natriumsulfaat om in te nemen

natriumsulfaat om in te nemen

Trefwoord
naar medicijnen

natriumsulfaat om in te nemen

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over natriumsulfaat om in te nemen

 • Natriumsulfaatpoeder werkt sterk laxerend.
 • Bij vergiftiging, om de schadelijke stoffen zo snel mogelijk uit de darmen te laten gaan. Soms na behandeling met actieve kool (Norit). Ook om de darmen leeg te maken voor een onderzoek.
 • Natriumsulfaat werkt binnen enkele uren.
 • U krijgt natriumsulfaat meestal als een poeder in een fles. U moet zelf kraanwater toevoegen tot het merkteken op de fles. Hoeveel u hiervan moet gebruiken hangt af van uw lichaamsgewicht. Vraag dit na aan de apotheker. Of kijk op deze website.
 • U kunt buikkrampen krijgen. Dit gaat vanzelf weer over. Krijgt u ernstige buikkrampen of ernstige buikpijn die maar niet overgaat? Raadpleeg dan uw arts.

Wat doet natriumsulfaat om in te nemen en waarbij gebruik ik het?

Natriumsulfaat poeder werkt sterk laxerend.

Het is te gebruiken bij vergiftiging, meestal na een behandeling met actieve kool (Norit) en om de darmen leeg te maken voor een onderzoek.

Vergiftiging

Als u van een stof  zo veel binnenkrijgt dat het schade veroorzaakt, is er sprake van een vergiftiging. Of er sprake is van een vergiftiging, hangt er vanaf hoeveel van het gif  u binnen heeft gekregen en of dat snel of juist geleidelijk gebeurde, maar ook van uw lichaamsgewicht,  leeftijd en  algehele conditie.

De verschijnselen van vergiftiging zijn afhankelijk van de soort stof en de binnengekregen hoeveelheid.

Vergiftiging voorkomen
Het is natuurlijk belangrijk vergiftiging te voorkomen. Zorg dat kinderen niet bij schoonmaakmiddelen of medicijnen kunnen komen. Voorkom dat ze giftige planten of bessen in hun mond kunnen stoppen. In de apotheek is een brochure verkrijgbaar met tips (Gifwijzer).

Behandeling
De behandeling van een vergiftiging is afhankelijk van de stof die men heeft binnengekregen. Bel direct de spoedlijn van uw arts en geef door wat en hoeveel uw huisgenoot of kind waarschijnlijk heeft ingeslikt. Bewaar de verpakking om aan uw arts of de EHBO-post te kunnen laten zien.

Werking
Natriumsulfaat is sterk laxerend. Het zorgt ervoor dat een stof snel het lichaam via de ontlasting verlaat. Niet alle vergiftigingen kunnen met natriumsulfaat worden behandeld. Vraag dit na bij apotheker, arts of raadpleeg de Gifwijzer.

Artsen passen natriumsulfaat vaak toe na een behandeling met actieve kool. Actieve kool bindt het gif in maag en darmen, waarna natriumsulfaat de actieve kool met het gif eraan uit de darmen verwijdert.

Natriumsulfaat werkt binnen enkele uren.

Lees meer over vergiftiging

Verstopping

 • Bij verstopping

Natriumsulfaat wordt niet vanuit de darmen in het bloed opgenomen.  In de darmen houdt het water vast, waardoor de ontlasting zachter wordt. Ook stimuleert het de darmbeweging, waardoor de ontlasting sneller de darmen verlaat. 

Natriumsulfaat wordt soms gebruikt om de darmen leeg te maken voor een onderzoek. Meestal krijgt u voor het onderzoek uitgebreide informatie mee over wat u mag eten en drinken gedurende de twee dagen voor het onderzoek.

De werking begint binnen enkele uren.

Lees meer over verstopping

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerking is buikkramp.

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

 • Buikkrampen. Dit komt door de werking op de darmen en gaat vanzelf weer over.

Zeer zelden, bij gebruik voor een darmonderzoek

 • Ernstige buikpijn als gevolg van darmafsluiting. Heeft u last van een afsluiting van de darmen of een bloeding uit de maag of darmen? U mag dit medicijn dan niet gebruiken. Overleg hierover met uw arts.
 • Mensen met hart- of nieraandoeningen: u kunt meer klachten krijgen. Overleg hierover met uw arts voordat u dit medicijn gaat gebruiken.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?
U krijgt natriumsulfaat als een poeder in een fles, meestal als een portie van dertig gram. U moet zelf kraanwater toevoegen tot de streep van 100 ml om er een drank van te maken. Het poeder lost heel snel op in water, soms moet u even schudden. Een eenmaal aangemaakte drank is slechts 24 uur houdbaar.

Vergiftiging
De hoeveelheid van de oplossing die u moet gebruiken hangt af van het lichaamsgewicht:

 • volwassenen (60 kilo en zwaarder): de gehele inhoud van de fles van 100 ml
 • 54-60 kilo: 90 ml
 • 48-54 kilo: 80 ml
 • 42-48 kilo: 70 ml
 • 36-42 kilo: 60 ml
 • 30-36 kilo: 50 ml
 • 24-30 kilo: 40 ml
 • 18-24 kilo: 30 ml
 • 12-18 kilo: 20 ml
 • 6-12 kilo: 10 ml

Darmonderzoek
Kijk op het etiket of raadpleeg de informatie die u heeft gekregen van uw arts of van het ziekenhuis.

Wanneer?

Vergiftiging
Gebruik dit medicijn zodra u weet dat dit sterk werkende laxeermiddel geschikt is voor het gif dat u heeft binnengekregen. Informeer hierover bij de arts, apotheker of raadpleeg de Gifwijzer.

Darmonderzoek
Raadpleeg de informatie die u heeft gekregen van uw arts of van het ziekenhuis.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Darmonderzoek
Neem contact op met uw arts of met het ziekenhuis als u te laat bent begonnen met het innemen van dit medicijn.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Er zijn geen beperkingen voor dit medicijn.

Mag ik natriumsulfaat om in te nemen gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
U mag dit medicijn alleen gebruiken na overleg met uw arts. Natriumsulfaat wordt niet opgenomen in het lichaam, maar de sterke laxerende werking kan mogelijk wel een gevaar opleveren. Overleg dus eerst met uw arts.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het komt niet in de moedermelk en is dus veilig voor het kind.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

Onder welke namen is natriumsulfaat om in te nemen verkrijgbaar?

De werkzame stof natriumsulfaat om in te nemen zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Natriumsulfaat om in te nemen is sinds vele jaren internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de naam Natriumsulfaat poeder voor drank FNA.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 08-10-2010

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

natriumsulfaat om in te nemen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!