de vloeistof er weer uit komt.

Wanneer?
U kunt het laxeermiddel gebruiken op elk tijdstip van de dag, maar houd er rekening mee dat de ontlasting snel, binnen vijf tot twintig minuten, kan komen.

Hoe lang?
U kunt dit medicijn af en toe gebruiken bij ernstige verstopping door harde ontlasting. Het is niet geschikt om continu (bijvoorbeeld dagelijks) te gebruiken. Daarvoor zijn andere laxeermiddelen, zoals lactulose, geschikter.
Probeer bij chronische verstopping echter eerst de klachten te verminderen door uw leefpatroon aan te passen.
Heeft u dit medicijn vaak nodig? Overleg met uw arts of er voor u een betere oplossing voor uw verstopping is.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden en alcohol drinken?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
U mag alles eten. Houd er wel rekening mee dat bepaalde voedingsmiddelen uw klachten kunnen verergeren. Veel drinken en een vezelrijk dieet, zoals groente, fruit en volkorenproducten, kunnen juist een gunstig effect hebben.

Klik voor meer informatie over wat u zelf kunt doen bij verstopping.

Mag ik natriumlaurylsulfo-acetaat met sorbitol in klysma gebruiken met andere medicijnen?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken in combinatie met andere medicijnen.
Er zijn wel medicijnen die verstopping als bijwerking kunnen geven. Dit zijn bijvoorbeeld medicijnen tegen depressie, psychose, epilepsie, sommige pijnstillers (morfine), codeïne, ijzertabletten, verapamil, plastabletten en sommige laxeermiddelen als u deze langdurig gebruikt.

Als u twijfelt of de verstopping door uw medicijnen komt, raadpleeg dan uw arts of apotheker.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Als u dit medicijn een aantal keren achtereen heeft gebruikt, kunt u op elk moment in één keer met dit medicijn stoppen.

Als u dit medicijn langdurig heeft gebruikt, kunt u last krijgen van ernstige verstopping als u stopt met het gebruik. Uw darmen zijn dan gewend geraakt aan het medicijn en kunnen niet meer zonder. Raadpleeg uw arts als dit bij u het geval is.

Onder welke namen is natriumlaurylsulfo-acetaat met sorbitol in klysma verkrijgbaar?

De werkzame stof natriumlaurylsulfo-acetaat met sorbitol in klysma zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

De combinatie van natriumlaurylsulfo-acetaat met sorbitol is sinds 1966 in Nederland op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar onder de merknaam Microlax in een klysma.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 10-09-2015

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

natriumlaurylsulfo-acetaat met sorbitol in klysma is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

24 September 2020

Nou, vrijwel direct na toediening aandrang. Ik ben maar gewoon gegaan??haha. Misschien komt er straks nog een tweede leg. Wie weet! Succes allemaal met ont...

2 February 2020

Ik heb al jaren last van obstipatie ,huisarts geweest maar macrogol helpt niet meer(zelfs 6 zakjes per dag niet)Was al 9 dagen niet naar de wc geweest,dus ...

2 January 2020

Mijn klacht: enkele dagen had ik erg veel last van aandrang zonder dat het lukte. Deze aandrang werd steeds heftiger terwijl ik geen ontlasting voelde opko...

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!